1.7.13

Στοχασμοί

ΗΓΕΣΙΑ 'ΑΠΟ ΜΕΣΑ'




Πολλοί νέοι ξεκινούν να γίνουν ηγέτες στη ζωή χωρίς ποτέ να συνειδητοποιούν ότι μπορούν να γίνουν ηγέτες από μόνοι τους, εδώ και τώρα, χωρίς ποτέ να πάνε σ’ ένα πανεπιστήμιο ή ν’ αποκτήσουν ένα πτυχίο από κολλέγιο!

Η ηγεσία δεν είναι απλά μια επίκτητη δεξιότητα ή ένα ταλέντο που δόθηκε σε λίγους. Η ηγεσία έχει να κάνει με το να αναλαμβάνεις προσωπικά την ευθύνη και να κυριαρχείς στις σκέψεις, λέξεις και πράξεις σου, δίνοντας το παράδειγμα προς μίμηση... κάτι που μάλλον δεν μπορεί να βρεθεί σε πολλά ‘υψηλά’ σχολικά προγράμματα!  

Ειπώνεται συχνά ότι οι καλύτεροι ηγέτες οδηγούν με το παράδειγμα. Γνωρίζουν ότι οτιδήποτε κάνουν, οι άλλοι βλέποντας το θα κάνουν το ίδιο. Εάν δρουν με αξιοπρέπεια θα εμπνεύσουν τους άλλους να είναι σαν κι αυτούς –σοφοί και άφοβοι. Παρόμοια, εάν συμπεριφέρονται άσχημα ή επωφελούνται από τα περιουσιακά στοιχεία κάποιας εταιρείας για προσωπική τους χρήση, το ίδιο θα κάνουν και οι άλλοι.

Ένας ηγέτης γνωρίζει ότι το κίνητρο του είναι αυτό που θα κινητοποιήσει τους άλλους. Η ενέργεια του θα δημιουργήσει το ρυθμό και το τέμπο από το οποίο θα εμπνευστούν οι άλλοι να ακολουθήσουν. Αυτός ή αυτή δεν περιμένει από τους άλλους να δράσουν πρώτοι. Ξέρει ότι για να πας πέρα από τα όρια του δυνατού είναι αναγκαίο να ξεχωρίσεις από το πλήθος.

Ένας υπεύθυνος ηγέτης ελέγχει τις πράξεις του, τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα του. Είναι ικανός να διευθύνει τον εαυτό του από μέσα προς τα έξω αντί να επηρεάζεται από έξω προς τα μέσα. Αυτός ή αυτή μπορεί να παραμένει ήρεμος, ψύχραιμος και είναι σε θέση να παίρνει εύκολα κρίσιμες αποφάσεις στη ‘θερμότητα’ της στιγμής.

Η παραγωγικότητα στην εργασία δεν προέρχεται από την παροχή κατάρτισης και δεξιοτήτων σε εργαστήρια, αλλά από ανθρώπους που αισθάνονται εμπνευσμένοι και κινητοποιημένοι.

Ένας διαχειριστής κάνει ό,τι είναι μπροστά του/της, αλλά ένας ηγέτης είναι διατεθειμένος να κάνει ό,τι είναι σωστό. Οι ηγέτες που επηρεάζουν καθοδηγούνται από την ηθική και τις αξίες τους.

Έρευνα που διενεργήθηκε από την ομάδα της τεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε από 4000 άτομα να απαντήσουν στο ερώτημα: «Ποιές ιδιότητες ενός ηγέτη θα κάνουν κάποιον να ακολουθήσει αυτόν τον ηγέτη;» Η εντιμότητα αναφέρθηκε ως η πρώτη ιδιότητα. «Η εντιμότητα δεν έχει να κάνει μόνο με το να λέει την αλήθεια, αλλά και να δρα δίκαια και να είναι μπροστά με τη συμπεριφορά του. Αυτό χτίζει την εμπιστοσύνη στο λαό, επειδή αυτό που βλέπει ο λαός είναι αυτό που προσλαμβάνει. Δεν υπάρχουν τυφλά σημεία και οι πράξεις των ηγετών βασίζονται στην αλήθεια».

Η ακεραιότητα και η ταπεινότητα ήταν επίσης στον κατάλογο - μια στάση που υπηρετεί και τιμά τους ανθρώπους των οποίων ηγείσαι. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με πολλούς «ηγέτες» του σήμερα, που παίρνουν από τους ανθρώπους και δεν δίνουν στους ανθρώπους. Ακεραιότητα είναι η ευθυγράμμιση αυτών που λες στο κοινό και αυτών που κάνεις κατ' ιδίαν. Οι ηγέτες με ταπεινότητα δεν θα δείξουν απροθυμία να δώσουν πίστωση όπου η πίστωση αυτή οφείλεται - κατανοούν ότι η επιτυχία των ανθρώπων τους είναι και δική τους επιτυχία.

Ένας ισχυρός ηγέτης είναι αυτός που οδηγεί χρησιμοποιώντας την καρδιά του, ή τις πνευματικές αξίες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν οι άνθρωποι έχουν γίνει ειδήμονες στη διαχείριση του εαυτού τους. Όπως σ’ ένα παγόβουνο, αυτό που κυρίως μας οδηγεί προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι «τα υπόγεια ρεύματα» ή οι επιδράσεις από τα «εννιά δέκατα» του εαυτού μας που είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστα σε μας - τα συναισθήματα, οι στάσεις, οι πεποιθήσεις οι αντιλήψεις, οι αναμνήσεις και οι επιθυμίες. Ο ηγέτης είναι σε θέση να διαχειριστεί αυτά τα «εννιά δέκατα», και να οδηγήσει τον εαυτό του προς την κατεύθυνση που αποφασίζει να πάει.

Ηγούμαστε, δηλαδή επηρεάζουμε τους άλλους, κάθε στιγμή. Όχι μόνο στο γραφείο, αλλά στο σπίτι, με τα παιδιά, στο σούπερ μάρκετ ή στο λεωφορείο. Αν έχουμε την επίγνωση ότι είμαστε στη «σκηνή του κόσμου» και μας παρακολουθούν πολλοί άνθρωποι καθώς παίζουμε τους διάφορους ρόλους μας, τότε μπορούμε να δώσουμε περισσότερη προσοχή για να ενεργήσουμε με το σωστό τρόπο. Όταν η στάση και η συμπεριφορά μας εμπνέει και άλλους να φθάσουν το υψηλότερο δυναμικό τους, τότε πραγματικά είμαστε ένας ηγέτης.

Ήρθε η ώρα ... να συνειδητοποιήσετε ότι είστε ένας ισχυρός ηγέτης, με ή χωρίς πτυχίο από κάποιο κολλέγιο! Κάθε στιγμή, ας έχετε ως στόχο να είστε ένα παράδειγμα έμπνευσης άξιο προς μίμηση. Μάθετε να διαχειρίζεστε τα εσωτερικά «εννιά δέκατα» και μ’ αυτό τον τρόπο θα διαχειρίζεστε την επιτυχία σας και την επιτυχία των γύρω σας. Αν είστε ειλικρινείς και διαφανείς δεν θα έχετε τίποτα να φοβάστε!



Μετάφραση από: ‘It’s Time…’ by Aruna Ladva, BK Publications London


No comments:

Post a Comment