13.7.13

Στοχασμοί





Υπευθυνότητα 
και Ικανότητα για ανταπόκριση 



Σε οποιαδήποτε κατάσταση ή γεγονός, η ικανότητα μας να ανταποκριθούμε κατάλληλα είναι αυτή που μας κάνει υπεύθυνα άτομα και καλύτερους ‘ηγέτες’.

Η προσεκτική και ουσιαστική ανταπόκριση σε μια κατάσταση κι όχι η απλή αντίδραση με βάση τα συνηθισμένα μοντέλα συμπεριφοράς, είναι το σήμα κατατεθέν κάποιου που είναι σε θέση να κυριαρχήσει ή να ελέγξει τον εαυτό του. Ένα τέτοιο άτομο είναι πιο πιθανό να ελέγξει την κατάσταση που θα παρουσιαστεί μπροστά του. Θα έχει πιο μελετημένη κρίση, καλύτερες αποφάσεις, και θα είναι γενικότερα πιο αποτελεσματικό. Όταν αντιδρούμε άμεσα από μια θέση θυμού, ταραχής ή φόβου, τότε πολύ απλά ξαναζούμε, επανα-ενεργοποιούμε και ενδυναμώνουμε παλιά και μη αποτελεσματικά μοντέλα συμπεριφοράς. Δεν έχουμε τον έλεγχο των αντιδράσεων μας κι έτσι είναι απίθανο να είμαστε αποτελεσματικοί στη διαχείριση του προβλήματος.

Μια άλλη αναποτελεσματική αντίδραση είναι να επιτρέπουμε ένα σενάριο να επηρεάσει το επόμενο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε τελεία και ν’ αρχίσουμε μια νέα σελίδα. Για παράδειγμα, μπορεί να θυμώσεις με τη γυναίκα σου το πρωί και αργότερα να αντιδράσεις στη γραμματέα στη δουλειά χωρίς η ίδια να φταίει σε τίποτα. Για να είμαστε αποτελεσματικοί ‘ηγέτες’ χρειάζεται να μάθουμε να κλείνουμε κάθε κατάσταση χωρίς να επιτρέπουμε στα γεγονότα του παρελθόντος (γεγονότα που συνέβησαν πριν από μερικά λεπτά ή και πριν χρόνια) να επισκιάζουν την ικανότητα μας να ανταποκρινόμαστε την παρούσα στιγμή.

Το να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεων μας καθώς επίσης και των αντιδράσεων μας είναι καταλυτικής σημασίας στη διαχείριση του εαυτού. Αν αδιακρίτως κατηγορούμε τους άλλους για το συμβάν ή το πρόβλημα, για το λάθος, ή επειδή μας έκαναν να νιώσουμε άσχημα, τότε αποδυναμώνουμε τους εαυτούς μας χαρίζοντας στους άλλους τη δύναμη μας. Όταν κατηγορούμε τους άλλους για το πως νιώθουμε ή για το που βρισκόμαστε στη ζωή μας, τότε απαλλάσουμε τους εαυτούς μας από οποιαδήποτε ευθύνη. Κατηγορώντας προσπαθούμε να στρέψουμε την προσοχή μακριά από το γεγονός ότι δεν αναλαμβάνουμε ευθύνη: στην πραγματικότητα το μόνο που κάνουμε είναι να εξαπατούμε τους εαυτούς μας.

Μερικές φορές μπορεί να είμαστε ο χειρότερος εχθρός του εαυτού μας μη θέλοντας να φύγουμε από τη ζώνη άνεσης μας και να αποκτήσουμε νέες ικανότητες και συμπεριφορές. Όχι μόνο κρατάμε τον εαυτό μας πίσω αλλά εμποδίζουμε και την ανάπτυξη του πνεύματος μας.

Ένα υπεύθυνο άτομο κρίνει κάτι χωρίς ανησυχία ή μετάνοια, παίρνει μια απόφαση και δέχεται το αποτέλεσμα. Συνειδητοποιεί πως δεν θα πάνε όλα με τον τρόπο που θέλει, πως τα πράγματα μερικές φορές πάνε στραβά, και πως οι άλλοι άνθρωποι θα έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά δεν πειράζει. Ένα υπεύθυνο άτομο θα αποδεχτεί οποιαδήποτε κατάσταση και θα κερδίσει ότι περισσότερο μπορεί από αυτήν.

Πολύ συχνά ο φόβος και η ανασφάλεια μπορούν να μας αποτρέψουν από το να είμαστε υπεύθυνοι. Ίσως οι αρνητικές παιδικές εμπειρίες μπαίνουν στο δρόμο μας ή απλά οι φόβοι μας μας καταλαβάνουν και μας εμποδίζουν από το να κάνουμε αυτό το πρώτο βήμα θάρρους. Αλλά ένα υπεύθυνο άτομο ξέρει πως η αποτυχία είναι απλά ανατροφοδότηση  κι όταν πέφτει αυτό είναι απλά ένα εφαλτήριο για κάτι σπουδαιότερο.

Μια άλλη σημαντική δεξιότητα είναι να γνωρίζω πότε να αναλαμβάνω την ευθύνη και πότε όχι. Μερικές φορές εμπλεκόμαστε σε πράγματα που δεν είναι στην αρμοδιότητα μας, ή κολλάμε σε λεπτομέρειες. Μια καθαρή διάνοια απαιτείται για να γνωρίζεις τη διαφορά.

Η λέξη υπευθυνότητα μερικές φορές υπονοεί ένα καθήκον, και η λέξη καθήκον μπορεί να μοιάζει βαριά, αλλά όσο περισσότερο έχουμε εκτίμηση και ενθουσιασμό για την εργασία μας τόσο πιο χαρούμενοι και αποτελεσματικοί θα είμαστε, και τόσο περισσότερο θα εξαπλώνουμε καλά αισθήματα στο περιβάλλον μας. Όσοι είναι γύρω μας αυτόματα θα γίνουν πιο συνεργάσιμοι.

Ήρθε η Ώρα... να γίνεις υπεύθυνος και να σταματήσεις να παίζεις το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Καθώς αρχίζει να ανακτάς τον έλεγχο και την κυριαρχία των αισθημάτων σου, αυξάνεις την ικανότητα σου να ανταποκρίνεσαι κατάλληλα στις καταστάσεις της ζωής. Μ’ αυτόν τον τρόπο ενδυναμώνεις τον εαυτό σου και μπορείς να πάρεις καλύτερες αποφάσεις και να έχεις καρποφόρα αποτελέσματα. Αυτό είναι το κλειδί για την γαλήνη, την ευημερία και την προαγωγή!




‘It’s Time…’ by Aruna Ladva, BK Publications London





No comments:

Post a Comment