26.10.13

Εσωτερική ομορφιά



.................................................................................
ΑΡΕΤΕΣ
.....................................................................................................

akριβεια 
Ακρίβεια είναι να είσαι στον κατάλληλο χώρο την κατάλληλη στιγμή. Είναι να μετακινείσαι από μια θέση σιωπής σε μια θέση ομιλίας τη σωστή στιγμή. Να μετακινείσαι από τη συμμετοχή στην απόσυρση, από την εργασία στο παιχνίδι, από το γέλιο στη σκέψη, από το χρώμα στην απλότητα – όλα αυτά τη σωστή στιγμή. Η ακρίβεια είναι το πιο λεπτό σημείο της μετάβασης από το ένα πράγμα στο άλλο.

Η ακρίβεια δίνει μορφή σε όλα τα βαθιά συναισθήματα που γεμίζουν τη ζωή. Τα κάνει δυνατά να εκφραστούν όπως θα έπρεπε, με συνέπεια και δύναμη. Εξασφαλίζει ότι τίποτε δεν πηγαίνει πολύ μακριά, δεν παραγίνεται, δεν μαστιγώνεται μέχρι θανάτου. Είναι ένας ήπιος έλεγχος, όχι τόσο φανερός όσο η πειθαρχία γιατί η πειθαρχία γενικά εμπνέει δράση ενώ η ακρίβεια διατηρεί έναν έλεγχο σε αυτήν, είναι όμως εξίσου σημαντική.

Η ακρίβεια έρχεται από τη γνώση του πως να ζω με πνευματικότητα σε έναν υλιστικό κόσμο, πως να κάνω το σημείο συνάντησης ανάμεσα στον νου και στην ύλη ευτυχισμένο και ακριβές. Ως εκ τούτου ένα άτομο με ακρίβεια γνωρίζει πως να διατηρεί την υγεία γιατί ποτέ δεν πιέζει τον εαυτό του πάρα πολύ. Γνωρίζει να αποφεύγει την αδυναμία. Κατανοεί τα πιο αιθέρια αποτελέσματα της σκέψης στο μηχανισμό του σώματος, κατανοεί τη σχέση ανάμεσα σε αυτό που έρχεται στον νου και σε αυτό που λένε τα χείλη, ανάμεσα σε αυτό που αγγίζουν τα χέρια και σε αυτό που είναι οι πράξεις. Κάθε σημείο συνάντησης κρατάει ένα μυστικό. Η ακρίβεια το κατανοεί αυτό.

Η ακρίβεια δεν προέρχεται από το να αναγκάζεις την ύλη να μπει σε μια κατάσταση τάξης, ούτε να πιέζεις τον εαυτό να ησυχάσει επειδή ξέρεις ότι δεν πρέπει να μιλήσεις. Δεν είναι ένας εσωτερικός πανικός που ξαφνικά φέρνει μπλοκάρισμα σε μια έκφραση και λέει «Μη!»... Είναι η δύναμη να διατηρήσεις το βάθος και την εσωτερική ακινησία μέσα σου έτσι ώστε να προσεγγίζεις κάθε δευτερόλεπτο με σεβασμό – ήρεμα, με τον σωστό τρόπο. 


Εάν μετακινείσαι πολύ γρήγορα, χάνεις το σημείο συνάντησης ανάμεσα στα πράγματα και γίνεσαι σαν τον λαγό που έφυγε τρέχοντας αλλά έχασε την κούρσα. Είναι πιο ασφαλές να είσαι μια χελώνα! 



                                                                    Μετάφραση από: Church Anthea (1994). Inner Beauty. Australia: Εternity Ink  





No comments:

Post a Comment