3.7.13

Διαλογισμός


ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ


Ο καθένας μας στέκεται μόνος, αντιμετωπίζοντας το δικό του ταξίδι της ζωής. Οι περισσότεροι από εμάς μ’ ένα νου γεμάτο ερωτήσεις και μια άδεια καρδιά. Μοιάζει να ταξιδεύουμε συνεχώς ψάχνοντας να βρούμε απαντήσεις στις ερωτήσεις του νου και τρόπους να γεμίσουμε την καρδιά.

Το κάνουμε μ’ ένα φυσικό τρόπο μέσα από την εξερεύνηση του κόσμου γύρω μας, διανοητικά μέσα από τη θεωρία ή την επιστήμη, ή με τη φαντασία μας μέσα από τα δημιουργήματα του πολιτισμού. Κανένα όμως απ’ αυτά τα ταξίδια δεν μας ικανοποιεί αληθινά. Συνεχίζουμε ακόμη να ψάχνουμε, προσπαθώντας να βρούμε το δικό μας Άγιο Δισκοπότηρο. Συχνά δεν μπορούμε καν να περιγράψουμε τι ψάχνουμε.

Η πνευματικότητα μας διδάσκει ότι οι απαντήσεις που χρειαζόμαστε μπορούν να βρεθούν μέσα μας. Μπορούμε να επανασυνδεθούμε με τις αλήθειες μας που χάσαμε πριν πολύ καιρό, με τη βαθύτερη επίγνωση και την αληθινή εμπειρία, στρέφοντας τις σκέψεις μας προς τα μέσα.

Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε είναι ο διαλογισμός.

Ίσως αυτό να φέρνει στο νου κάτι μυστηριώδες. Εντάξει μπορεί να είναι κι αυτό. Αλλά ο διαλογισμός μπορεί να αυξήσει την επίγνωση σου, να αναπτύξει την κατανόηση σου και να βελτιώσει την υγεία σου και την ευημερία.

Μέσα από την εξάσκηση του, μπορείς να προσεγγίσεις τις ενέργειες της γαλήνης, της αγάπης και της σοφίας, ενδυναμώνοντας έτσι και μεταμορφώνοντας την αυτοπεποίθηση, τη σκέψη και τις αλληλεπιδράσεις σου.




Μετάφραση από: Jim Rayan (2006). Μeditation. The 13 pathways to happiness. U.K.: OBooks





2 comments:

  1. Anonymous4/7/13

    Ο ανθρωπος καθορίζει το νόημα της ζωής του μονος του αναζήτωντας το με διαφορους τροπους .Ενας απο αυτους ειναι και ο διαλογισμος .Μήπως ομως τελικα εμείς οι άνθρωποι αναζητούμε το νόημα μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις;

    ReplyDelete
  2. Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός με την έννοια της διαφορετικότητας των ιδιαιτεροτήτων, των στόχων, των πεποιθήσεων....του. Έτσι για τον καθένα το νόημα της ζωής ποικίλει, αλλά υπάρχουν και κάποιες πλευρές που ισχύουν γενικά που κύρια είναι η αλήθεια και η ευτυχία. Όταν ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες μας αναζητήσουμε και βρούμε απάντηση στο σημαντικότερο ερώτημα, που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό, "ποιος είμαι;" τότε θα πρέπει να ανοίξουμε ένα διάλογο μ αυτό που πραγματικά είμαστε.
    Αυτή την κίνηση όμως της αναζήτησης, της " στροφής προς τα μέσα" και της συζήτησης με τον εαυτό, που ονομάζεται διάλογος δεν θα την κάνουν όλοι.

    ReplyDelete