19.7.14

Στοχασμοί

ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ, ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ


Δεν μοιάζει το μυαλό σαν ένας διάβολος κατά καιρούς; Ξυπνά μια συνωμοσία κατά της γαλήνης, της θετικότητας και της ευημερίας μας! Μπορεί να δημιουργήσει αρνητικές ή άχρηστες σκέψεις από απλές καταστάσεις και να μας πείσει να αντιδράσουμε παρά να ανταποκριθούμε ήρεμα σε αυτές τις καταστάσεις. Χρειάζεται να φερθούμε φιλικά και να αλλάξουμε κατεύθυνση στον νου μας, αν θέλουμε να μείνουμε μακριά από τα βουνά που έγιναν από μικρούς λόφους, ή από το να παίρνουμε λύπη από τις καταστάσεις.



Είναι δύσκολο να κατανοήσεις τον νου και ακόμα πιο δύσκολο να τον δαμάσεις. Όπως ο υδράργυρος, ο νους είναι γλιστερός και δεν είναι εύκολο να τον περιορίσεις. Μια μέρα ο νους συμφωνεί με τη διασκέδαση και την ευθυμία και την επόμενη μέρα θέλει να είναι σε απομόνωση και μοναξιά.

Σύμφωνα με τη διάθεσή του, ο νους μπορεί να κάνει τα μικρά πράγματα μεγάλα ή αντίστροφα. Ωστόσο, αν ο νους, το μέρος του εαυτού μας που δημιουργεί σκέψεις, αποφασίσει να μην νοιαστεί … δηλαδή… να μην δώσει προσοχή, να μην πάρει λύπη, ή να μην πάρει κατάκαρδα ορισμένα πράγματα, τότε όποιο κι αν είναι το ζήτημα δεν έχει τόση σημασία. Έτσι μπορούμε να σώσουμε τον εαυτό μας από πολύ άγχος και να παραμείνουμε ανάλαφροι.

Ο Μαρκ Τουέιν είπε: "Η ηλικία είναι ένα ζήτημα του νου επάνω στην ύλη, αν δεν σας νοιάζει, δεν έχει σημασία." Αυτή η περίπτωση είναι ίδια με πολλά άλλα πράγματα στη ζωή μας. Αν δεν μας νοιάζει, τότε αυτά τα πράγματα δεν έχουν καμμία σημασία, έτσι δεν είναι; Η ηλικία είναι ένα από αυτά τα ζητήματα, άλλα πράγματα μπορεί να είναι οι συνήθειες των ανθρώπων, για παράδειγμα, αν το επίπεδο της καθαριότητας τους δεν ταιριάζει με τα αυστηρά πρότυπα μας, η κακή συμπεριφορά ενός οδηγού αυτοκινήτου, η ενοχλητικά δυνατή μουσική, ή ακόμη και το να δούμε τα μαλλιά μας να γίνονται γκρίζα… και η λίστα συνεχίζεται ...



Γιατί μερικές ημέρες όλα φαίνονται ρόδινα και τίποτα δεν φαίνεται να μας ενοχλεί, και άλλες ημέρες μια παρόμοια κατάσταση μπορεί να μας τραβήξει προς τα κάτω; Ή, αντιδρούμε προς το ίδιο πρόσωπο ή την κατάσταση με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την ώθηση του νου.

Δημιουργούμε περιορισμούς μέσα στον νου μας ως προς το τι είναι αποδεκτό και τι δεν είναι, αλλά ίσως αυτά τα όρια συνεχίζουν να αλλάζουν ανάλογα με την ιδιοτροπία ή τη διάθεσή μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αν δεν δημιουργήσουμε σαφή όρια για τον νου και δεν του ζητήσουμε να παραμείνει εντός των ορίων αυτών, πρόκειται να συνεχίσει να ταλαντεύεται και να δημιουργεί διαταραχές και σύγχυση.

Αν αφήσουμε χίλια ασήμαντα πράγματα να προσπεράσουν τον νου μας, θα είμαστε  συνεχώς σε αναστάτωση, εκνευρισμένοι και δυστυχισμένοι. Με άλλα λόγια, αν πάρουμε λύπη από μια κατάσταση, τότε αυτό σημαίνει ότι μας ενοχλεί – της έχουμε επιτρέψει να μας ενοχλεί και να πάρει τη γαλήνη μας μακριά. Αν αποφασίσουμε να μην δώσουμε την προσοχή μας σε κάτι ασήμαντο, τότε θα πάψει να μας ενοχλεί. Στην πραγματικότητα, δεν θα παρατηρήσουμε καν ότι είναι εκεί!


Πρέπει να κατακτήσουμε τον νου, όχι την κατάσταση. Οι καταστάσεις θα έρχονται και θα φεύγουν, αλλά αν συνειδητοποιήσουμε ότι απλά δεν έχουν τόση σημασία, τότε μπορούμε να τις αφήσουμε να φύγουν. Είναι μια περίπτωση «φροντίδας του νου», έτσι ώστε να συμπεριφέρεται με τον κατάλληλο τρόπο ανάλογα με τις περιστάσεις. Στη συνέχεια, θα διαπιστώσουμε ότι τίποτε δεν έχει τόσο πολύ σημασία, με άλλα λόγια, τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από τη γαλήνη και τη διανοητική υγεία μας.

Είναι ο αλαζονικός νους που παίρνει τον έλεγχο της ζωής μας και μας κάνει να κρίνουμε αν κάτι αξίζει να του δώσουμε προσοχή ή όχι, να το αγαπήσουμε ή να το μισήσουμε, να το σεβαστούμε ή όχι. Αν το εγώ πληγώνεται, τότε ο νους βρίσκει λάθος στο εν λόγω πρόσωπο ή την κατάσταση, παίρνουμε λύπη και στη συνέχεια μας ‘νοιάζει’. Αν, από την άλλη πλευρά, το εγώ είναι παραχαιδεμένο, τότε ίσως δεν μας νοιάζει, και στη συνέχεια δεν πειράζει.




Ήρθε η ώρα ... να φροντίσετε τον νου σας και να αποφασίσετε να αφήσετε τα πράγματα που πραγματικά δεν έχουν σημασία. Βάλτε σαφή όρια στον νου σας. Ως ένας κύριος επιλέξτε σε τι προτιμάτε να εστιάσετε την προσοχή σας και παραμείνετε χωρίς άγχος και ανάλαφροι. Και να θυμάστε ... αν δεν σας νοιάζει, τότε τίποτα δεν έχει και τόση σημασία!



Μετάφραση από: http://arunaladva.org/2014/06/29/if-you-dont-mind-then-it-doesnt-matter/




No comments:

Post a Comment