7.1.14

Εσωτερική ομορφιά



.................................................................................
ΑΡΕΤΕΣ
.....................................................................................................

ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑ


Ευσπλαχνία είναι η αρετή που βλέπει πίσω από την έκφραση την ανάγκη που υπάρχει μέσα της. Βλέπει πίσω από το θυμό τη λύπη, πίσω από την ψυχρότητα το φόβο. Η ευσπλαχνία πηγαίνει από πίσω και συναντά τις κρυμμένες ανάγκες του νου ενός ατόμου - του μικρού παιδιού που κρύβεται μέσα του. Το να έχεις ευσπλαχνία σημαίνει να γνωρίζεις την ευπάθεια που υπάρχει μέσα σου και να την τρέφεις με αυτά που μαθαίνεις, έτσι ώστε να δυναμώνει και να φτάσει σε ίσο επίπεδο με την ενηλικίωση και την ηρεμία. Ευσπλαχνία είναι να ξέρεις ότι, παρόλο που κάποιος ζητάει αυτό που είναι ορατό και υλικό, συχνά οι ανάγκες του νου είναι βαθύτερες και περισσότερο απαιτητικές και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από τίποτε ψεύτικο ή βραχύχρονο. Ευσπλαχνία είναι η σοφία να βλέπεις ότι ένας νους που αποτυγχάνει χρειάζεται ένα σύστημα μέσα από το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες του. Αληθινή ευσπλαχνία δεν είναι ως εκ τούτου απαλότητα ή συμπόνια, αλλά ένα πνευματικό σύστημα του οποίου τα ξεκάθαρα βήματα κρατούν την παρουσία του Θεού κι έτσι, ακολουθώντας τα, δημιουργείται ένα σημείο συνάντησης μαζί του. Αυτή η συνάντηση είναι από μόνη της το πιο πολύτιμο δώρο που ένας ανθρώπινος νους μπορεί να λάβει.




Μέσα σε αυτήν βρίσκεται μια εκπαίδευση για τις αισθήσεις. Μια εκπαίδευση για να τις έλξει προς τα μέσα έτσι ώστε, μακριά από την επιρροή, ο νους να μπορεί να επανακτήσει τη δύναμη του και να μάθει τι είναι μοναδικό για αυτόν – σαν, σε μια στιγμή ήσυχης νίκης, να λαμβάνει την κληρονομιά του. Όταν ένας νους βρίσκει τη δύναμη του ξανά, αναπτύσσει την αυτοπεποίθηση να επανα-εισέλθει στον κόσμο και να είναι ζωντανός και προικισμένος. Ευσπλαχνία είναι να κρατάς την αυστηρότητα μέχρι την τελευταία στιγμή και να βοηθάς τους άλλους να κάνουν το ίδιο, έτσι ώστε να μην εναποθέτουν τη ζωή τους σε προσωρινές έλξεις, αλλά να προχωρούν προς την κρυμμένη ομορφιά που είναι μέσα τους.

Γιαυτό το λόγο είναι λάθος να κατηγορείς κάποιον, γιατί η κατηγορία βλέπει μόνο αυτό που είναι εξωτερικό και όχι αυτό που βρίσκεται από πίσω. Ευσπλαχνία είναι να σκέφτεσαι, να πράττεις και να μιλάς μόνο αυτό που σε οδηγεί προς τα μέσα, εκεί που οι αληθινοί λόγοι βρίσκονται.




   Μετάφραση από: Church Anthea (1994). Inner Beauty. Australia: Εternity Ink





No comments:

Post a Comment