10.4.15

Αληθινές σχέσεις


ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ...ΓΙΑ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ


ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ

Το κάθε τι που έλκετε στη ζωή σας είναι μια αντανάκλαση αυτού που νιώθετε ότι αξίζετε, και του πόσο υψηλά αξιολογείτε τον εαυτό σας σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Η εσωτερικοποίηση της αυτοεκτίμησης είναι μια διαδικασία που ξεκινάει νωρίς στη ζωή και συνεχίζει σε όλη τη διάρκεια της. Επειδή είναι μια διαδικασία και όχι ένας προορισμός, μπορείτε να ανεβάσετε την αυτοεκτίμηση σας κατανοώντας τον εαυτό σας και αυξάνοντας την αξία του εαυτού σας.

Η αίσθηση της αξίας του εαυτού σας είναι η πεποίθηση ότι είστε άξιοι της ευτυχίας. Η αίσθηση της αξίας του εαυτού είναι ο τρόπος με τον οποίο μιλάτε στον εαυτό σας για τον εαυτό σας, το πώς νιώθετε για τον εαυτό σας και η έκταση στην οποία νομίζετε και νιώθετε ότι μπορείτε  να αντεπεξέλθετε στην κατάσταση που βρίσκεται μπροστά σας. Εάν μεταχειρίζεστε τον εαυτό σας καλά, θα το κάνουν και οι άλλοι άνθρωποι. Εάν εκπέμπετε φτωχά μηνύματα, οι άνθρωποι μπορεί να μην σας σεβαστούν και μπορεί επίσης να σας εκμεταλλευτούν.

Η αίσθηση της αξίας του εαυτού δίνει γέννηση στην αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση είναι μια στάση και όταν χρησιμοποιείται θετικά επιτρέπει στο  άτομο να έχει μια θετική και συγχρόνως ρεαλιστική εικόνα του εαυτού του και των καταστάσεων του.  Δεν σημαίνει όμως ότι  θα έχει τη δυνατότητα να κάνει το κάθε τι. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση εμπιστεύονται τις ικανότητες τους και έχουν μια γενική αίσθηση ελέγχου στη ζωή τους. Ακόμη και όταν κάποιες από τις προσδοκίες τους δεν πληρούνται, συνεχίζουν να είναι θετικοί και αποδέχονται τον εαυτό τους. Φροντίζουν τον εαυτό τους.  Διαχειρίζονται τις σκέψεις τους και δεν επιτρέπουν αδύναμες ή αρνητικές σκέψεις να τρυπώσουν και να υποσκάψουν την αυτοπεποίθηση τους.

Οι άνθρωποι με μικρή αυτοεκτίμηση εξαρτώνται αποκλειστικά από την αποδοχή των άλλων για να νιώσουν καλά για τον εαυτό τους. Τείνουν να αποφεύγουν να παίρνουν ρίσκα επειδή φοβούνται την αποτυχία. Δεν περιμένουν γενικά να είναι επιτυχημένοι. Συχνά μειώνουν τον εαυτό τους και αγνοούν τις φιλοφρονήσεις που τους κάνουν. Αντίθετα οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν την αποδοκιμασία των άλλων επειδή γενικά εμπιστεύονται τις δικές τους ικανότητες. Δεν νιώθουν ότι πρέπει να προσαρμοστούν για να είναι αποδεκτοί.

Νιώθετε ενθουσιασμό για τον εαυτό σας; Κοιτάζετε στον καθρέφτη και λέτε «Ναι, μου αρέσει το άτομο που με κοιτάζει»; Είστε ευγνώμονες για τα ταλέντα σας; Είστε γνήσια ευτυχισμένοι να είστε εσείς ή θα προτιμούσατε να ζείτε τη ζωή ενός άλλου; Πρέπει να ζήσετε με τον εαυτό σας για πάντα, έτσι αν δεν σας αρέσει ο εαυτός σας, ποιος θα το κάνει;

Η αίσθηση της αξίας του εαυτού ή η έλλειψη της διεισδύει στην εργασία μας και στην προσωπική μας ζωή- αφήνει ένα σημάδι σε κάθε τι που κάνουμε. Το να καλλιεργείς την αίσθηση της αξίας του εαυτού σημαίνει ότι αξίζεις το καλύτερο κάθε στιγμή. Ωστόσο το να τρως υπερβολικά, να πίνεις πολύ, να καπνίζεις και γενικά να μην έχεις τον έλεγχο του εαυτού σου ή να επιτρέπεις στους άλλους να μην σε σέβονται, όλα είναι σημάδια ότι δεν σέβεσαι τον εαυτό σου. Με άλλα λόγια οι πράξεις σου επηρεάζουν πάρα πολύ την αυτοεκτίμηση σου.

Ρώτησε τον εαυτό σου: Τι με εμποδίζει από το να μου αρέσει ο εαυτός μου; Ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους κρατάω τον εαυτό μου πίσω επειδή δεν πιστεύω σε αυτόν; Ποια είναι τα πράγματα που κάνω για να είμαι αρεστός από τους άλλους; Ποια είναι τα πράγματα που ανέχομαι ή προσχεδιάζω εξαιτίας της έλλειψης της αξίας του εαυτού; Ποια είναι τα πράγματα για τα οποία δεν θα συγχωρήσω τον εαυτό μου; Με ποιους τρόπους τιμωρώ τον εαυτό μου; Για παράδειγμα ανέχομαι την βραδύτητα απλά για να είμαι αρεστός; Τιμωρώ τον εαυτό μου δουλεύοντας περισσότερες ώρες ή κάνοντας τις δουλειές που κανείς άλλος δεν θέλει να κάνει; Μήπως  τρώω πολύ για να θάψω τον συναισθηματικό μου πόνο;

Τα αισθήματα της αξίας του εαυτού είναι αρκετά διαφορετικά από το εγώ. Είναι η γνώση και η επίγνωση της δικής μας εγγενούς μοναδικότητας, η ομορφιά και η αξία της ψυχής, όχι απλά οι δεξιότητες και οι ικανότητες που έχουμε ή τα αποκτήματα μας ή η φήμη που έχουμε στα μάτια των άλλων. Είναι η αναγνώριση ότι αξίζουμε το καλύτερο από τη ζωή απλά επειδή υπάρχουμε και όχι εξαιτίας αυτού που κάνουμε. (...)



                     Μετάφραση από: Aruna Lavda (2013). It' s t ime ... for relationships. London: BKIS Publications




No comments:

Post a Comment