18.4.14

Στοχασμοί




ΠΩΣ Η ΓΝΩΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΟΦΙΑ

Ποτέ πριν στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν υπήρξε τόση πολλή γνώση και πληροφορία μέσα στις δυνατότητές μας, αλλά και τόσο λίγος χρόνος για να «το ζήσουμε». Ζούμε μέσα σε μια θάλασσα πληροφοριών, αλλά η πραγματική σοφία έρχεται σε σταγόνες. Οι πληροφορίες δεν αρκούν. Πρέπει να βιώσουμε βαθιά όλα αυτά που βλέπουμε, ακούμε και μιλάμε, προκειμένου να κατανοήσουμε πραγματικά τα βάθη τους. Είναι μόνο τότε που η γνώση μπορεί να είναι χρήσιμη και να γίνει πραγματική σοφία, αντοχή και δύναμη που κανείς δεν μπορεί να αντικρούσει.

Σε αυτή την εποχή της πληροφορίας, η σοφία και η εξουσία της εμπειρίας δεν αξιολογούνται πλέον, επειδή οι άνθρωποι νομίζουν ότι ξέρουν τα πάντα. Το Google και το Wikipedia είναι οι γκουρού τους με τους οποίους είναι σε απευθείας σύνδεση όλο το εικοσιτετράωρο. Μία μητέρα έξαλλη παραπονιόταν ότι η κόρη της που είχε γεννήσει πρόσφατα έπαιρνε συμβουλές για την ανατροφή του παιδιού της από άρθρα στο Internet και όχι από αυτήν. Το Διαδίκτυο δεν μπορεί να πάρει τη θέση της πραγματικής εμπειρίας ζωής ή να υποσχεθεί φώτιση.

Εάν η γνώση και η πληροφορία ήταν επαρκής, τότε δεν θα έπρεπε να ζητάμε τη συμβουλή των προφητών και των σοφών. Είναι ίσως αυτονόητο ότι μόνον όταν η γνώση έχει υποβληθεί σε επεξεργασία και έχει αφομοιωθεί - πέψη στο ακέραιο - και έχει γίνει μέρος της ζωής ενός ατόμου μπορεί να έχει πραγματική και διαρκή χρήση  από τον εαυτό και τους άλλους.

Αν δεν διδαχθούμε από όσα γνωρίζουμε, παραμένουμε στην άγνοια και οι φαύλοι κύκλοι συνεχίζουν. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη συνειδητότητα​​, στη συμπεριφορά μας, ή στις στάσεις μας. Και επαναλαμβάνουμε τα ίδια μοτίβα, τα οποία μας δίνουν τα ίδια αποτελέσματα κάθε φορά. Αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι παραμένουν κολλημένοι, και άλλοι που επιλέγουν να μάθουν αναπτύσσονται.

Ζώντας σε γρήγορο ρυθμό σημαίνει ότι θέλουμε άμεσα αποτελέσματα, ακόμη και στη μάθηση μας. Ωστόσο, να θυμάστε ότι το δέντρο μεγαλώνει τους δακτυλίους του με την πάροδο του χρόνου και η ανάπτυξη του δεν μπορεί να επιταχυνθεί, ανεξάρτητα τι οι επιστήμονες μπορεί να σας πουν. Χρειάζεται χρόνος για να φτάσει στο στάδιο της ωριμότητας του, ακριβώς όπως ένα ωραίο και πολύτιμο κρασί. Η σοφία έρχεται ως αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης στη διαδικασία της ζωής και της μάθησης από αυτήν.

Στην αληθινή σοφία δεν υπάρχει φόβος, μόνο αγάπη. Δεν υπάρχει εγωισμός, μόνο ταπεινότητα. Με αγάπη και ταπεινότητα μαθαίνουμε να αποδεχόμαστε και να αγκαλιάζουμε τη ζωή με όλες τις προκλήσεις της. Συνειδητοποιούμε πόσο πολλά δεν ξέρουμε και πόσα θα πρέπει να 'ξεμάθουμε'. Μερικές φορές οι φόβοι μας μπορούν να μας εμποδίσουν από τη μάθηση - ο φόβος προέρχεται από την έλλειψη αυτογνωσίας και εσωτερικής σοφίας. Αν φοβόμαστε τότε δεν έχει σημασία το πόσο έξυπνοι μπορεί να είμαστε, δεν μαθαίνουμε με τι έχει να κάνει η ζωή.

 Υπάρχει μια ινδική ιστορία για ένα ποντίκι που βρήκε ένα κομμάτι κουρκουμά και νόμιζε ότι είχε γίνει ένας μπακάλης. Αυτό μπορεί να ισχύει και για εμάς. Γνωρίζουμε λίγα πράγματα και γινόμαστε κάποιος που ξέρει λίγο από όλα αλλά τίποτε σε βάθος. Αυτή η στάση ότι τα ξέρουμε όλα μας εμποδίζει από το να μάθουμε περισσότερα. Ακριβώς όπως περιβάλλουμε τον εαυτό μας με τα υπάρχοντά μας που μας δίνουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, έτσι και εμείς οι ίδιοι περιβάλλουμε τον εαυτό μας με άχρηστες πληροφορίες για να μας δώσουν μια αίσθηση σοφίας. Αλλά ποιά είναι η πραγματική σοφία και πόσο μακριά είμαστε από αυτήν;

Πολλοί μπορεί να έχουν υψηλό IQ, αλλά είναι επίσης σημαντικό να έχουν ένα υψηλό SQ - πνευματικό πηλίκο. Το SQ έχει να κάνει με την τοποθέτηση πνευματικών αξιών και κοινής λογικής στην πράξη στη ζωή μας. Υπάρχουν πολλοί έξυπνοι άνθρωποι με πτυχία και τίτλους αλλά με λίγη σοφία να τους συνοδεύει. Αν υπήρχε πραγματική νοημοσύνη μέσα στον εαυτό, δεν θα υπήρχε δωροδοκία, διαφθορά, βιασμός ή τα παρόμοια, επειδή αυτά τα πράγματα λειτουργούν μόνο ενάντια στον ένοχο σε μακροπρόθεσμη βάση.

Φαίνεται να υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ αυτών που «γνωρίζουν» και αυτών που «είναι αυτό». Λίγα επαγγέλματα αυτές τις ημέρες τα ασκούν οι άνθρωποι επειδή έχουν πραγματικό πάθος να υπηρετήσουν ή να προσφέρουν. Πολλοί έλκονται από τα πακέτα αμοιβών και το κύρος που έρχεται με το να είναι κάποιος ένας μηχανικός, γιατρός ή δικηγόρος, αντί να ζουν σύμφωνα με τη δήλωση της ηθικής της αποστολής που συνοδεύει αυτό το επάγγελμα.

Η γνώση είναι σημαντική, αλλά το να τη βιώνεις είναι ακόμη πιο σημαντικό. Για παράδειγμα, γνωρίζοντας ότι είμαι ένα ον γαλήνης και αγάπης δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται  να βιώσω τη γαλήνη και την αγάπη και, επιπλέον, να γίνω η πρακτική μορφή αυτών των ιδιοτήτων έτσι ώστε οι άλλοι να μπορούν να το βιώσουν αυτό από εμένα.

Ήρθε η ώρα ... να μετατρέψουμε τη γνώση σε σοφία μέσα από την εμπειρία. Ας πάρουμε τον χρόνο που χρειάζεται για να σκεφτούμε πόσα ξέρουμε και πόσα δεν ξέρουμε. Με αγάπη και ταπεινότητα ας αυξήσουμε το πνευματικό IQ μας. Χρειάζεται ένα σοφό άτομο για να κατανοήσει το βάθος της σοφίας!




http://arunaladva.org/2014/03/30/how-knowledge-becomes-wisdom/




No comments:

Post a Comment