20.12.13

Στοχασμοί



Πόσο κοινή είναι η κοινή λογική;



Η κοινή λογική είναι κάτι με το οποίο όλοι μας είμαστε προικισμένοι, αλλά συχνά φαίνεται να είμαστε ελλιπώς εφοδιασμένοι. Καθώς ο ρυθμός του κόσμου αυξάνεται, φαίνεται ότι η κοινή λογική γίνεται όλο και πιο σπάνια, και πολλοί από εμάς νιώθουν ένοχοι γιατί δεν την εφαρμόζουν σε στιγμές που είναι περισσότερο απαραίτητη.

Η κοινή λογική είναι μια ενστικτώδης, κατάλληλη απάντηση στα καθημερινά γεγονότα που βοηθά να γίνει η ζωή πιο απλή και πιο ομαλή. Για να έχει κάποιος  κοινή λογική δεν χρειάζεται να διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις ή να είναι εξαιρετικά έξυπνος. Είναι απλά μια έμφυτη κατανόηση για το πώς να συμπεριφέρεσαι, τι να κάνεις, πότε και πώς να το κάνεις, και να το κάνεις στον σωστό τόπο και χρόνο. Είναι μια φυσική και αυτόματη απάντηση σε μια κατάσταση, δεν είναι κάτι που πρέπει να το μελετήσεις.

Πάρτε τα πράγματα σε προσωπικό επίπεδο: Πόσες φορές διαπιστώνετε ότι δεν εφαρμόζετε την κοινή λογική και κάνετε αδέξια πράγματα, όπως το να πιάσετε ένα καυτό σκεύος χωρίς να χρησιμοποιείτε γάντια φούρνου, ή να επιταχύνετε όταν τα οδικά σήματα δηλώνουν, για έναν πολύ καλό λόγο, ότι πρέπει να οδηγείτε με 30 ή 40. Ή ακόμη, ανάβετε ένα τσιγάρο, το οποίο μόλις έχετε πάρει από ένα πακέτο που σας λέει ξεκάθαρα ότι σας σκοτώνει! Το να ρίξετε τη φλούδα μιας μπανάνας στο πεζοδρόμιο δεν είναι ‘καλή’ κοινή λογική: το να την πάρετε πριν κάποιος γλιστρήσει σε αυτήν, είναι !

Πού είναι η επίγνωση μας, όταν κάνουμε αυτές τις κοινές - αλλά – χωρίς λογική επιλογές; Καταδικάζουμε το καυτό τηγάνι στο μάτι της κουζίνας ή το παιδί στο δρόμο κατά τη στιγμή της υπερβολικής ταχύτητας, αλλά σπάνια αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις δικές μας ενέργειες. Αυτό δεν είναι τόσο πολύ ένα σημάδι ότι χάνουμε το νου μας. Είναι η κακή χρήση του νου μας και το γεγονός ότι δεν ελέγχουμε τις σκέψεις μας.  Οι λόγοι μπορεί να είναι απροσεξία, τεμπελιά, έλλειψη προσοχής, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς. Η πραγματική αιτία όμως είναι η έλλειψη επίγνωσης. Είναι ανάγκη να εργαζόμαστε προσεκτικά και όχι απερίσκεπτα.

Εκτός από αυτό, ο κόσμος φαίνεται να χάνει τη συλλογική κοινή λογική. Για παράδειγμα, ενώ οι άνθρωποι είχαν  πρόσφατα συνάντηση στη διάσκεψη COP19 για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή στη Βαρσοβία, οι επιστήμονες στη Νέα Ζηλανδία ανακάλυψαν ότι η εξασθένιση του φλοιού της γης μετά από ένα μεγάλο σεισμό οφείλεται στην αλλαγή του κλίματος. Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι ο τυφώνας Haiyan που κατέστρεψε το νησί της Tacloban στις Φιλιππίνες πρόσφατα, συνέβη για τους ίδιους λόγους.

Έχουμε γίνει τόσο εγωιστές και τυφλοί όσον αφορά στα αποτελέσματα των ενεργειών μας, που δεν είμαστε σε θέση να δούμε την αιτία και το αποτέλεσμα που λαμβάνουν χώρα μπροστά στα μάτια μας; Πόσο περισσότερες αποδείξεις χρειαζόμαστε για να συνειδητοποιήσουμε ότι καταστρέφοντας τη Μητέρα Γη σε αυτό το βαθμό είναι σαν να διαπράττουμε την δική μας αυτοκτονία; Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το μέλλον μας εξαρτάται από τις επιλογές που κάνουμε κάθε στιγμή;

Ο λόγος που δεν έχουμε πρόσβαση στη δική μας κοινή λογική είναι ότι είμαστε τόσο απασχολημένοι με τους ανθρώπους και τα γεγονότα - ποιος είπε τι σε ποιον, τι συνέβη και γιατί, σκέψεις  αμφιβολίας και σύγχυσης, λύπη για το παρελθόν και ανησυχία για το μέλλον - που ξεχνάμε να ζήσουμε στην παρούσα στιγμή. Είμαστε πάντα κάπου αλλού με το μυαλό μας.

Προκειμένου να αξιοποιήσω τη δική μου εσωτερική σοφία έχω επίγνωση; Ζω στην παρούσα στιγμή; Είμαι έτοιμος να ανταποκριθώ στην επόμενη στιγμή με ηρεμία και ψυχραιμία, ή το μυαλό μου είναι σε χίλια διαφορετικά μέρη;

Αυτό που χρειάζεται εδώ είναι η πνευματική νοημοσύνη. Αν γίνω εσωτερικά ήσυχος, τότε μπορώ να έχω πρόσβαση στην εσωτερική μου σοφία. Η κοινή λογική είναι κοινή, επειδή την έχουμε όλοι. Εμείς απλά πρέπει να επανασυνδεθούμε με αυτήν.

Ήρθε η ώρα ... να έχουμε επίγνωση της κάθε στιγμής  και να εφαρμόζουμε την κοινή λογική στην καθημερινή μας ζωή. Δεδομένου ότι η αναταραχή στον κόσμο αυξάνει, ας είμαστε προσεκτικοί και όχι απρόσεκτοι και ας αναδύσουμε την  έμφυτη πνευματική σοφία μας. Ζήστε τη στιγμή και θα ξέρετε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε και πότε.







No comments:

Post a Comment