1.12.13

Eσωτερική ομορφιά




.................................................................................
ΑΡΕΤΕΣ
.....................................................................................................


ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ

Η πειθαρχία έρχεται από μέσα. Εάν είναι επιβαλλόμενη ή είναι υποθετική απλά για επίδειξη, είναι σαν να φοράς ένα παλτό. Το φοράς από έξω που φαίνεται, αλλά όταν έρθεις από μέσα που έχει ζέστη απλά το βγάζεις. Στην ιδιωτικότητα των προβλημάτων σου, γίνεται ένα βάρος. Θέλεις να ελευθερωθείς από αυτήν.


Η αληθινή πειθαρχία είναι μέρος του εαυτού σου. Είναι μια έκφραση του σεβασμού προς τη ζωή - γιαυτό το λόγο βάζεις αρχικά το παλτό, αλλά επίσης είναι μια έκφραση του σεβασμού προς τον εαυτό σου, και γιαυτό το  λόγο κρατάς το παλτό επάνω σου – ακόμη κι όταν τα πράγματα είναι δύσκολα.

Στην πραγματικότητα είναι φυσικό να είσαι πειθαρχημένος, να ακολουθείς ένα μοντέλο ύπαρξης που έχει μια τάξη. Η φύση έχει επίσης τάξη. Η ευτυχία και η λύπη, παρόλο που μερικές φορές δεν είναι κατανοητές, έχουν τη δική τους καθορισμένη ώρα. Τίποτε δεν είναι φυσικά τυχαίο. Ακόμη και ο θάνατος είναι στο έλεος ενός συστήματος. Εμείς απλά δεν μπορούμε να το δούμε. Έτσι υπάρχει μια έλξη για πειθαρχία που εξηγεί γιατί η αληθινή ελευθερία δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται ότι είναι και γιατί τελικά γινόμαστε δυστυχισμένοι όταν δεν αγκαλιάζουμε μια ρουτίνα.

Η πειθαρχία απαιτεί έναν απτό στόχο, απαιτεί να υιοθετήσεις κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σου που οδηγεί τη στάση σου, διαφορετικά πως θα μπορούσες να ξέρεις  τι είναι λάθος, για ποιό πράγμα να προσπαθήσεις; Τίποτε δεν είναι λάθος μέχρι να έχεις τον καθρέφτη ενός συστήματος για να κοιτάξεις. Μπορεί να είναι το σύστημα ενός επαγγέλματος ή η διοχεύτεση ενός ταλέντος. Ένα χορευτής ή ένας αθλητής δεν θα μπορούσαν να φοράνε πολύ ψηλά τακούνια και ένας πολιτικός θα έπρεπε να προσέχει τα λόγια του. Στην καλύτερη περίπτωση, η πειθαρχία έρχεται από κάτι πέρα από αυτά, κάτι πνευματικό που επιβιώνει είτε στο ταλέντο είτε στο επάγγελμα.

Όταν η πειθαρχία έρχεται από μια δέσμευση του πνεύματος, φέρνει αδιάσπαστη ασφάλεια. Αντισταθμίζει τη φωτιά της αγάπης με ένα είδος δροσιάς. Σε κρατά στη μέση του δρόμου. Δεν υπάρχει καμμία ξαφνική παύση του ταξιδιού πριν το ταξίδι να τελειώσει. Στην αρρώστια υπάρχει ασφάλεια, γιατί η πειθαρχία σε στηρίζει με ακρίβεια για το πότε θα είναι πιο εύκολο να την αφήσεις να φύγει. Στην ευτυχία υπάρχει σιγουριά, γιατί η πειθαρχία σε σταματά από το να δείξεις τόσο πολύ συναίσθημα και να γλιστρήσουν οι άλλοι. Στη λύπη υπάρχει ασφάλεια γιατί η πειθαρχία σε κάνει να συνεχίζεις να προχωράς μέσα από τις πράξεις που θα φέρουν πίσω τη χαρά σου. Σε όλες τις διαθέσεις, η πειθαρχία απαλά σε κρατά σταθερό. Η πειθαρχία είναι ευσπλαχνία. Γίνεται μια εσωτερική φωνή που απαλύνει την αντίσταση της αδυναμίας και σε συνοδεύει προς την ελευθερία.




                                                   Μετάφραση από: Church Anthea (1994). Inner Beauty. Australia: Εternity Ink.




No comments:

Post a Comment