4.11.13

Eσωτερική ομορφιά





.................................................................................
ΑΡΕΤΕΣ
.....................................................................................................


ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ

Καθαρότητα του πνεύματος σημαίνει να έρχεσαι κοντά, χωρίς φόβο. Να αποδέχεσαι ένα διαπεραστικό βλέμμα γνωρίζοντας ότι δεν έχεις τίποτα να κρύψεις. 


H καθαρότητα έρχεται με έναν ευτυχισμένο νου και συνεχή έλεγχο. Η ευτυχία στο νου βασίζεται στην ηρεμία. Να μην αντιδράς ξαφνικά στην ψυχική διάθεση των άλλων ή στις καταστάσεις, ούτε να δειλιάζεις σε αντιξοότητες ούτε να πηδάς για τη χαρά. Να έχεις μια ευκαμψία με την οποία απλά κινείσαι σύμφωνα με το χρόνο, ήσυχα αλλά σε εγρήγορση. Η ευτυχία βασίζεται επίσης στην πληρότητα των αισθήσεων. Όταν τα μάτια βλέπουν αυτό που δεν βλέπεται και τα αυτιά ακούν αυτό που δεν ακούγεται, διαπερνώντας την αιθεριότητα της ζωής, υπάρχει ευτυχία. Όταν οι αντιδράσεις δεν βασίζονται στα εισερχόμενα μηνύματα, σε αυτό που είναι 'δεύτερο χέρι', αλλά στη βαθιά αρχική γνώση που είναι 'πρώτο χέρι' –υπάρχει ευτυχία. Υπάρχει ευτυχία όταν ο νους συναντά τη ζωή φρέσκος, δεν πέφτει σε μοντέλα ή προσδοκίες τόσο πολύ, αλλά αναγνωρίζει την αξία του απλά επειδή είναι ένα θαυμάσιο κομμάτι ενός μηχανισμού. Υπάρχει ευτυχία όταν ο νους τρέφεται, όταν τον φροντίζεις.

Αυτή η φροντίδα είναι ένας συνεχής έλεγχος, μία επαγρύπνηση ενάντια στους αγύρτες. Όταν ο νους δουλεύει βαθιά, είναι επάγρυπνος  αλλά μερικές φορές μέσα στη σιωπή του, χάνει τις τεχνητές απειλές, την ατελείωτη ροή των σκέψεων από το νου των άλλων στα οποία είναι εκτεθειμένος σταθερά. Μπορεί να φανταστεί ότι αυτές οι σκέψεις είναι δικές του και αντί αυτόματα να τις αποβάλλει, προσπαθεί να τις σύρει στη σιωπή. Αυτό σημαίνει να δουλεύεις με τη βρωμιά. Κάθε τι που προσγειώνεται στο νου από έξω και γλιστράει στις αντιδράσεις του είναι μια μόλυνση του πνεύματος. Το να είσαι επάγρυπνος σε αυτή την πρόκληση ονομάζεται ζωή. 

Έτσι τι είναι καθαρότητα; Ειναι να παραμένεις απόλυτα αυτός που είσαι, ανταποκρινόμενος από τον πυρήνα της ύπαρξης σου, ξεμπερδεύοντας τα άσχετα, προχωρώντας μπροστά σε μια ευθεία γραμμή. 


Και αν κάποιος εξετάσει λεπτομερώς, βλέπει μόνο ειλικρινή σκληρή δουλειά που δεν την πειράζει να τη δουν, γιατί ξέρει ότι η τελειότητα είναι στον ορίζοντα. Μπορεί να μην φαίνεται αλλά είναι εκεί





Μετάφραση από: Church Anthea (1994). Inner Beauty. Australia: Εternity Ink




No comments:

Post a Comment