6.5.13

Στοχασμοί...




Ο καθρέφτης δεν λέει ψέμματα

Ήξερες πως ότι βλέπεις στους άλλους, το καλό, το κακό, και το άσχημο, είναι απλά μια αντανάκλαση του εαυτού σου; Το να μπορείς να αναγνωρίζεις μια αδυναμία, ή να βλέπεις τη δύναμη στους άλλους σημαίνει πως πρέπει να έχεις κι εσύ ένα ίχνος τουλάχιστον από αυτό μέσα σου. Διαφορετικά, πως θα μπορούσες να το αναγνωρίσεις στους άλλους;

Αν θέλεις να έχεις επιτυχημένες σχέσεις τότε θα πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη και την κυριαρχία των σκέψεων και των συναισθημάτων σου. Αυτό είναι το κλειδί για να κτίσεις την εσωτερική δύναμη και τη συναισθηματική σταθερότητα.

Στην αρχή μπορεί να σοκαριστείς με την σκέψη ότι εκείνο το άτομο που σε τρελαίνει ή που σου προκαλεί πόνο αντανακλά πίσω κάτι που υπάρχει μέσα σου! Ωστόσο, αν κατανοήσεις αληθινά αυτό το βαθύ πνευματικό σημείο, αυτό μπορεί να σε απελευθερώσει από τη συνήθεια να παραπονιέσαι, να κατηγορείς και να συγκρίνεσαι. Αυτό σταθερά φέρνει την ευθύνη πίσω σε σένα. Δεν μπορείς άλλο πια να το παίζεις θύμα – πρέπει να σηκωθείς και να πάρεις την ευθύνη για το τι και για το ποιος είσαι – είναι πάντα ευκολότερο να δείχνουμε τους άλλους. Αυτό είναι ένα πραγματικό βήμα προς την ελευθερία και την αυτοκυριαρχία.

Ακριβώς όπως ένας καθρέφτης δεν λέει ψέματα, έτσι και η ‘κρίση’ μας  και ειδικότερα η κριτική μας προς τους άλλους ανθρώπους είναι πολύ ενδιαφέρουσα, επειδή θυμήσου – ‘ο καθρέφτης δεν λέει ψέματα’. Το γεγονός ότι μπορείς να αναγνωρίσεις τον εγωισμό στους άλλους, σημαίνει ότι, λυπάμαι που στο λέω αλλά δεν χωράει αμφιβολία, τον έχεις κι εσύ μέσα σου. Κάποια στιγμή στη ζωή σου υπήρξες ένοχος για τις ίδιες πράξεις που τώρα καταδικάζεις. Το γεγονός επίσης ότι αναγνωρίζεις την ευγένεια και τη γενναιοδωρία σε κάποιον άλλον σημαίνει πως κι εσύ ο ίδιος έχεις χρησιμοποιήσει εκείνες τις ίδιες αξίες.

Κάθε φορά που πιάνεις τον εαυτό σου να σχολιάζει τις πράξεις των άλλων, θα σου έκανε καλό να αφιερώσεις ένα λεπτό για στοχασμό ώστε να ελέγξεις τις δικές σου πράξεις. Κι εδώ κρύβεται ένα ακόμα πολύ όμορφο σημείο για να μάθεις. Καθώς αρχίζεις να διορθώνεις τον εαυτό σου, θα δεις πως και οι άλλοι αρχίζουν να αλλάζουν και να αντανακλούν την ίδια ακριβώς αλλαγή (διόρθωση). Αν ενοχλείσαι και είσαι επιθετικός το ίδιο θα είναι και οι άλλοι. Ωστόσο, αν δείξεις ταπεινότητα σε μια κατάσταση, το πιο πιθανό είναι πως και οι άλλοι θα αρχίσουν να δείχνουν ταπεινότητα, παρόλο που θα χρειαστεί να είσαι υπομονετικός πριν αρχίσεις να βλέπεις τα αποτελέσματα!

Πρέπει να είσαι πρόθυμος να αναγνωρίσεις τις δικές σου ελλείψεις. Αν πραγματικά επιθυμείς να χτίσεις την εσωτερική σου δύναμη, τότε θα δεις τον καθρέφτη σαν ένα δώρο που σου επιτρέπει να δεις τον εαυτό σου και να κάνεις τα απαραίτητα βήματα προς τη θετική αλλαγή. Χρειάζεται να είσαι σπουδαία ψυχή για ν’ αρχίσεις μια σπουδαία πράξη... να συγχωρήσεις... να κάνεις πίσω... και να δώσεις στους άλλους μια ευκαιρία... να παραμείνεις σιωπηλός αντί να φωνάζεις... αυτή η νέα συμπεριφορά χρειάζεται χρόνο αλλά επίσης φέρνει σπουδαία ανταμοιβή.

Ακριβώς όπως ο καθρέφτης μπορεί να μεγενθύνει ένα φως, έτσι κι εσύ μπορείς να φωτίσεις τη ζωή των άλλων ακτινοβολώντας. Όταν επιλέγεις να βλέπεις το καλύτερο σ’ αυτούς, τονίζοντας το θετικό και βλέποντας την ομορφιά σε κάθε ψυχή, τότε το φως σου λάμπει. Επιτρέποντας στους άλλους να δούνε τη δική τους αλήθεια, την ομορφιά και τη μαγεία τους, αντανακλάς πίσω σ’ αυτούς το αγνό τους δυναμικό. Αυτό είναι ίσως η μεγαλύτερη προσφορά που μπορείς να κάνεις για τους άλλους επειδή εκεί κρύβεται η θεραπεία για κάθε μια ψυχή, το να έχει τη δυνατότητα να δει πραγματικά το ουσιώδες καλό που υπάρχει μέσα στον καθένα μας.

Όταν ο καθρέφτης σου είναι βρώμικος δεν μπορείς να δεις ακόμα και την ομορφιά που βρίσκεται ακριβώς εκεί, μπροστά στα μάτια σου. Τι σκοτεινιάζει το βλέμμα σου; Είναι η βρωμιά του δικού σου αρνητικού βλέμματος και στάσης που δημιουργεί άχρηστες σκέψεις και συναισθήματα. Οι αρνητικές συμπεριφορές και τα αρνητικά πιστεύω μπορούν μόνο να σκοτεινιάσουν το βλέμμα σου. Απελευθέρωσε τα.

Είναι η ώρα... να αποδεχτείς ότι ‘ο καθρέφτης δεν λέει ψέματα’. Θυμίσου ότι η μέθοδος για την απελευθέρωση σου από παλιά μοντέλα σκέψης, από την επίρριψη ευθυνών σε άλλους, τις κατηγορίες σε άλλους και ότι άλλο αυτό συνεπάγεται, είναι απλά να ξεκινήσεις με μια μικρή αλλαγή στη ζωή σου. Ξεκίνα γυαλίζοντας τον δικό σου καθρέφτη, και ύστερα αντανάκλασε μόνο το καλό και αναμφίβολα μόνο καλό θα λάμψει πίσω σε σένα.





No comments:

Post a Comment