29.2.20



Τα Ψυχοσωματικά αποτελέσματα του Φόβου


Τα ανθρώπινα όντα από την φύση μας είμαστε ψυχοσωματικά όντα - που σημαίνει ότι η υγεία μας επηρεάζεται βαθιά απ την επιρροή της συμπεριφοράς μας, των σκέψεων, των συναισθημάτων και των κοινωνικών μας σχέσεων. Γι αυτό, για να υπάρχει καλή υγεία, θα πρέπει να φροντίζουμε το στιλ της ζωής μας, τον νοητικό, συναισθηματικό, συγκινησιακό, τον κόσμο των σχέσεων μας , καθώς επίσης και της επικοινωνίας μας. Ο Φόβος είναι κακός για την υγεία μας.  Εκδηλώνεται με την μορφή του θυμού και δημιουργεί καρδιακές παθήσεις

Ο Φόβος που καταπιέζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργεί ασθένειες τέτοιες όπως ο καρκίνος. Εκτός από τον καρκίνο και τα περιστατικά εμφραγμάτων, υπάρχουν διάφορες ασθένειες που προέρχονται από τον φόβο: εθισμοί, κατάθλιψη, αρθρίτιδα, άσθμα, ευερεθιστότητα, νευρικοί κλονισμοί, απώλεια μνήμης, γαστρίτιδα, πόνοι στην πλάτη, διάρροια, φαλάκρα, αλκοολισμός, ισχιαλγία, δυσπεψία, υπέρταση, κυστίτιδα ( μόλυνση της ουροδόχου κύστης), ναυτία, στομαχικές διαταραχές, ταχυπαλμία, έλκη και ημικρανίες.




Όταν μεγαλώνουμε, οι νευρώνες μας δεν πεθαίνουν, αλλά οι συνδέσεις μεταξύ τους εξαφανίζονται , όπως λένε οι πρόσφατες επιστημονικές  έρευνες. Οι νευρωνικές συνδέσεις ή συνάψεις μας κρατάν δραστήριους και νέους. Όταν έχουμε ευχάριστες εμπειρίες, τέτοιες όπως στον διαλογισμό ή όταν κάνουμε διακοπές ή είμαστε μαζί με φίλους ή δουλεύουμε σε ομάδα ή σε κάποιες δραστηριότητες που νιώθουμε ευτυχισμένοι , οι νευρωνικές συνάψεις είναι σε μεγαλύτερη ροή.  Ωστόσο, τα φώτα σβήνουν όταν νιώθουμε φόβο.

Ο Φόβος είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να επιβραδύνει και να μπλοκάρει τον ηλεκτρικό παλμό ανάμεσα στους νευρώνες. Όταν φοβόμαστε είμαστε λιγότερο δημιουργικοί και γερνάμε γρηγορότερα. Αν δεν θέλουμε να υποφέρουμε από αρρώστιες ( ή δεν θέλουμε οι αρρώστιες μας να χειροτερεύουν)  θα πρέπει να μάθουμε να χειριζόμαστε τον θυμό και να τον νικάμε.




·       Νευρώνας ή νευρικό κύτταρο είναι το κύτταρο που αποτελεί δομικό μέρος και λειτουργική μονάδα του νευρικού συστήματος.
·       Στο νευρικό σύστημα, η νευρική σύναψη είναι μια μικροσκοπική δομή που επιτρέπει σε έναν νευρώνα, δηλαδή σε ένα νευρικό κύτταρο, να μεταδώσει ένα ηλεκτρικό ή χημικό σήμα σε έναν άλλο νευρώνα.

No comments:

Post a Comment