28.3.14

Eσωτερική ομορφιά


.................................................................................
ΑΡΕΤΕΣ
.....................................................................................................

ΗΡΕΜΙΑ

Η ηρεμία είναι βάθος. Είναι όταν η ενέργεια της σκέψης, τόσο συχνά σπαταλημένη από την έκφραση μέσω των αισθήσεων, οδηγείται βαθιά μέσα στον νου. Είναι όταν σταματάς να βλέπεις με τα μάτια και αρχίζεις να βλέπεις με το μάτι του νου. Είναι όταν σταματάς να ακούς με τα αυτιά και αρχίζεις να ακούς με το εσωτερικό αυτί. Είναι όταν σταματάς να μιλάς με το στόμα και αρχίζεις να επικοινωνείς  με τις σκέψεις. Είναι όταν σταματάς να αγγίζεις με τα χέρια και αρχίζεις να αγγίζεις με τα αισθήματα. Η ηρεμία ζει κάτω από το νερό, αλλά ιππεύει με χαρά στην επιφάνεια. Δεν μπορεί να υπάρχει ηρεμία με έναν αγώνα στην επιφάνεια και ποτέ να μην αγγίζει τα βάθη.



Γιατί είναι σημαντική η ηρεμία; Γιατί η εμπειρία της ζωής μέσω των αισθήσεων χαρακτηρίζεται από τεράστια αστάθεια. Τα μηνύματα που έρχονται σε μένα από τη ζωή πάνω από το νερό, μεταβάλλονται συνεχώς και με μεγάλη ταχύτηα. Μερικές φορές είμαι εκτεθειμένος στην ευχαρίστηση, αλλά το ίδιο συχνά και στον πόνο. Και μερικές φορές τα μηνύματα είναι συγκρουόμενα. Δεν υπάρχει μέθοδος στον κόσμο, ούτε καθορισμένη δόση καλής ή κακής εμπειρίας. Απλά ποτέ δεν θα γνωρίζω αρκετά τι φέρνει η κάθε μέρα.

Η εμπειρία της ζωής ‘κάτω από το νερό’ είναι αρκετά διαφορετική. Είναι μια εμπειρία που έχει πλήρως τη δική της μορφή και μπορεί να είναι εντελώς ξεχωριστή από την εμπειρία που η ζωή εμφανίζεται να προσφέρει. Και ακόμη, η βαθιά ικανοποίηση που επιτυγχάνεται από το να τη ζεις, μπορεί να αλλάξει την ανταπόκριση μου στο κάθε τι που συμβαίνει στην επιφάνεια. Όχι με κάποιον φανερό τρόπο. Εάν έχω ανακαλύψει ξαφνικά μια διαφορετική κατανόηση της αγάπης, δεν πρόκειται να τη βάλω επιφανειακά στη ζωή μου. Αυτή η κατανόηση θα φέρει φυσική ησυχία και βάθος στη μέρα μου.
  
Όπως με όλες τις αρετές, υπάρχει μια τεχνητή μορφή ηρεμίας και μια πραγματική μορφή. Τα πρόσωπα μπορούν να έχουν μια ήπια ηρεμία και μια έκφραση ακινησίας και βέβαιης ομορφιάς και εμείς λέμε ‘Τι ήρεμο πρόσωπο που αυτή έχει!’ αλλά αυτό μπορεί απλά να είναι δήλωση της απουσίας βαθιάς σκέψης. Το αληθινό σημάδι ηρεμίας δεν μπορείς να το δεις τόσο πολύ στο πρόσωπο, όσο στα μάτια. Η ομαλότητα των προσώπων απειλείται σταθερά, αλλά τα μάτια λένε τα πάντα. Στην πραγματικότητα μια από τις μεγαλύτερες αποδείξεις της ηρεμίας είναι όταν  το πρόσωπο είναι συναισθηματικά χτυπημένο αλλά τα μάτια διατηρούν το βάθος και την ακινησία. Κανείς δεν μπορεί να αποφύγει  τα χτυπήματα της ζωής, αλλά να ‘χτυπιέσαι’ και όμως να μπορείς ακόμη να ‘βουτάς’ και να αγγίζεις τη δική σου δύναμη, αυτό φαίνεται μόνο στα μάτια. Όταν μια πέτρα πετιέται στη ζωή ενός ατόμου – μια κριτική, ένα πρόβλημα, μια πρόκληση – μόνο η επιφάνεια έχει κυματισμό. Τίποτε περισσότερο. Ακόμη και στο πέταγμα ενός μαχαιριού η επίδραση πολύ γρήγορα απορροφάται, το νερό ηρεμεί ξανά.

Υπάρχει μόνο μια απειλή για κάποιον με αυτήν την αρετή. Η διαφθορά. Η διαφθορά είναι όταν η ατμόσφαιρα διαπεράσει την επιφάνεια του νερού και κλέψει τη διαύγεια από τα βάθη. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν κάποιος με εντυπωσιάσει. Δεν είναι ότι έλκομαι τόσο πολύ προς αυτόν με τις αισθήσεις, αλλά το ότι οι σκέψεις και οι ιδέες του με μετακινούν εσωτερικά και σιγά σιγά αποδέχομαι την παρουσία του στο βαθύτερο μέρος της ύπαρξης μου, το οποίο θα έπρεπε να παραμείνει ιερό. Δεν είναι λάθος να χαίρομαι τις ιδέες των άλλων. Στην πραγματικότητα είναι καλό. Αλλά θα πρέπει να υπάρχει αρκετός αυτοσεβασμός για να πω όχι στις ατελείωτες παρεμβάσεις, διαφορετικά μαζί με τη χαρά του να παίζω με τις σκέψεις κάποιου άλλου, θα αρχίσω επίσης να ποτίζω τις συγκρούσεις του. Ξαφνικά γίνονται και δικές μου συγκρούσεις.

Υπάρχει μόνο μια ατμόσφαιρα που επικαλούμαι με μεγάλη χαρά στον ‘υποβρύχιο’ εαυτό μου – και αυτή είναι η ατμόσφαιρα της ύπαρξης του Θεού διότι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Θεού είναι η σταθερότητα και η αναλαφρότητα. Αυτός δεν ψάχνει να με αλλάξει, μόνο να με ενισχύσει και να δώσει δύναμη στη μοναξιά μου. Είναι ένα αρκετά παράξενο πράγμα το ότι το πιο δυνατό ον στο σύμπαν είναι επίσης το λιγότερο παρεμβατικό ον. Δεν παρεμβαίνει. Στην πραγματικότητα είναι ο φύλακας της ηρεμίας μου. 



                                                       Μετάφραση από: Church Anthea (1994). Inner Beauty. Australia: Εternity Ink




No comments:

Post a Comment