10.11.13

Eσωτερική ομορφιά




.................................................................................
ΑΡΕΤΕΣ
.....................................................................................................


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Η συνεργασία είναι ίσως μία από τις λιγότερο αναγνωρισμένες αλλά η πιο πολύτιμη από τις ανθρώπινες αρετές. Δεν είναι αναγνωρισμένη επειδή δεν είναι μέρος ενός τελικού προϊόντος. Έχει να κάνει με τη διαδικασία του να καταφέρεις κάτι κι έτσι το μεγαλείο της έγκειται στο γεγονός ότι εκφράζεται μέσα από συνηθισμένες καθημερινές πράξεις.

Ένα άτομο που έχει αυτή την αρετή μοιάζει λίγο με τον ήλιο που λάμπει κάτω 



σε μια υπαίθρια εκδήλωση, σε ένα μέρος όπου συνήθως βρέχει. Η εκδήλωση επαινείται, αλλά μετά ο ήλιος ξεχνιέται. Η αναλογία λειτουργεί, όχι επειδή δεν υπάρχει κάποια αρετή στον καιρό (το αντίθετο) αλλά γιατί δείχνει πόσο ζωτικής σημασίας κι όμως αφανής είναι η συνεργασία. Χωρίς αυτήν η εκδήλωση είναι νεκρή.

Έτσι το να είναι ένα άτομο συνεργάσιμο σημαίνει να έχει ένα σιωπηλό βλέμμα για αυτό που χρειάζεται για να φέρει την επιτυχία και να παρέχει αυτό (και όχι περισσότερο),  τη σωστή στιγμή, στο σωστό μέρος και στη συνέχεια να είναι μακριά. Κάποιος που συνεργάζεται, προσφέρει τις υπηρεσίες του και μετά βάζει το όνομα του στο επίτευγμα, δεν είναι συνεργάσιμος. Απαιτείται να είσαι αφανής και ακριβής σε αυτό που κάνεις και μετά να φεύγεις χωρίς να περιμένεις αποτελέσματα. Επίσης χρειάζεται ένα βλέμμα που διακρίνει ακριβώς τι απαιτείται, για να μετακινηθείς επαρκώς από τη δική σου προσέγγιση σε μια δραστηριότητα και απλά να συνεισφέρεις  ένα στοιχείο. Μερικές φορές, ανεξάρτητα πόσο έξυπνο μπορεί να θεωρείς τον εαυτό σου, μπορεί να μην προσφέρεις ούτε μια ιδέα αλλά απλά ένα χέρι, ένα στήριγμα.

Τώρα σε κάποιο βαθμό, σχεδόν ο καθένας εκφράζει αυτή την αρετή. Ο καθένας συνεργάζεται σε κάτι για το οποίο ενδιαφέρεται. Στην πραγματικότητα το να έχεις αυτή την αρετή ‘με πλήρες ωράριο’ σημαίνει σταθερά να  εκτείνεις το χέρι σου οπουδήποτε χρειάζεται. Και ακόμα κι αν δεν υπάρχει τίποτε ορατό που πρέπει να γίνει, ο κόσμος χρειάζεται τη στήριξη από γαλήνια μυαλά.

Κάτω από αυτή την αρετή, ως εκ τούτου, υπάρχει κάτι που δεν είναι αμελητέο: μια βαθιά αισιοδοξία για το μέλλον της ζωής γενικά. Αν η συνεργασία υπάρχει μόνο σε συνδυασμό με τις ατομικές δραστηριότητες, τότε δεν είναι τίποτε, αλλά εάν πηγάζει από την κατανόηση ότι κάθε πράξη γενναιοδωρίας συνεισφέρει σε μια συνολική νέα δημιουργία, τότε γίνεται κάτι σπουδαίο. Είναι τα καύσιμα για τον καινούριο κόσμο, όπως είναι κάθε ανθρώπινη αρετή όταν συνειδητά βασίζεται σε ένα όραμα για το μέλλον. Ίσως αυτό εννοείται με τον όρο 'να είσαι ένα με τον κόσμο' - όταν κάθε τι που κάνεις είναι για έναν κοινό σκοπό και δεν αποτελεί μια προσωπική κίνηση σε ένα προσωπικό παιχνίδι.

Έτσι ποιό είναι το όραμα της νέας δημιουργίας; Είναι μόνο η δημιουργία της αρετής στον ανθρώπινο νου. Μια πολύ πολύπλοκη διαδικασία με πολλές αντιθέσεις αλλά όταν πεις μια λέξη, όταν έχεις μια σκέψη, όταν κάνεις ένα πράγμα για να ανυψώσεις έναν άλλο ανθρώπινο νου θα έχεις συνεισφέρει σε αυτό με έναν αξιοσημείωτο τρόπο.



                                                    Μετάφραση από: Church Anthea (1994). Inner Beauty. Australia: Εternity Ink.



No comments:

Post a Comment