5.7.13

Διαλογισμός

ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ


Υπάρχουν δύο κύρια μέρη ενός πορτοκαλιού: ο εξωτερικός φλοιός και το εσωτερικό φρούτο. Το πρώτο είναι ξερό, χωρίς γεύση, συχνά πικρό και με μικρή χρήση. Ωστόσο το τελευταίο είναι ζουμερό, γλυκό και γεμάτο με καλοσύνη.

Με τον ίδιο τρόπο, η ζωή για πολλούς από μας σήμερα είναι σαν να ζεις στη φλούδα ενός πορτοκαλιού. Η επιβίωση είναι δύσκολη, με πολύ κούραση, χωρίς αποτέλεσμα, και πολύ λίγη γλυκύτητα. Και δυστυχώς, οι περισσότεροι από μας ξεχνάνε τελείως κάποια λύση ή ακόμη και την ανάγκη για μια λύση εξαιτίας της τεράστιας επιρροής του κόσμου γύρω μας.

Έχοντας εμμονές, ξετρελαμένοι και παγιδευμένοι στο εξωτερικό μέρος, όλη η επίγνωση, όλη η μνήμη, του πνευματικού εσωτερικού κόσμου χάνεται. Όπως και με το πορτοκάλι, αυτό είναι το απλό μήνυμα της πνευματικότητας. Πήγαινε μέσα σου και θα βρεις αυτό που ψάχνεις, αυτό που έχεις ποθήσει και για το οποίο έχεις διψάσει – τον καρπό της αληθινής αγνής εμπειρίας.

Κοιτάζοντας στον υπερφορτωμένο πλανήτη με τους τεράστιους αριθμούς και την απέραντη πολυπλοκότητα των εξαρτημάτων και των μορφών, όλα παρουσιάζουν μια τέτοια αφθονία επιλογών και ηθικών διλημμάτων που δεν είναι ν' απορεί κανείς γιατί τόσο συχνά υπάρχει σύγχυση στο σκοπό μας και υποβάθμιση των υψηλότερων ιδανικών μας. Σαν αποτέλεσμα, συμβιβαζόμαστε και αρχίζουμε να αποδεχόμαστε πράγματα για τα οποία είμαστε ακατάλληλοι. Κάνοντας αυτό, χάνουμε τους εαυτούς μας. Και καθώς χανόμαστε, αρχίζουμε να φοβόμαστε, μπερδευόμαστε, και γρήγορα στερούμαστε το θάρρος και όλη την ελπίδα. Η ζωή μας μοιάζει ξερή, άδεια και κάθετι φαίνεται χωρίς νόημα και σκοπό. Γινόμαστε σαν ένα καράβι χωρίς πηδάλιο, ψάχνοντας απελπισμένα για ένα ασφαλές καταφύγιο αγάπης.

Είναι μόνο όταν αφήνουμε τον επιφανειακό μας κόσμο και πηγαίνουμε βαθύτερα μέσα μας, που μπορούμε να επιλύσουμε τα διλήμματα μας. Βαδίζοντας στο εσωτερικό επίπεδο, μέσα στη διάσταση της σιωπής – είναι που έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε στο στόχο μας. Γιατί στο διαλογισμό, ο νους μπορεί να αποσυρθεί από τις ψευδαισθήσεις της ζωής και να κατευθύνει τη σκέψη του εσωτερικά, για να βρει και να αναδημιουργήσει την εμπειρία της αληθινής αγάπης.

Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι όταν προσπαθούμε να βρούμε κάποιο νόημα στον κόσμο μας που μοιάζει με το τρενάκι του λούνα παρκ, υποσυνείδητα και φυσικά, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο αιθέρια για να προσπαθήσουμε να βρούμε νόημα και κατεύθυνση. Κάνοντας αυτό αρχίζουμε να αγγίζουμε τον εσωτερικό κόσμο της ψυχής μας, έτσι ανακατεύοντας βαθιά, απεριόριστα, πνευματικά αισθήματα και μνήμες που με τη σειρά τους ξεκινούν να ενεργοποιούν εμπειρίες της αλήθειας, της αγάπης και της φυσικής ευημερίας.

Γιατί δεν κάνουμε ένα βήμα στην άκρη για λίγα λεπτά, να πάμε στη σιωπή και να βιώσουμε την εμπειρία εκείνης της ηρεμίας, εκείνο το κέντρο της γαλήνης και αγάπης;


ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ας προχωρήσουμε τώρα μακριά από τις απαιτήσεις
και τις ανάγκες του χαοτικού μας κόσμου,
και ας γλιστρήσουμε στον εσωτερικό μας κόσμο,
μέσα στο ήσυχο, ακίνητο δωμάτιο του νου.
Είναι ένα μέρος, ένας χώρος ηρεμίας, ακινησίας και γαλήνης.
Εδώ, μπορώ να αφήσω ό,τι με απασχολεί, τις ανησυχίες και τους συνεχείς φόβους.
Σ’ αυτή τη διάσταση της σιωπής,
σ’ αυτή την πεδιάδα της γαλήνης,
οι ασταμάτητες φωνές απομακρύνονται και ησυχάζουν.
Και σ’ αυτόν το χώρο της εσωτερικής ηρεμίας και γλυκιάς γαλήνης,
οι σκέψεις μου που τρέχουν αρχίζουν να επιβραδύνονται,
αρχίζουν να χάνουν την ορμή τους
και απορροφώνται σ' εκείνη την εσωτερική γαλήνη.
Είμαι περιτριγυρισμένος από σιωπή,
από γαλήνη.
Αυτός ο απαλός κραδασμός καταπραϋνει το νου μου και ηρεμεί τις σκέψεις μου
κι εγώ παραμένω σ’ αυτή τη μαγεία της ηρεμίας.
Λούζομαι στο φως του εσωτερικού εαυτού.
Επιπλέω και παρασύρομαι σ’ αυτή τη θάλασσα σιωπής,
σ’αυτή τη θάλασσα γαλήνης.
Εδώ τα κύματα του κόσμου δεν μπορούν να έρθουν.
Και νιώθω ανάλαφρος, ελεύθερος και ήρεμος.







Μετάφραση από: Jim Rayan (2006). Μeditation. The 13 pathways to happiness. U.K.: OBooks



No comments:

Post a Comment