17.8.13

Στοχασμοί

ΑΝΑΓΚΗ Η΄ΑΠΛΗΣΤΙΑ;



Ρίξτε μια ματιά γύρω από το χώρο σας αυτή τη στιγμή. Πόσα από αυτά που έχετε και κατέχετε τα χρειάζεστε πραγματικά; Μήπως είναι απλά μια συλλογή από πράγματα που έχετε συσσωρεύσει με την πάροδο του χρόνου ως μαρτυρία για την αγοραστική σας δύναμη;

Αν μετά την αξιολόγησή σας έχετε συνειδητοποιήσει ότι τα μισά ή περισσότερα από αυτά που έχετε δεν είναι πραγματικά απαραίτητα, τότε συγχαρητήρια για την ανακάλυψη αυτού του γεγονότος πριν το σπίτι σας μετατραπεί σε μια αποθήκη! 
Μπορώ να καταλάβω ότι μερικοί αιτιολογούν ακόμη τη σημασία των προσκολλήσεων τους στον ήσυχο νου τους. Είναι εντάξει, πάρτε το χρόνο που χρειάζεστε για να το σκεφτείτε.

Δυστυχώς, ζούμε σ’ έναν κόσμο όπου η απληστία υπερνικά την ανάγκη. Όπου μετριόμαστε όχι με τις αξίες μας, αλλά με την ποσότητα και την ποιότητα της περιουσίας μας.

Η θλιβερή κατάσταση του κόσμου, και η ολοένα αυξανόμενη διαφθορά και διάβρωση των αξιών μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό σ’ αυτό το ελάττωμα της απληστίας. Η διάκριση μεταξύ "εχόντων και μη εχόντων" αυξάνεται. Στην πραγματικότητα κανείς δεν κερδίζει επειδή ο καθένας υποφέρει. Ίσως ήρθε η ώρα να ζήσουμε πιο απλά και πιο αυθεντικά.

Η συλλογή αντικειμένων για χάρη της ενδυνάμωσης του εγώ μας ή της δήλωσης της κατάστασης μας στον κόσμο θα μας αφήσει με ακόμα ένα αίσθημα ανασφάλειας ότι ποτέ δεν είμαστε αρκετά καλοί. Είναι καλό να ελέγχουμε την πραγματικότητα από καιρό σε καιρό και να ‘καθαρίζουμε’ το μυαλό μας, καθώς και τα σπίτια μας.
Το να καθαρίσουμε την ακαταστασία είναι κάτι που συχνά το κάνουμε, μπορεί ακόμη να έχουμε την πρόθεση να το κάνουμε, όμως μερικές φορές μοιάζει τόσο δύσκολο να αφήσουμε τα υπάρχοντα που έχουμε συσσωρεύσει εδώ και χρόνια, και ίσως ποτέ δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε και πάλι. Γιατί; Επειδή το να κατέχουμε «πράγματα» μας δίνει μια ψευδή αίσθηση της αφθονίας.
Η λαχτάρα μας για φυσικά αντικείμενα είναι ένα σημάδι της δυσαρέσκειας μέσα στην ψυχή. Αν είμαστε πεινασμένοι για σωματική ευχαρίστηση και άλλες επιδιώξεις, είναι επειδή είμαστε κενοί εσωτερικά. Προσπαθούμε να γεμίσουμε το κενό με τη συσσώρευση πραγμάτων όλο και περισσότερο. Και όμως ακόμη κι αν πάρουμε «αυτό», εξακολουθεί να υπάρχει η επιθυμία για όλο και περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι «αυτό» δεν ήταν ποτέ αρκετό και δεν θα είναι ποτέ! Στην πραγματικότητα η απληστία είναι ένα απύθμενο πηγάδι που ποτέ δεν γεμίζει.

Πολύ συχνά μπορεί να συγκαλύψουμε την απληστία μας, αποκαλώντας την ανάγκη, ναρκώνοντας έτσι τη συνείδηση​​. Όλα αυτά βοηθούν να καθησυχάσουμε την ενοχή μας της συσσώρευσης.

Μόνο εσείς μπορείτε να ορίσετε τι είναι ανάγκη ενάντια στην απληστία. Η ανάγκη είναι κάτι που είναι απαραίτητο για την επιβίωση και την ευημερία μας, ενώ ένα ‘θέλω’ απλά μεγαλώνει το εγώ μας. Μπορείτε να πάρετε την έγκριση των ανθρώπων όταν το δηλώνετε ως ανάγκη, αλλά αποδοκιμασία όταν λέτε ότι θέλετε κάτι. Για παράδειγμα, χρειάζεστε πραγματικά το γκουρμέ φαγητό, το μαύρο Porsche ή το μεταξωτό φόρεμα Versace, ή απλά χρειάζεστε κάτι για να φάτε, κάποιο μέσο μεταφοράς και κάτι για να φορέσετε;
Ίσως ακούγεται σαν μια επιστροφή στα βασικά, όταν ρωτάμε τον εαυτό μας κάθε φορά που νιώθουμε έλξη για να αγοράσουμε κάτι. Αλλά αυτό είναι το παιχνίδι που χρειάζεται να παίξουμε με το νου μας στο ταξίδι μας για την εσωτερική ειρήνη και ευτυχία μας και για να μειώσουμε το άγχος που προκύπτει από το να τρέχουμε πίσω από το αντικείμενο της απληστίας μας.
Φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς απληστία. Μπορεί να φαίνεται σαν ένα μακρινό όνειρο, αλλά μπορεί να συμβεί όταν οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η ικανοποίηση δεν προέρχεται από το να έχουν το τελευταίο gadget, αλλά από τον πραγματικό αυτοσεβασμό.
Ήρθε η ώρα ... να αναγνωρίσουμε αυτό που θα καλύψει πραγματικά την ανάγκη της ψυχής και να σταματήσουμε να κυνηγάμε την ψευδαίσθηση ότι περισσότερα υλικά αγαθά πρόκειται να μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. Τακτοποιήστε την ακαταστασία στη ζωή σας. Ζήστε απλά και αυθεντικά. Και κερδίστε το παιχνίδι για τη διατήρηση της εσωτερικής ειρήνης και δύναμης σας.





No comments:

Post a Comment