15.6.13

Στοχασμοί





Αν ο Θεός ήταν κάτι σαν ελέφαντας κι εσείς δεν είχατε ποτέ την εμπειρία τι είναι ένας ελέφαντας, πως θα Τον περιγράφατε;

Όπως και στην εικόνα, κάθε άτομο έχει τη δική του περιορισμένη θέση. Οι αισθήσεις μας είναι κι αυτές περιορισμένες. Μερικοί είναι οπτικοί τύποι, μερικοί χρησιμοποιούν τη λογική για ν’ αποκτήσουν μια εμπειρία. Οι διαφορές αυτές κάνουν τις εμπειρίες μας μοναδικές.

Όταν έχουμε να κάνουμε με πνευματικά θέματα, όπως είναι  ο Θεός ή μια πνευματική εμπειρία, οι φυσικές αισθήσεις μας δεν είναι σε θέση να δώσουν αυτή την εμπειρία. Μπορούμε να οραματιστούμε, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτή η απεικόνιση ή η αντίληψη  είναι πέρα
​​από την τυπική όραση. Είναι πέρα ​​από τη φυσική σφαίρα. Ένα σημείο το οποίο είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε, είναι ότι στην πνευματικότητα, όλα όσα ξέρουμε ή έχουμε την εμπειρία τους  έχουν σχέση με το επίπεδο της συνειδητότητας μας.

Γιατί, αν ο Θεός είναι ένας, υπάρχουν πολλές θρησκείες; Επειδή υπάρχουν πολλές αντιλήψεις. Διαφορετικοί άνθρωποι αγγίζουν διαφορετικά  μέρη του ελέφαντα. Αυτή η αντίληψη είναι ισοδύναμη με τη συνειδητότητα μας.
Εάν η συνειδητότητα μας βασίζεται σε προηγούμενες εμπειρίες, τότε θα χρησιμοποιήσουμε εκείνες τις εμπειρίες για να εξηγήσουμε μια νεότερη εμπειρία.
«Ο Θεός είναι ένα σημείο φωτός.» Γνωρίζουμε το φως. Γνωρίζουμε τι είναι ένα σημείο. Διανοητικά μπορούμε να ζωγραφίσουμε αυτές τις εικόνες. Ωστόσο, αυτές οι εικόνες δεν μπορούν να είναι ίσες με αυτό που πραγματικά υπάρχει, μια εικόνα δεν είναι ποτέ ίδια με την εμπειρία.
Παρακαλώ σκεφτείτε σχετικά μ’ αυτό για μια στιγμή και θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει ένα στοιχείο  μοναδικότητας σε κάθε εμπειρία και ταυτόχρονα ένα στοιχείο μυστηρίου για να μην είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πλήρως κάτι "νέο".

Για μερικά άτομα, η συνειδητότητα
​​είναι ισοδύναμη με κάτι «απτό». Για άλλους, είναι κάτι στο επίπεδο του «αιώνιο», αλλά για άλλους, η συνειδητότητα ​​είναι ισοδύναμη με την επίγνωση, το να είσαι γνώστης, χωρίς το «εγώ» και το «εσύ». Σύμφωνα με το επίπεδο της συνειδητότητας, έχουμε επίσης διαφορετικές αντιλήψεις. Κάποιος που ζει στο επίπεδο του «απτού», δεν θα είναι σε θέση να κατανοήσει την εμπειρία κάποιου που ζει το «αιώνιο». Αυτό δεν είναι ένα θέμα διανοητικής κατανόησης, αλλά είναι βιωματικό.

Όταν ακούμε  κάποιο άλλο πρόσωπο που εξηγεί την εμπειρία του σχετικά με το τι είναι «απροσκόλλητος παρατηρητής» ή τι είναι «ηνίοχος», κατανοούμε τις λέξεις που είναι στο επίπεδο της εμπειρίας μας και μ' αυτό προσπαθούμε να οικοδομήσουμε, κάτι που βρίσκεται  πέρα
​​από την παρούσα  εμπειρία μας εκείνη τη στιγμή. Δεν συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να αποκτήσουμε ένα διαφορετικό επίπεδο συνειδητότητας, ότι αυτό που θέλουμε να βιώσουμε δεν είναι στη σφαίρα του «απτού», των λέξεων και των ορισμών.

Το  να αποκτήσουμε ‘περαιτέρω’ συνειδητότητα ​​σημαίνει να πάμε πέρα ​​από τη σωματικότητα της ύπαρξής μας. Σημαίνει να καλωσορίσουμε ένα νεότερο επίπεδο αιθεριότητας που θα μας επιτρέψει να βιώσουμε κάτι φυσικά.
Χρειάζεται να ξεκινήσουμε με την εμπειρία του εαυτού. Αυτό είναι το μόνο μέρος που μπορούμε να ξεκινήσουμε χωρίς φαντασιώσεις, χωρίς να ακολουθούμε ιδέες και  δόγματα χωρίς να οδηγούμαστε σε παραπλανήσεις.  Είναι το μόνο μέρος όπου οι εμπειρίες μας είναι έγκυρες. Όπου κανείς δεν θα μπορούσε να γνωρίζει  περισσότερο από εμάς. Για το λόγο αυτό και μόνο, το να γνωρίσει τον εαυτό του είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, που θα μπορούσε κάποιος  που ονομάζει τον εαυτό του πνευματικό, να επιχειρήσει να κάνει.

Δεν έχει σημασία η θρησκεία σας. Δεν έχουν σημασία οι πεποιθήσεις σας. Τα δόγματα  και οι  ιδέες σας ή οι φιλοσοφίες σας  είναι άχρηστες.
Απλά ας έχετε την εμπειρία του ποιός είστε.
Θα μπορείτε να γνωρίσετε στ’ αλήθεια τον ελέφαντα μόνο όταν οι ίδιοι γίνετε εκείνος ο ελέφαντας.





__._,_.___

No comments:

Post a Comment