12.5.15

Στοχασμοί


ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ

Ο αριθμός των παρανοήσεων, των ατυχιών και των συγκρούσεων που λαμβάνουν χώρα ως αποτέλεσμα της έντονης κίνησης των άχρηστων και αρνητικών σκέψεων είναι εκπληκτικός. Για παράδειγμα: συμβαίνει μια απλή κατάσταση και κάθε συμβαλλόμενο μέρος χρησιμοποιεί τη φαντασία του, κατασκευάζει τη δική του ερμηνεία, και μετά διαβάζει τόμους για αυτό. Στη συνέχεια, ‘βάζει λίγη σάλτσα’ και προσθέτει και κάποια περιπλοκή. Το αποτέλεσμα: μια απλή κατάσταση έχει πλέον γίνει ένα πολύπλοκο έπος!

Σίγουρα, η υπερβολική σκέψη έχει γίνει η επιδημία της εποχής μας. Κάνουμε τους λόφους όχι απλά βουνά, αλλά και υπερθερμασμένα ηφαίστεια! Οτιδήποτε μικρό μπορεί να γίνει αιτία για μια μεγάλη εκτροπή. Με τα μυαλά μας που εργάζονται σε υπερπολλαπλασιασμένη ταχύτητα το κάθε τι γίνεται μια μεγάλη υπόθεση και αρχίζουμε να ρωτάμε "γιατί;", "τι;", "πώς;". Μερικές φορές μπορεί να είμαστε τόσο απασχολημένοι με τις λεπτομέρειες που αυτές κυριαρχούν σε όλη την παράσταση. Μπορεί να γίνουμε καχύποπτοι, γεμάτοι αμφιβολίες, θυμωμένοι ή προσβεβλημένοι. Ανησυχούμε, αγωνιούμε, φοβόμαστε και εκνευριζόμαστε.

stop the traffic 2

Πόση πλεονάζουσα σκέψη δίνουμε σε ένα γεγονός, ακόμα και πριν να γίνει αλλά και αφού γίνει; Χρειάζεται κάθε τι να μεγαλοποιείται και να στολίζεται με την ενέργεια της σκέψης μας; Δεν μπορεί τα πράγματα να είναι απλά, χωρίς περιπλοκές, με λιγότερες και πιο ωραίες σκέψεις; Ή μήπως είναι ότι είμαστε τόσο πολύ συνηθισμένοι στην ιδέα της σπατάλης σε κάθε τομέα, συμπεριλαμβανομένου και του κεφαλαίου των σκέψεών μας; Γιατί σπαταλάμε την πολύτιμη ενέργειά μας χωρίς λόγο;

Καθώς ανοίγουμε τον δρόμο στη φαντασία μας, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες. Μπορούμε να πνιγούμε σε ένα τέλμα άχρηστων και αρνητικών σκέψεων. Όταν ο νους είναι πολύ δραστήριος, είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί. Μοιάζει πολύ με ένα αυτοκίνητο με μεγάλη ταχύτητα που είναι δύσκολο να σταματήσει και μπορεί εύκολα να αναποδογυρίσει. Μαθαίνοντας να μην σκεφτόμαστε τόσο πολύ, θα κάνουμε πολύ περισσότερα για την υγεία μας από οτιδήποτε άλλο. Η επιβράδυνση των σκέψεων μας, το να σκεφτόμαστε λιγότερες, πιο ήρεμες σκέψεις, θα δώσει περισσότερη ζωή στα κύτταρα μας.

Προσπαθήστε να μην παρερμηνεύετε τις καταστάσεις, καθιστώντας τες μεγαλύτερες από ό, τι είναι. Το κάθε τι είναι αυτό που είναι – αποδεχτείτε το. Για παράδειγμα, αν κάποιος δεν ήρθε στο πάρτι σας ενώ υποσχέθηκε ότι θα ερχόταν, μην εκπλαγείτε ή μη θέσετε το ερώτημα γιατί δεν ήρθε, μην κάνετε υποθέσεις ότι δεν του αρέσετε, κ.λ.π. Το πώς αντιλαμβάνεστε τα γεγονότα είναι όλα στο κεφάλι σας. Μπορείτε να αναλύσετε όλα όσα θέλετε, αλλά στο τέλος θα έχετε απλά σπαταλήσει τον χρόνο σας και θα δώσετε λύπη στον εαυτό σας. Αντίθετα, να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας παραμένοντας θετικοί και με αυτοσεβασμό.

Stop the Traffic

Με το να σκεφτόμαστε υπερβολικά μπορούμε σίγουρα να κάνουμε την ιστορία να ακούγεται πιο πολύχρωμη και ζουμερή, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο χρόνος θα αποκαλύψει μόνο ένα πικρό τέλος! Θα συνειδητοποιήσουμε ότι όλα όσα σκεφτήκαμε για το άλλο πρόσωπο ή συμβάν ήταν απλά η φαντασία μας που δούλευε και ο στραβός  τρόπος σκέψης μας που το έκανε να μοιάζει τόσο κακό! Μέχρι τότε όμως θα είναι πολύ αργά και είναι πολύ πιθανό να έχουμε χάσει μια καλή φιλία.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί επίσης να γίνουμε ο χειρότερος εχθρός του εαυτού μας όταν πρόκειται να κάνουμε θετικές αλλαγές. Με την υπερβολική σκέψη μπορούμε να χάσουμε εύκολα την ορμή. Μόλις έχετε τη σκέψη, απλά βάλτε την στην πράξη! Συνεχίστε έτσι. Όσο πιο πολύ καθυστερείτε καθώς σκέφτεστε αν θα πρέπει να το κάνετε ή όχι, θα χάσετε την κινητήρια δύναμη.

stop the traffic 4

Ο διαλογισμός της Ράτζα Γιόγκα μας διδάσκει ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε κυριολεκτικά τις σκέψεις μας. Ωστόσο, μπορούμε να εξασκηθούμε στο να τις επιβραδύνουμε και να τις κάνουμε να παύσουν ακριβώς όπως πρέπει κανείς να σταματά στα κόκκινα φανάρια. Κατά τον ίδιο τρόπο, δημιουργείστε για τον εαυτό σας ένα ημερήσιο χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα σταματάτε για λίγα λεπτά κάθε τόσο για να ελέγχετε την κίνηση των σκέψεών σας! Πόσο γρήγορα οι σκέψεις σας τρέχουν; Έχετε εσείς τον έλεγχο ή είναι η κατάσταση μπροστά σας και σας ελέγχει;

Ήρθε η ώρα ... να σταματήσετε την κυκλοφορία ή τις σκέψεις σας. Αποδεχτείτε αυτές. Πηγαίνετε με τη ροή. Μην δώσετε στον εαυτό σας λύπη με το να σκέφτεστε υπερβολικά. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας, και να δημιουργήσετε μια γλυκιά ευτυχισμένη κατάληξη της ιστορίας!



Μετάφραση από:http://www.itstimetomeditate.org/stop-the-traffic/





No comments:

Post a Comment