6.7.13

Στοχασμοί




ΘΥΜΟΣ – ένα βήμα μακριά από τον ΚΙΝΔΥΝΟ

Ο θυμός είναι ένα αίσθημα που χρησιμοποιείται πολύ αλλά κατανοείται λίγο. Πολλοί νιώθουν δικαιωμένοι με τις θυμωμένες αντιδράσεις τους και άλλοι τον θεωρούν μια ‘φυσική’ αντίδραση. Ωστόσο αυτοί που έχουν διαβεί το μονοπάτι του θυμού συνειδητοποιούν ότι ο θυμός εξυπηρετεί λίγο και δημιουργεί πολύ ζημιά. Εξαφανίζει τη γαλήνη του νου μας, αφήνοντας μας αδύναμους και άδειους. Κυκλοφορούν πολλές πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση του θυμού, αλλά σε ένα πνευματικό μονοπάτι μια πιο κοινή ερώτηση ίσως είναι το πως μετασχηματίζουμε το θυμό.

Θυμός – απλά μια συνήθεια
Όταν κάνουμε κάτι ξανά και ξανά γίνεται συνήθεια. Ο θυμός μπορεί απλά να είναι ένα μοτίβο συμπεριφοράς το οποίο έχουμε δημιουργήσει με το πέρασμα του χρόνου σαν μια αντίδραση σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Οι συνήθειες εξ’ ορισμού είναι ασυνείδητες... έτσι για να γίνουμε συνειδητοί και να έχουμε επίγνωση των αντιδράσεων μας μπορούμε να πάμε προς τα μέσα και να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της επιλογής. Μέσα από την ανταπόκριση παρά την αντίδραση μπορούμε να αρχίσουμε ν' αλλάζουμε τα καταστροφικά μοτίβα σκέψης μας.

Θυμός – το αντίθετο της γαλήνης
Ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να είμαστε γαλήνιοι συνεχώς είναι γιατί η γαλήνη είναι η εσωτερική και πραγματική μας φύση. Αν νιώθουμε κάτι διαφορετικό από αυτό, τότε ποθούμε να γυρίσουμε πίσω σ’ αυτή την ήρεμη και σταθερή κατάσταση. Όταν νιώθουμε γαλήνη μπορούμε να είμαστε σε μια κατάσταση αποδοχής. Ένας έμπειρος γιόγκι θα συνειδητοποιήσει ότι ο θυμός δεν είναι μόνο ένα άχρηστο συναίσθημα αλλά και περιττό. Όταν θυμώνουμε είμαστε στην πραγματικότητα ‘εκτός ελέγχου’ και ο θυμός είναι απλά ένα σημάδι του ότι προσπαθούμε να ελέγξουμε κάτι που δεν μπορούμε. Αυτό δεν είναι σοφία! Αν συνειδητοποιήσω ότι η γαλήνη είναι περιουσία μου, τότε μπορώ να επιλέξω αν θέλω να την πετάξω ή να την κρατήσω!

Θυμός – ένα δευτερεύον συναίσθημα
Ο θυμός είναι ένα δευτερεύον συναίσθημα που έρχεται στην επιφάνεια με την μορφή βαριών λόγων, δυνατού τόνου στη φωνή και άγριων πράξεων. Το πρωτεύον συναίσθημα βασίζεται στον εγωισμό και πηγάζει από το φόβο ή από ένα αίσθημα αδικίας. Όταν το Eγώ αισθάνεται ότι απειλείται η σπασμωδική μας αντίδραση είναι να υπερασπιστούμε το θυμό.

Θυμός – ένα ναρκωτικό
Οι θυμωμένοι άνθρωποι συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι κάθε φορά που θυμώνουν, το σώμα εκκρίνει συγκεκριμένες ορμόνες που τους κάνει να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους. Αυτό το αρνητικό διεγερτικό είναι σαν ένα ναρκωτικό χωρίς οίκτο, δίνει στους ανθρώπους μια λανθασμένη αίσθηση εξουσίας. Αλλά στην πραγματικότητα, οι αδύναμοι είναι αυτοί που νιώθουν την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν τον θυμό για να χειραγωγήσουν και να ελέγξουν τους άλλους.

Θυμός – δεν είναι ηρεμιστικό
Οι άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούν το ‘εργαλείο του θυμού’ για να απελευθερώσουν το στρες και την ένταση πιστεύοντας ότι θα εξυπηρετήσει τον σκοπό. Ωστόσο, αυτά τα ξεσπάσματα θυμού ανακουφίζουν ελάχιστα το άγχος, αν μη τι άλλο, προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στην υγεία μας και στις σχέσεις μας. Θα πρέπει να γνωρίζετε να μην αφήνετε το στρες να δημιουργηθεί. Υπάρχουν πολλές τεχνικές διαχείρισης του στρες – Ο διαλογισμός είναι μία από τις καλύτερες!

Θυμός – έλλειψη διάκρισης
Όταν είμαστε στο αποκορύφωμα του θυμού, βρισκόμαστε έξω από το αυλάκι της διάκρισης. Με απλά λόγια, γινόμαστε ανόητοι! Αυτό εξηγεί γιατί πολλά από τα εγκλήματα στην κοινωνία μας γίνονται ‘εν βρασμώ ψυχής’. Αν αισθάνεσαι τον θυμό να έρχεται μέτρησε ως το δέκα και πάρε μια βαθιά ανάσα.

Θυμός – μια απαραίτητη άμυνα
Συχνά οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον θυμό σαν ένα μέσον για να φανούν εξουσιαστικοί ή για να φέρουν εις πέρας τα πράγματα. Οι άνθρωποι φοβούνται πως θα φανούν αδύναμοι αν δεν χρησιμοποιήσουν τον θυμό σαν το πρώτο όπλο τους. Αλλά η αλήθεια είναι πως μπορεί να φέρουν εις πέρας τα πράγματα βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν θα κερδίσουν τις καρδιές και το νου μακροπρόθεσμα. Το να είσαι θετικός, όχι επιθετικός, είναι μια πολύ καλύτερη στρατηγική για επιτυχία. Αλλά το να είσαι θετικός απαιτεί αυτοσεβασμό, και το θυμωμένο άτομο είναι συνήθως θυμωμένο ακριβώς για το λόγο ότι έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Θυμός – δεν ‘συμβαίνει’ σε μένα
Αν επιλέγαμε να δούμε μια πράξη θυμού ενάντια σε μας σαν απλά μια πράξη στο έργο της ζωής και τίποτα περισσότερο, τότε το πιο πιθανό είναι πως δεν θα επηρεαζόμασταν τόσο πολύ. Ωστόσο παίρνουμε τον θυμό προσωπικά. Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον θυμό εναντίον σας, απλά θυμηθείτε ότι είναι ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ θέμα, όχι δικό σας, και στην πραγματικότητα το άτομο με το οποίο είναι θυμωμένοι είναι ο εαυτός τους.

Ήρθε η ώρα...ν' αλλάξεις το μονοπάτι σου και να μείνεις μακριά από τον κίνδυνο του θυμού. Ενώ άλλα προγράμματα διαχείρισης του θυμού θα καταφέρουν να κάνουν ακριβώς αυτό, να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς τον θυμό, ο διαλογισμός θα σε βοηθήσει να τον ξεφορτωθείς εντελώς!



 Μετάφραση από‘It’s Time…’ by Aruna Ladva, BK Publications London



1 comment:

  1. Anonymous6/7/13

    Ο θυμομενος ανθρώπος δεν χάνει μονο την ευφυΐα του, αλλα τον σεβασμο και την εκτιμηση των γυρω του .



    ReplyDelete