27.10.13

Εσωτερική ομορφιά



.................................................................................
ΑΡΕΤΕΣ
.....................................................................................................

eyeργεσια
Η ευεργεσία είναι ‘σιωπηλή καλή θέληση’. Είναι σαν τον ήλιο που λάμπει στο σκληρό έδαφος, μαλακώνει τη γη, λιώνει τον πάγο, αλλά χωρίς το σχέδιο ή την πρόθεση να θεραπεύσει.

Είναι μια κατάσταση φυσικότητας, η οποία γιαυτό το λόγο δουλεύει, επειδή το έδαφος δεν αισθάνεται χρέος προς τον ήλιο. Με τον ίδιο τρόπο, το να είσαι αυτός που λαμβάνει την ευεργεσία σημαίνει ότι λαμβάνεις κάτι για το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Ούτε καν πίεση για ανταπόκριση – γιαυτό το λόγο κάποιος ανταποκρίνεται, τόσο εύκολα.

Η ευεργεσία είναι μια κατάσταση ύπαρξης, που βασίζεται μόνο στον εαυτό της. Δεν έχει να κάνει με συναισθήματα ευσπλαχνίας ή προτιμήσεις, ξαφνικά μαχαιρώματα αγάπης. Απλά είναι. Δεν προσφέρει κάτι συγκεκριμένο, αλλά ο καθένας έλκεται σε αυτήν. Δεν απαντά ερωτήσεις, αλλά σε κάνει ικανό να σκεφτείς. Δεν σου διδάσκει κάτι, αλλά εξαιτίας της μπορείς να μάθεις.

Το να είσαι ευεργέτης σημαίνει να έχεις σφυρηλατήσει ένα σύνδεσμο τόσο δυνατό με μια αδιάσπαστη πηγή ενέργειας, ώστε ακόμη και οι παρεμβάσεις της ζωής να μην μπορούν να εμποδίσουν εκείνη τη σταθερή επανατροφοδότηση. 

Όσο ξερή κι αν είναι η ζωή, η παλίρροια  συνεχίζει να γυρίζει ξανά και ξανά, πάντα.  
Και τις στιγμές ακριβώς πριν γυρίσει, «όταν η ζωή σε έχει φτάσει στα όρια», εσύ απλά ξέρεις ότι είσαι στην άκρη  μιας μεγάλης εισροής, κι έτσι παραμένεις σιωπηλός, αναγνωρίζοντας την προσωρινή κενότητα – μόνο σαν εισαγωγή, σαν προαναγγελία. Μόνο εάν βλάψεις κάποιον, η παλίρροια σταματάει να επιστρέφει κι εσύ είσαι στο έδαφος και πρέπει να πολεμήσεις.

Το να είσαι ευεργέτης είναι η καλύτερη βοήθεια που μπορείς να είσαι στον καθένα επειδή η ευεργεσία δεν έχει σχήμα, τίποτε περισσότερο από όσο το φως του ήλιου έχει, αλλά μπορεί να εισχωρήσει στις σιωπηλές γωνιές του πανικού στο νου ενός ατόμου και να ελαφρύνει το βάρος.

Είναι η λιγότερο παρεμβατική αρετή και όμως είναι ευπρόσδεκτη παντού.



   Μετάφραση από: Church Anthea (1994). Inner Beauty. Australia: Εternity Ink  






No comments:

Post a Comment