16.7.14

Εσωτερική ομορφιά


.................................................................................
ΑΡΕΤΕΣ
.....................................................................................................



ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΣ

Το να είσαι ακούραστος ποτέ δεν σημαίνει να επιτρέψεις σε κάτι να πάρει μακριά το χρώμα, τη ζωντάνια, την ποικιλία – την ομορφιά της ζωής. Και περισσότερο από οτιδήποτε άλλο το να είσαι ακούραστος σημαίνει να μην σκοτώνεις την αγάπη. Το να είσαι ακούραστος έχει λίγο να κάνει με το σώμα. Το να είσαι ακούραστος έχει να κάνει με το πνεύμα.

Ακούραστος μπορείς να είσαι όταν μπορείς να σταθείς ακίνητος σε μια συγκεκριμένη νοητική θέση και να δώσεις σε οτιδήποτε κάνεις την αγνή δύναμη εκείνης της ακινησίας  - είτε είναι η φωτεινότητα του γέλιου ή η ηρεμία του να παρατηρείς. Οποιοδήποτε κι αν είναι το χρώμα, το προσθέτεις απόλυτο και καθαρό στη σκηνή. Μετά μετακινείσαι από εκείνο το χρώμα σε ένα άλλο χωρίς δισταγμό, αλλάζοντας ξαφνικά κατεύθυνση ανάλογα με την ανάγκη. Το να είσαι ακούραστος χρειάζεται αυτοπεποίθηση. Επίσης χρειάζεται αγάπη για τη ζωή σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην υπάρχει καμία οπισθοχώρηση προς το παρελθόν ή λαχτάρα για το μέλλον. Το τώρα είναι όμορφο και αξίζει να μαζεύεις ενέργεια για αυτό. Κάθε τι είναι σπουδαίο.

Μερικές φορές στο να είσαι ακούραστος  βοηθάει το να αποσύρεσαι απαλά από την ορατή σκηνή και να επικεντρώνεσαι στην νοητική σκηνή. Σε μια σκηνή χωρίς χρώμα ή βάθος δεν αξίζει να συγκεντρώνεσαι, αλλά όμως πέρα από αυτήν κάποιος καλεί, υπάρχει μια εργασία να γίνει στη σιωπή. Όταν μάθεις να ακούς τις μακρινές ανάγκες, μετά δεν θα κουράζεσαι άλλο πια από την ολοφάνερη ζωή. Ο νους σου πάντα θα βρίσκει κάτι σχετικό … κάπου, ήσυχα.

Το να είναι ακούραστος το καταφέρνει αυτός που έχει επίγνωση του χρόνου, που αναγνωρίζει πόσο κρίσιμη είναι η ζωή, πως κάθε λεπτό προσφέρει κάτι πολύ πιο σημαντικό από αυτό που φαίνεται και πως, επίσης, υπάρχει τόσο πολύ λύπη. Αυτό σε σταματάει από το να κοιμάσαι πλήρως. Το να αναπτύσσεις μια επίγνωση της ζωής πέρα από αυτά που σε περιτριγυρίζουν άμεσα φέρνει μια υγιή αίσθηση ξεκούρασης η οποία αν χρησιμοποιηθεί με τον σωστό τρόπο, αν  την αναμείξεις με γαλήνη, συνεισφέρει προς μια αλλαγή – μη ορατή όπως τα τούβλα στα θεμέλια, αλλά πολύ σημαντική. 

Για να νιώθεις ακούραστος, που σημαίνει να νιώθεις τη σπουδαιότητα των πραγμάτων έμμεσα να σε καλούν, χρειάζεται να υπάρχει δύναμη. Η δύναμη έρχεται από το να φτάνεις ψηλά, πέρα από το άμεσο και να βλέπεις τη ζωή από εκεί ψηλά με μια ευρύτερη ματιά. Η δύναμη έρχεται από το να ξεκουράζεσαι μετά σε αυτή τη θέση ψηλά - πάνω από το τώρα, πάνω από τα εμπόδια, πάνω από τις σχέσεις, πάνω από τις αισθήσεις, πάνω ακόμη και από το σώμα σου. Έχεις αφήσει πίσω σου τη σύγχυση και τη στενότητα που σε κάνουν κουρασμένο.



Μετάφραση από: Church Anthea (1994). Inner Beauty. Australia: Εternity Ink

No comments:

Post a Comment