8.7.13

Διαλογισμός

Το μονοπάτι της σύγχυσης

Για πολλούς, η απαίτηση του να έχεις μια σχέση κι ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής γίνεται πολύ σημαντική.  Αφιερώνουμε πολύ χρόνο προσπαθώντας να ανταπεξέλθουμε με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να γίνονται θύματα του άγχους ή των νευρικών διαταραχών.

Στην προσπάθεια μας να νιώσουμε ανακούφιση και ν' αποζημιωθούμε γι' αυτή την έλλειψη πληρότητας, προσπαθούμε συνεχώς να κατασκευάσουμε λύσεις και περισπασμούς για να καταπραϋνουμε την αδιάκοπη δίψα μας για ανανέωση και εμπειρία. Ή χάνουμε τους εαυτούς μας στους φανταστικούς κόσμους των βίντεο, των μυθιστορημάτων και του τζόγου, ή δραπετεύουμε από το ήπιο και επιφανειακό, με το υπερβολικό φαγητό, ποτό και ναρκωτικά.

Για μερικούς, υπάρχει ο πειρασμός να τα μαζέψουν και να εξαφανιστούν, αλλά, όπως το μπούμερανγκ, πρέπει να επιστρέψουμε και τελικά να αντιμετωπίσουμε τους φόβους, τις υπευθυνότητες και τον κόσμο μας.

Έτσι που και ποιά είναι η λύση μας στην καθημερινή μας τραγωδία που μοιάζει με αρχαία ελληνική;

Αυτή η διχοτόμηση των έλξεων του εσωτερικού και του εξωτερικού κόσμου απεικονίζεται όμορφα στην ιστορία του ψαρά και του επιχειρηματία.

..........................................................................................................................................

Ο ΨΑΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ


Ένας πολύ πλούσιος επιχειρηματίας έμεινε έκπληκτος όταν μια μέρα βρήκε έναν ψαρά να  είναι ξαπλωμένος δίπλα στη βάρκα του και να καπνίζει.
 «Γιατί δεν ψαρεύεις;» ρώτησε ο επιχειρηματίας.
«Επειδή έπιασα αρκετά ψάρια για σήμερα» απάντησε ο ψαράς.
«Γιατί δεν πιάνεις κι άλλα;»
«Τι θα τα κάνω;»
«Μπορείς να κερδίσεις περισσότερα χρήματα» απάντησε ο επιχειρηματίας. «Μ’ αυτά μπορείς να αγοράσεις μια μηχανή για τη βάρκα σου και να πηγαίνεις σε βαθύτερα νερά και να πιάνεις περισσότερα ψάρια. Ύστερα θα βγάζεις αρκετά λεφτά ώστε να αγοράσεις μεγαλύτερα και καλύτερα δίχτυα. Αυτά θα σου φέρουν περισσότερα ψάρια και περισσότερα χρήματα. Σύντομα θα μπορείς να αγοράσεις ακόμα μια ή δύο βάρκες, ακόμα κι ένα στόλο. Έπειτα θα είσαι πλούσιος όπως εγώ!»
«Τι θα έκανα μετά;»
«Μετά μπορείς πραγματικά ν’ απολαύσεις τη ζωή σου.»
«Τι νομίζεις πως κάνω τώρα;»

........................................................................................................................................

Έτσι αφήνουμε τον ικανοποιημένο μας ψαρά. Αλλά για να αντιμετωπίσουμε τον ισχυρισμό ότι η αγάπη και η πληρότητα προέρχονται από το υλικό  κέρδος οι ακόλουθες ερωτήσεις θα μας δώσουν μια διαφορετική οπτική:

·       Γιατί δεν είμαι ικανοποιημένος;
·       Τι απορρίπτω;
·       Τι ψάχνω;
·       Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μου;

Οι ερωτήσεις αυτές μας βοηθούν να βάλουμε φρένο στο ‘αφηνιασμένο’ τρένο της ζωής μας.

Μόλις αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε για τις πράξεις μας, τον τρόπο ζωής μας και τις βασικές ανάγκες μας, αρχίζουμε να θέτουμε σε κίνηση τον καταπληκτικό εσωτερικό μηχανισμό της ψυχής.

Μόλις προγραμματιστεί σωστά, όπως ένας υπολογιστής, θα μας δώσει τις απαντήσεις και τη διορατικότητα που χρειαζόμαστε για να βάλουμε τη ζωή μας πάλι σε τροχιά κι έτσι να γίνουμε πιο άξιοι.

«Αν είσαι αντιμέτωπος μ’ ένα πρόβλημα και δεν μπορείς να δεις μια άμεση απάντηση, σκέψου ότι το υποσυνείδητο σου έχει τη λύση και περιμένει να σου την αποκαλύψει. Αν η απάντηση δεν έρχεται, στρέψε το πρόβλημα σου προς το βαθύτερο σου νου πριν πας για ύπνο. Συνέχισε να στρέφεις το ερώτημα σου προς το υποσυνείδητο μέχρι να έρθει η απάντηση. Η απάντηση θα είναι ένα συγκεκριμένο αίσθημα, μια εσωτερική επίγνωση σύμφωνα με την οποία θα ξέρεις τι να κάνεις. Η οδηγία σε όλα τα πράγματα έρχεται σαν μια ακίνητη μικρή εσωτερική φωνή.»
                      BRIAN ADAMSHOW TO SUCCEED

Για τόσο καιρό περιπλανιόμασταν στα αδιέξοδα της ζωής χωρίς να γνωρίζουμε  τι κάνουμε και γιατί. Τώρα, μέσα από την πνευματικότητα, έχουμε την ευκαιρία ν’ αρχίσουμε να κάνουμε τα σωστά πράγματα, όπως το θέτει και ο Rumi:

«Ο κύριος είπε πως υπάρχει ένα μόνο πράγμα σ’ αυτόν τον κόσμο το οποίο δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί. Αν επρόκειτο να ξεχάσεις τα πάντα, αλλά να μην ξεχάσεις αυτό, δεν θα υπήρχε λόγος να ανησυχείς. Αν όμως θυμόσουν κι έκανες και παρακολουθούσες όλα τ’ άλλα, αλλά ξεχνούσες εκείνο το ένα πράγμα, δεν θα είχες καταφέρει στην πραγματικότητα τίποτα. Είναι σαν να σε είχε στείλει ένας βασιλιάς σε μια χώρα για να φέρεις εις πέρας μια συγκεκριμένη εργασία. Πηγαίνεις στη χώρα και κάνεις εκατοντάδες άλλες εργασίες, αλλά αν δεν κάνεις τη δουλειά για την οποία στάλθηκες, είναι σαν να μην έχεις κάνει απολύτως τίποτε. Έτσι ο άνθρωπος έχει έρθει στον κόσμο για μια συγκεκριμένη εργασία, κι αυτός είναι ο σκοπός του. Αν δεν τον εκπληρώσει, δεν θα έχει καταφέρει τίποτε.»
RUMITABLE TALK


Για να ολοκληρώσουμε και να κάνουμε κάτι στις ζωές μας, χρειάζεται να ευθυγραμμιστούμε και να συνδεθούμε με το δικό μας μοναδικό σκοπό και την κατεύθυνση μας...





Μετάφραση από: Jim Rayan (2006). Μeditation. The 13 pathways to happiness. U.K.: OBooks



No comments:

Post a Comment