11.2.15

Στοχασμοί




14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ - Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ


«Η δύναμη της αγάπης μπορεί να μετακινήσει βουνά» είναι μια πολύ γνωστή έκφραση. Αλλά ποιο είναι το είδος της αγάπης που χρειάζεται για να μετακινηθεί ένα βουνό; Πόσο ανθεκτική και ισχυρή και όμως την ίδια στιγμή ευλύγιστη θα πρέπει να είναι; Φαίνεται σαν κάτι ιδιαίτερα απαιτητικό σε έναν κόσμο που μπορεί μερικές φορές να είναι απομονωμένος και εχθρικός.

Η αγάπη μπορεί να περιγραφεί ως ένας αριθμός συναισθημάτων από την ευχαρίστηση μέχρι τον πόνο. Αυτός είναι ο λόγος που είναι ασυνήθιστα δύσκολο να προσδιοριστεί. Η ουσία όμως είναι ότι είναι μια «καλή αίσθηση». Το να αγαπάς και να σε αγαπούν είναι μια εξυψωμένη κατάσταση του νου, στην οποία υπάρχει αποδοχή (χωρίς κρίση), στην οποία υπάρχει σεβασμός (χωρίς μέτρο), στην οποία υπάρχει φροντίδα και προσοχή (χωρίς να περιμένεις ανταπόδοση).

«Αγάπα τον πλησίον σου ως  σεαυτόν», είναι μια εξίσου διάσημη δήλωση. Όμως θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε «ποιόν γείτονα»; Αυτόν που ζει στο σπίτι της διπλανής πόρτας; Ή αυτόν στο τρένο ή στο αεροπλάνο, στις ουρές και στα στασίδια και στο μικρό δωμάτιο δίπλα μας;

Αυτή η φευγαλέα εμπειρία ή η κατάσταση που ονομάζεται αγάπη έχει μαγέψει, ξετρελάνει και βασανίσει πολλούς στη διάρκεια των χρόνων. Αυτή η μοναδική λέξη με πέντε γράμματα έχει τη δύναμη να κατακτήσει τις καρδιές και τα μυαλά.

Σχεδόν κάθε καρδιά είναι σε αναζήτησή της και όταν δεν τη βρίσκουμε στον «σημαντικό άλλο», τότε η προσοχή μας πηγαίνει στις φιλίες μας, στη φαντασία, στα φαγητά, στη μόδα και στα αρώματα. Ψάχνουμε ψηλά και χαμηλά για να σβήσουμε τη δίψα.

«Όλα όσα χρειάζεστε είναι αγάπη» τραγουδήθηκε από τους Beatles το 1974 και αμέτρητα άλλα τραγούδια, μυθιστορήματα, ποίηση και ταινίες έχουν εκθειάσει αυτό το θέμα. Αν η αγάπη είναι το κλειδί για την ευτυχία, τότε είναι επίσης και ο κινητήρας, οι προβολείς, οι τροχοί και το παρμπρίζ!

Ο καθένας επωφελείται στις 14 Φεβρουαρίου – ο κάθε «Ρωμαίος» και οι λιανοπωλητές! Αυτή την ημέρα που χαρακτηρίζεται ως η ημέρα της αγάπης θα δεις μια σειρά από κόκκινες καρδιές αγάπης και αρκουδάκια σε μια ποικιλία μόδας και υφασμάτων.

Ωστόσο, το πραγματικό βάθος, ο πλούτος και το χρώμα της αγάπης μας θα μετρηθεί από την αυθεντικότητα και την εγκυρότητα αυτής της αγάπης. Αν όμως η «αγάπη» που δίνουμε στον άλλο είναι παραπλανητική ή δεν έχει ανταπόκριση, αυτό μπορεί να γίνει η αιτία ανείπωτης οδύνης. Πόσο γνήσιοι άραγε είμαστε όταν δίνουμε αυτή την συμβολική αφράτη καρδιά;


Η ειρωνεία είναι ότι πολύ λίγοι είναι σε θέση να αναγνωρίσουν ότι η αγάπη που ψάχνουμε είναι εδώ, μέσα μας. Μοιάζει πολύ με την ιστορία της πριγκίπισσας που έκανε άνω κάτω  ολόκληρο το παλάτι ψάχνοντας για το πολύτιμο και πολυαγαπημένο κολιέ της. Μετά από μανιώδη αναζήτηση έτυχε να κοιτάξει στον καθρέφτη - μόνο για να διαπιστώσει ότι στην πραγματικότητα φορούσε ανέκαθεν το κόσμημα στο λαιμό της!

Η αγάπη έχει τόσο νόημα όσο της αποδίδουμε. Μπορούμε άνετα να πούμε ότι αγαπάμε το φαγητό μας, τα κατοικίδια ζώα μας, τις εργασίες μας και την οικογένειά μας. Ωστόσο, όταν η αγάπη δοκιμάζεται, στο τέλος όλων αυτών, ο δεσμός της ανθρώπινης σχέσης είναι που κατακτά τα πάντα. Σε βαθύτερο επίπεδο, η αγάπη ξεπερνά τις διαφορές και μας ενώνει όλους ως μια ανθρώπινη οικογένεια.

Η αληθινή αγάπη σπάει όλα τα σύνορα και τα όρια. Η αληθινή αγάπη δεν είναι «τι μπορώ να πάρω από» μια σχέση, αλλά αυτό που μοιράζομαι με κάποιον άλλο. Η αληθινή αγάπη παραμένει πάντα ανθισμένη, δεν έχει προσδοκίες, ποτέ δεν εξαντλείται. Στη βαθύτερη πνευματική της έννοια είναι η ουσία μας, ο πυρήνας μας. Για να συνεχίσουμε τα λόγια του τραγουδιού των Beatles: «Η αγάπη είναι τα πάντα ...»

Ήρθε η ώρα ... για να αγαπήσουμε άνευ όρων και ανιδιοτελώς. Η αγάπη είναι η ερώτηση και η αγάπη είναι η απάντηση. Η αγάπη είναι εδώ ... απλά κοιτάξτε στον καθρέφτη!






Mετάφραση από: http://arunaladva.org/2015/02/08/feb-14th-the-power-of-love/







No comments:

Post a Comment