23.2.20

Παίρνετε υπευθυνότητα, νικάτε τις ενοχές







Παίρνετε υπευθυνότητα, νικάτε  τις ενοχές 


Όταν ελευθερώνεστε από την ενοχή, νιώθετε γαλήνιοι μέσα σας. Αναλαμβάνετε την ευθύνη και σταματάτε να καταδικάζετε ( να τιμωρείτε) τον εαυτό σας μέσα σας με αισθήματα ενοχής. Η ανάληψη υπευθυνότητας είναι εποικοδομητική, αφήνει την δυναμική σας να υπάρχει και να ρέει. Νιώθετε ελεύθεροι και χωρίς βάρη. Όταν είστε λάθος, μπορείτε να βρείτε διαφορετικές μεθόδους για να ελευθερωθείτε από βάρος. Για παράδειγμα, όταν νιώθετε λύπη ή νιώθετε πόνο για κάτι που έχετε κάνει σημαίνει ότι γνωρίζετε ότι ενεργήσατε ενάντια στην δικής σας ευημερία ή κάποιου άλλου. Αυτή η κατανόηση είναι καλή, είναι η βάση για οποιαδήποτε θετική αλλαγή. Το σημαντικό πράγμα είναι  να μην τιμωρήσετε τον εαυτό σας. Πάρτε το μάθημα. Πείτε συγνώμη, αν αυτό χρειάζεται. διορθώστε τα πράγματα.  

Να θυμάστε ότι το χθες ήδη έχει περάσει.  Το παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν μπορείτε να καταπιείτε τα λόγια που είπατε, εφόσον τα έχετε πει. Δεν μπορείτε να επαναλάβετε την σκηνή του χθες με έναν διαφορετικό τρόπο, επειδή ήδη έχει συμβεί και έχει καταγραφεί στην αιωνιότητα αυτής της ζωής. Γι αυτό, μην επαναλαμβάνετε τα λόγια ή τις σκηνές στον νου σας ξανά και ξανά, αν το κάνετε , κρατάτε στο νου σας κάτι που είναι νεκρό, εφόσον το χθες, ήδη έχει μείνει πίσω. μάθετε από το λάθος και δείτε την ζωή σας, υποσχόμενοι στον εαυτό σας να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος. Θα σκεφθείτε πριν να μιλήσετε ή να δράσετε.  

Αν υπάρχουν άνθρωποι ή καταστάσεις, που σας κάνουν να επαναλαμβάνετε το ίδιο λάθος ίσως θα πρέπει να τους αποφύγετε για λίγες μέρες ή λίγο καιρό, μέχρις ότου δυναμώσετε και νιώσετε εσωτερικά ασφαλείς ότι αυτό δεν θα σας επηρεάσει.  Αυτό δεν σημαίνει να το βάλετε στα πόδια. Είναι σοφό να γνωρίζετε τις αδυναμίες σας και ότι όταν αντιμετωπίζετε τις ίδιες καταστάσεις με τους ίδιους ανθρώπους απλά θα επαναλάβετε τα ίδια λάθη και έτσι θα χειροτερέψετε την δική σα κατάσταση και των άλλων. Έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό . Μπορείτε να τα νικήσετε και να μην τα επαναλάβετε. Το θέμα είναι να αγαπάτε τον εαυτό και να ζείτε. Από αγάπη, σταματήστε να πληγώνετε τον εαυτό και τους άλλους.  

Κλαίγοντας για τα λάθη του παρελθόντος, δεν καταφέρνετε τίποτε. Ανοίξτε τον εαυτό σας στην συγχώρεση. Ανεβάστε το επίπεδο των σκέψεων σας έτσι που να μην έχουν λύπη και απελπισία. Μην επιτρέπετε την κριτική που υπάρχει μέσα σας να σας καταδικάζει ( να σας τιμωρεί ) κάθε φορά που κάνετε κάτι . Η κριτική μέσα σας σας κάνει να νιώθετε ότι η ζωή είναι πικρή, ωστόσο εσείς αφήνετε αυτήν την κριτική να υπάρχει. Αν αυτή ευθυγραμμίζεται με την συνειδητότητα μας είναι καλή γιατί θέλει να μας προστατέψει. Η ενοχή μας προειδοποιεί ότι σπάσαμε ένα κανόνα του κώδικα πεποιθήσεων, αξιών ή συμπεριφοράς  μας . μας κτυπάει το καμπανάκι ότι η δράση μας ήταν ενάντια σε κάτι σημαντικό για μας. Εκείνες τις στιγμές μας βοηθάει να παρατηρήσουμε και να ρωτήσουμε τι είναι αληθινά, αληθινό και σημαντικό και επί πλέον πολύτιμο στην ζωή μας.  

Υπάρχει διαφορά όταν εμείς δημιουργούμε τον κώδικα αξιών ή πεποιθήσεων στην ζωή μας και όταν αναγκαζόμαστε να υπακούσουμε  σε έναν κώδικα που μας επιβάλλεται. Είναι σημαντικό να αποδεχτούμε τον εσωτερικό μας κώδικα αποδεχόμενοι ότι αυτός θα πρέπει να μας καθοδηγεί στην δράση μας. Σε κάθε περίπτωση που δεν τον ακολουθούμε ας ρωτήσουμε τον εαυτό μας, γιατί το κάνουμε; Μήπως γιατί  φοβόμαστε ότι διαφορετικά, θα νιώσουμε ενοχές;
Όταν παραβιάζουμε τους κώδικες ότι ανήκουμε σε μια οικογένεια, κοινότητα, ομάδα, γενικά νιώθουμε ενοχή. Είναι απαραίτητο να σεβόμαστε τον εαυτό, να είμαστε καθαροί ποιες είναι οι πεποιθήσεις που στηρίζουν την  ζωή μας, να τις σκεφτόμαστε, να τις νιώθουμε και να τις αξιολογήσουμε. Αυτό θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε το χάσμα ανάμεσα σ αυτό που θέλουμε και που κάνουμε. Μέχρι το πρέπει και το θέλω να συναντηθούν, αφήνουμε περιθώριο για ενοχές.

Όταν ενεργούμε σύμφωνα με το πως θα έπρεπε, νιώθουμε ενοχή γιατί δεν κάναμε αυτό που θέλαμε. Ενώ όταν ενεργούμε σύμφωνα μ αυτό που θέλαμε θα νιώθουμε ενοχή γιατί δεν κάναμε αυτό που θα έπρεπε.
Όταν η ενοχή μας προειδοποιεί να ελέγξουμε και να διορθώσουμε μέσα μας και θέλουμε να το δούμε, αρχίζει ένας διάλογος με τον εαυτό και την καθαρότητα, είμαστε στο σωστό μονοπάτι. Μερικές φορές η ενοχή δρα σαν δικαιολογία για να απολογηθούμε χωρίς στ αλήθεια να πάρουμε υπευθυνότητα γι αυτό που συνέβη.  Αποφεύγουμε την υπευθυνότητα να δημιουργήσουμε κανόνες, κανόνες που σ αυτήν την περίπτωση δεν τους αποδεχόμαστε σαν δικούς μας. Σε κάθε περίπτωση η λύση για τις ενοχές, είναι η υπευθυνότητα.

No comments:

Post a Comment