25.11.19

Φόβοι και Εξαρτήσεις ( Μέρος 2)




Φόβοι και Εξαρτήσεις ( Μέρος 2)




Εξ αιτίας των εξαρτήσεων από τους άλλους, μπαίνουμε στην διαδικασία να τους έχουμε ευχαριστημένους για να συνεχίσουν να μας εκτιμάν. Στηρίζουμε την αυτοεκτίμηση και την προσωπική μας ασφάλεια από την εκτίμηση των άλλων ανθρώπων. Σταματάμε να ενεργούμε με έναν φυσικό, ελεύθερο και αυθόρμητο τρόπο , επειδή ανησυχούμε για το πως να ευχαριστήσουμε αυτόν από τον οποίο παίρνουμε πνευματική, συναισθηματική ή φυσική στήριξη.

Σ αυτήν την ενέργεια της στήριξης μπαίνει ο φόβος : ο φόβος της απώλειας της στήριξης του ατόμου, ο φόβος ότι αυτός μπορεί να θυμώσει, ο φόβος ότι μπορεί να μην μας αρέσει πια, ο φόβος μήπως μας απορρίψει, κλπ. Αυτός ο φόβος είναι μια προειδοποίηση για την συναισθηματική μας αδυναμία και την έλλειψη αυτοεκτίμησης μας. Ο φόβος μας φέρνει ακόμη μεγαλύτερη εσωτερική ανασφάλεια, η οποία μας κάνει να συνεχίσουμε να κρατιόμαστε από εκείνη την εξάρτηση.

Υπάρχουν άνθρωποι, που αφού μπουν σε μια ενέργεια εξάρτησης και πόνου και εξ αιτίας αυτών, αφήνουν την σχέση με σκοπό να ελευθερωθούν από τον πόνο που τους φέρνει. Μετά αρχίζουν μια άλλη σχέση, όπου δημιουργούν την ίδια ενέργεια. Η λύση δεν είναι η αλλαγή της σχέσης, αν και περιστασιακά μπορεί να μας βοηθήσει. Αν δεν αλλάξουμε αυτήν την ενέργεια μέσα μας και αν δεν μάθουμε να έχουμε μια σταθερή βάση αυτοεκτίμησης, θα συνεχίσουμε να εξαρτιόμαστε από την εκτίμηση και την συμπόνοια των άλλων για να εκτιμάμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας .


No comments:

Post a Comment