10.9.13

Στοχασμοί


ΚΑΘΕ ΕΜΠΟΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Στην αρχαιότητα, ένας βασιλιάς έβαλε έναν ογκόλιθο σ' ένα δρόμο, στη συνέχεια κρύφτηκε και παρακολουθούσε για να δει αν κάποιος θα έκανε τον κόπο να τον μετακινήσει. Μερικοί από τους πλουσιότερους εμπόρους και τους αυλικούς του βασιλιά ήρθαν και απλά περπάτησαν γύρω από αυτόν, κατηγόρησαν δυνατά το βασιλιά γιατί δεν διατηρούσε τους δρόμους καθαρούς, αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα για να αφαιρέσει το εμπόδιο.
Στη συνέχεια, ήρθε ένας αγρότης μεταφέροντας ένα φορτίο με λαχανικά. Καθώς πλησίασε στο βράχο, άφησε κάτω το βάρος του και προσπάθησε να μετακινήσει την τεράστια πέτρα στην άκρη του δρόμου. Μετά από πολλή πίεση και τέντωμα, τελικά πέτυχε. Καθώς ο αγρότης πήγε να πάρει το φορτίο του με τα λαχανικά και πάλι, πρόσεξε ένα πορτοφόλι που βρισκόταν στο δρόμο ακριβώς εκεί όπου ήταν ο ογκόλιθος. Το πορτοφόλι περιείχε πολλά χρυσά νομίσματα κι ένα σημείωμα από τον βασιλιά που του έδινε συγχαρητήρια γιατί ήταν το μόνο πρόσωπο που είχε κάνει τον κόπο να μετακινήσει την πέτρα. 

Ο αγρότης έμαθε αυτό που πολλοί από εμάς τόσο συχνά δεν μαθαίνουμε - ότι πίσω από κάθε εμπόδιο υπάρχει μια ευκαιρία. Πίσω από κάθε σύννεφο υπάρχει μια ασημένια επένδυση, και πίσω από κάθε αρνητική κατάσταση, υπάρχει πάντα όφελος. 
(Μπορείτε να δείτε μια παραλλαγή της ιστορίας στο: http://www.artlandian.com/video/vrachos-ston-dromo)

Μπορούμε όλοι να θυμηθούμε στιγμές στη ζωή μας όταν τα πράγματα φαινόταν πραγματικά θλιβερά. Ωστόσο, αν αναστοχαστούμε εκείνες τις καταστάσεις, μπορούμε να παρατηρήσουμε απλά μόνο το όφελος με το οποίο ήταν γεμάτες που δεν ήταν προφανές για εμάς εκείνη την εποχή. Η πρόκληση, όμως, είναι να παραμένουμε θετικοί αυτή τη στιγμή και όχι μετά το γεγονός.

Αν παραμένουμε θετικοί, θα διαπιστώσουμε ότι κάθε τι που έρχεται στη ζωή μας είναι στην πραγματικότητα «αρχιτεκτονημένο» για να μας τελειοποιήσει. Οι κατάλληλοι άνθρωποι είναι εκεί, οι κατάλληλες συνθήκες είναι εκεί, και το σημαντικότερο, μόνο τα σωστά ζητήματα με την ακριβή έντασή τους είναι εκεί για να δημιουργήσουν τις τέλειες συνθήκες για την προσωπική μας ανάπτυξη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να μείνουμε ακίνητοι και ανοικτοί για τη μάθηση.

Ένας γλύπτης παίρνει ένα σφυρί και μια σμίλη για να πελεκήσει το ξύλο ή το μάρμαρο, και στο τέλος των προσπαθειών του, εμφανίζεται ένα όμορφο άγαλμα. Η ζωή μοιάζει πολύ με αυτό. Κάθε χτύπημα βοηθά για να μας σμιλέψει προς την ομορφιά και την τελειότητα μας. Πρέπει να αγκαλιάσουμε το μάθημα και να μην το πολεμήσουμε, η σμίλη μπορεί να κάνει κατά λάθος ένα ατυχές βαθούλωμα!

Μερικές φορές τα παλιά πρότυπα των πεποιθήσεων μας, οι άκαμπτες μορφές συμπεριφοράς και η αρνητική, επικριτική εσωτερική φωνή δεν μας επιτρέπουν να διακρίνουμε ανάμεσα στο πρόβλημα και στην προοπτική ενός νέου τρόπου μάθησης. Ο θυμός ή η απελπισία δεν μας επιτρέπουν να δούμε πίσω από το προφανές, πέρα στο δυναμικό. Με το διαλογισμό μαθαίνουμε να φτάνουμε σ' ένα υψηλότερο μέρος όπου μπορούμε να δούμε την ευρύτερη εικόνα. Κερδίζουμε τη δύναμη ν' αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας, η οποία μας προσφέρει μια διαφορετική προοπτική για το θέμα.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια κατάσταση που φαίνεται να είναι μια πραγματική αποτύπωση αυτών, προσπαθείστε για μια στιγμή να βρείτε το όφελος σε αυτό που περνάτε. Και τη στιγμή που θα το κάνετε, θα έχετε απελευθερώσει τον εαυτό σας από τα δεσμά του να αισθάνεστε αβοήθητοι και εκτός ελέγχου. Περισσότερο από αυτό, θα έχετε μάθει ένα πολύτιμο μάθημα στο σχολείο της ζωής.
Ήρθε η ώρα ... να δούμε το θετικό σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας και να βρούμε το όφελος - γιατί σίγουρα υπάρχει. Η ζωή θα συνεχίσει να μας πελεκάει, γι' αυτό ας σκεφτούμε τι επιλέγουμε, να της επιτρέψουμε να το κάνει, ή να μας σπάσει; Μετά από όλα, θα είστε υπερήφανοι να θαυμάσετε το άγαλμα που έχετε γίνει!



No comments:

Post a Comment