1.6.13

Στοχασμοί


........................................................................................

ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ;




Πως αισθάνεστε τώρα; Πως αισθανόσασταν δύο ώρες πριν; Και πως αισθανόσασταν όταν ξυπνήσατε το πρωί; Θα λέγατε ότι τα συναισθήματα σας ήταν σταθερά κατά τη διάρκεια της ημέρας; Αν τα συναισθήματα σας είναι φευγαλέα, αν αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας με κάθε περαστικό περιστατικό, τότε πως μπορείτε να έχετε τον έλεγχο του εαυτού σας και της κατάστασης; Πως μπορείτε να είστε γαλήνιος;

Όταν κάποιος με επαινεί, μπορεί να αισθάνομαι ευτυχισμένος, σίγουρος, άξιος και ενδεχομένως και αυτάρεσκος, αλλά όταν το ίδιο άτομο με ‘προσγειώνει’ μπορεί να αισθάνομαι προσβεβλημένος, αποθαρρυμένος ακόμα και μελαγχολικός.
Μπορώ επίσης να γίνω σκλάβος σε μια κατάσταση – περιμένω τον ήλιο να λάμψει σήμερα και αντί γι' αυτό βρέχει, έτσι είμαι δυστυχισμένος. Ωστόσο, είμαι το ίδιο άτομο σήμερα όπως ήμουν χθες!

Αν επιτρέπουμε σε άλλους ανθρώπους να υπαγορεύουν τη διάθεσή μας, αυτό σημαίνει ότι είμαστε εξαρτώμενοι από αυτούς για την ευτυχία μας και την αξία του εαυτού μας. Αν επιτρέπουμε την κατάσταση του νου μας να αλλάζει από λεπτό σε λεπτό, πώς μπορούμε να είμαστε τόσο σταθεροί και γαλήνιοι όπως θα θέλαμε;

Μερικές φορές κάνουμε αναφορές στο ένστικτό ή την ενστικτώδη αντίδραση μας υπονοώντας ότι είμαστε σωστοί στην αντιμετώπιση εκείνου του συναισθήματος.  Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι εάν προέρχεται από τη διαίσθηση μας, είναι αλήθεια. Συχνά, το συναίσθημα είναι μια αντανάκλαση του υποσυνείδητου και όχι του ορθολογικού νου. Αν δεν έχουμε διαθέσει χρόνο για να καθαρίσουμε το υποσυνείδητό μας μέσα από την πρακτική του διαλογισμού, τότε θα κατακλύζεται από την 'εξέγερση' των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων.

Κάθε συναίσθημα αρχίζει με μια σκέψη. Το μυαλό, ο δημιουργός των σκέψεων, είναι σαν χαμαιλέοντας, αλλάζει χρώματα σε κάθε κτύπο. Είναι δύσκολο να διακρίνεις το αληθινό του χρώμα ανάμεσα στις μυριάδες σκέψεις, απορίες, απόψεις και κρίσεις που περνάνε κάθε στιγμή. Το πρόβλημα είναι ότι οι αντιδράσεις των σκέψεων μας είναι τόσο συνηθισμένες, που με δυσκολία τις παρατηρούμε. Παρακολουθήστε το νου σας για μια μέρα και θα παρατηρήσετε ότι σε μια δυσάρεστη  κατάσταση του νου έχει προηγηθεί μια αρνητική σκέψη και μια ευτυχισμένη κατάσταση του νου είναι το αποτέλεσμα θετικών σκέψεων.

Είναι χρήσιμο να δημιουργούμε καλές και θετικές σκέψεις και όχι αρνητικές, γιατί, για παράδειγμα, αν δεν μας αρέσει κάποιος, αμέσως αυτό θα εκδηλωθεί στο πρόσωπο και τη συμπεριφορά μας απέναντί ​​του. Θα ‘πιάσει’ τη διάθεσή μας, αν είμαστε μπροστά του ή αν είναι χιλιάδες μίλια μακριά θα ‘πιάσει’ τους κραδασμούς μας.
Αν δημιουργούμε καλά συναισθήματα, δεν ανυψώνουμε μόνο το δικό μας πνεύμα, αλλά και το πνεύμα των γύρω μας. Μπορούμε να επηρεάσουμε την ατμόσφαιρα σε κάθε δεδομένη κατάσταση η οποία, τις περισσότερες φορές, οδηγεί σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα για όλους.

Με μια σκέψη μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση των συναισθημάτων μας. Και με τις συνεχείς δυνατές σκέψεις μπορούμε να διατηρήσουμε μια ευτυχισμένη και ικανοποιημένη κατάσταση του νου.
Είναι η ώρα ... να έρθουμε σε επαφή με την αρχική, την αληθινή μας φύση, το πιο αγνό κομμάτι μας. Καθώς επανακτούμε την εσωτερική μας δύναμη, γινόμαστε οι κυρίαρχοι των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Δεν είμαστε πλέον στο έλεος των πραγμάτων γύρω μας, και μπορούμε να επιλέξουμε την επιθυμητή κατάσταση του νου μας. Τελικά, καθώς δουλεύουμε προς την κατεύθυνση της κυριαρχίας πάνω στα συναισθήματά μας, μπορούμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση εσωτερικής γαλήνης και ευτυχίας, τόσο στη βροχή όσο και στη λιακάδα!


 ‘It’s Time…’ by Aruna Ladva, BK Publications London



No comments:

Post a Comment