6.8.14

Εσωτερική ομορφιά


.................................................................................
ΑΡΕΤΕΣ
.....................................................................................................



ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η ανεκτικότητα ‘αναπηδάει’ πίσω σαν μια μπάλα,  ακόμη κι όταν σε πετάξουν σε έναν σκληρό τοίχο. Ένα τετράγωνο δεν μπορεί να αναπηδήξει γιατί είναι φτιαγμένο από ίσιες γραμμές, αλλά μια μπάλα μπορεί, επειδή είναι στρόγγυλη και συνήθως ελαφριά. Οποιοδήποτε κι αν είναι το μέγεθος της, απλά θα αναπηδήξει πίσω. Το να εργάζεσαι με ευθείες γραμμές σημαίνει να χάνεις τις σχέσεις των πραγμάτων, να έχεις περιορισμένη αντίληψη και να καθορίζεσαι από το παρόν. Αυτή η ζωή είναι όλο αυτό που είναι κι έτσι εσύ μπορεί επίσης να επιδιώκεις τους στόχους σου άμεσα, χωρίς  μεγαλοσύνη ή ομορφιά. Και οι γωνίες του τετραγώνου, οι ξαφνικές αλλαγές κατεύθυνσης μπορούν να βλάψουν ανθρώπους. Κάποιος δεν συνδέει μια μπάλα με τον κίνδυνο να πληγωθεί αλλά με το παίξιμο ενός παιχνιδιού.

    

Η ανεκτικότητα έρχεται από το να νιώσεις ότι κάθε τι είναι ένας γρίφος, ότι όλα τα πράγματα δουλεύουν κυκλικά και ότι αυτό που είναι άβολο τώρα γρήγορα θα αλλάξει. Υπάρχει μια σταθερή κίνηση στην ανεκτικότητα, υπάρχει ευελιξία γιατί είσαι ικανοποιημένος με την αλλαγή. Ένα τετράγωνο βρίσκει τη θέση του και αυτό είναι. Κάποιος που είναι ανεκτικός μπορεί να βάλει στην τσέπη του κάθε κατάσταση, μπορεί να εισάγει ένα στοιχείο διασκέδασης και χιούμορ. Το χιούμορ προέρχεται από πολλά πράγματα: από μια ανάγκη να τα βγάλεις πέρα με την ανεπάρκεια, τον πόνο, ή την απελπισία, αλλά το χιούμορ της ανεκτικότητας έρχεται από την πλήρη αισιοδοξία.

Πως είναι δυνατόν να έχεις ανεκτικότητα με έναν υπέροχο τρόπο, περισσότερο σαν μια αρετή παρά σαν μια ανάγκη; Πρώτα κάποιος πρέπει να αγαπάει σιωπηλά, και ξανά και ξανά να κάνει το σιωπηλό ταξίδι προς τα μέσα, να βλέπει την εικόνα της γέννησης μετά τη γέννηση να ξετυλίγεται, να παίζει διανοητικά με εκείνον τον κύκλο των γεγονότων. Αυτό φέρνει μια τέτοια αίσθηση ομορφιάς μέσα σου ώστε παρόλο που η ασχήμια και τα προβλήματα είναι ορατά, είναι δικαιωματικά ενσωματωμένα στο σχέδιο. Δίνουν την αντίθεση.

Μετά από αυτό κάποιος πρέπει να αγαπάει τους ανθρώπους, όχι με έναν επιφανειακό τρόπο, αλλά σαν όντα που έχουν ένα περίπλοκο σχέδιο εμπειριών μέσα τους, επίσης σαν όντα που έχουν ένα μοναδικό ταλέντο στην καρδιά τους, το οποίο τον περισσότερο χρόνο είναι κρυμμένο. Όταν αρχίσεις να κοιτάζεις μέσα στα μάτια των ανθρώπων και δεις τη σπανιότητα τους και τους συναντήσεις με τη δική σου σπανιότητα, μετά η ανεκτικότητα έρχεται εύκολα. Είναι μια έκφραση του σεβασμού σου για την ποιότητα, για τη διατήρηση μιας εξαιρετικής ζωής. Όπου δεν υπάρχει ανεκτικότητα το κάθε τι γίνεται συνηθισμένο, κάτι που είναι ντροπή. Είναι σαν να στέκεσαι στην άκρη των πραγμάτων και να κατσουφιάζεις. Η ανεκτικότητα λέει ΝΑΙ στο παιχνίδι και το απολαμβάνει. 



                                                                 Μετάφραση από: Church Anthea (1994). Inner Beauty. Australia: Εternity Ink



No comments:

Post a Comment