3.9.13

Στοχασμοί




ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ ΚΑΛΑ!


Σε αυτή τη ζωή με το γρήγορο ρυθμό, όταν αγωνιζόμαστε για να ολοκληρώσουμε τη λίστα με τα πράγματα που έχουμε να κάνουμε, η περικοπή του ύπνου μπορεί να φαίνεται ότι είναι η μόνη απάντηση. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε εκ πείρας ότι, αν δεν έχουμε επαρκή ύπνο όχι μόνο γινόμαστε γκρινιάρηδες και κακή παρέα για τους άλλους, αλλά μπορεί να έχουμε και προβλήματα με την υγεία μας.

Αν και δεν είμαι γιατρός ύπνου ή επαγγελματίας οποιουδήποτε είδους, έχω μάθει ένα - δυο πράγματα σχετικά με τη χρήση του διαλογισμού ως εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μου.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι μόνο στο τέλος της ημέρας που πρέπει να ανησυχούμε για τον ύπνο μας. Η ποιότητα των ωρών που είμαστε ξύπνιοι καθορίζει την ποιότητα του ύπνου μας το βράδυ. Δοκιμάστε να κοιμηθείτε μετά από μια περίοδο θυμού, μετά από κάποιο κουτσομπολιό για τους φίλους σας ή απιστία στο/η σύντροφό σας. Οι πιθανότητες είναι ότι θα τινάζεστε και θα στριφογυρνάτε στον ύπνο σας - και σίγουρα δεν θα σηκωθείτε νιώθοντας ξεκούραστοι.

Αν και πολλοί θα υποστηρίξουν ότι χρειαζόμαστε 8 ώρες ύπνου την ημέρα, έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ότι, στην πράξη, οι γιόγκις χρειάζονται λιγότερο ύπνο. Σε αυτό βοηθάει ο απλός τρόπος ζωής που έχουν, όπως επίσης και μια χορτοφαγική διατροφή δεδομένου ότι μια χορτοφαγική διατροφή χωνεύει πιο γρήγορα και εύκολα.

Ο κύριος λόγος όμως που ένας γιόγκι χρειάζεται λιγότερο ύπνο είναι λόγω της ικανότητας του να διαχειρίζεται τις σκέψεις του. Αν είμαστε σε θέση να έχουμε λιγότερες αλλά πιο δυνατές σκέψεις, διατηρούμε την ενέργεια μας και είμαστε σε θέση να παραμένουμε ανάλαφροι και χωρίς άγχος. Γι’ αυτό δεν αφήνουμε όλη τη σκληρή δουλειά και την ευθύνη στο "εργοστάσιο ύπνου" μας για να μας ανανεώσει, αλλά με το διαλογισμό και τις ειρηνικές σκέψεις μπορούμε να αναζωογονούμε τους εαυτούς μας συνεχώς.

Μπορεί να διαμαρτυρόμαστε για άσχημα όνειρα, αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα του ότι δεν καθαρίσαμε το υποσυνείδητό μας. Φιλτράροντας τις σκέψεις μας, αφήνοντας το παρελθόν, και επιλέγοντας να διατηρήσουμε καλές αναμνήσεις, είναι όλοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε τα όνειρά μας γλυκά!

Με τον ερχομό του ηλεκτρικού ρεύματος έχουμε μετατρέψει τη νύχτα σε μέρα και τη μέρα σε νύχτα. Αν θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε το ρυθμό της ημέρας, όπως η φύση, θα ήμασταν σε αρμονία με τις φυσικές πηγές ενέργειας που μας περιβάλλουν. Μένοντας ξύπνιοι τη νύχτα, χάνουμε την ισορροπία. Το σώμα θα λειτουργήσει, αλλά όχι ιδανικά.

Πρώτον, πριν αποσυρθούμε στο κρεβάτι, είναι σημαντικό να καθίσουμε για μερικές στιγμές αναστοχασμού για να ελέγξουμε την ημέρα και να δούμε πόσο θετικοί ή όχι ήμασταν και πόσο μπορεί να έχουμε καταχραστεί την πολύτιμη ενέργεια μας. Ως εκ τούτου, αν θα πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη ή να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας σε κάποιον θα πρέπει να το κάνουμε. Αν τακτοποιήσουμε τους καρμικούς λογαριασμούς της ημέρας, θα κοιμηθούμε με ελαφριά καρδιά.

Δεύτερον, όπως ξαπλώνουμε στο κρεβάτι, ας φανταστούμε ότι πλέουμε μακριά σε μια γη φωτός, στο σπίτι της ψυχής. Αυτή η απεικόνιση μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε μόνο αυτό το σώμα και αυτά τα ‘εξαρτήματα’ που συνδέονται με αυτό. Ακριβώς όπως οι ηθοποιοί πηγαίνουν στο σπίτι μετά την εμφάνισή τους, έτσι κι εμείς πρέπει να βγάλουμε τα κοστούμια μας και να επιστρέψουμε στο σπίτι μετά από μια παράσταση ημέρας! Αυτός ο κόσμος της ψυχής είναι ένας κόσμος φωτός, απλός και ήσυχος. Στείλτε τις σκέψεις σας επάνω σε αυτό το μέρος της σιωπής και οραματιστείτε το σώμα να ξεκουράζεται κάτω. Το πρωί, φανταστείτε ότι εγώ, η ψυχή, έχω έρθει κάτω από αυτόν τον κόσμο του φωτός, απαλλαγμένη από όλες τις κοσμικές ανησυχίες και έτοιμη και πρόθυμη να παίξω σκηνές του σήμερα στη θεατρική σκηνή του κόσμου.


Ήρθε η ώρα ... για να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας, βελτιώνοντας την ποιότητα των σκέψεών μας. Χρησιμοποιήστε το διαλογισμό ως εργαλείο για τη βελτίωση της κατάστασης του νου. 'Κλείστε' την ημέρα και ξυπνείστε ανανεωμένοι κι έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τη λίστα των πραγμάτων που έχετε να κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.




No comments:

Post a Comment