21.12.13

Eσωτερική ομορφιά




.................................................................................
ΑΡΕΤΕΣ
.....................................................................................................


ΕΥΕΛΙΞΙΑ

Ευελιξία είναι η ομορφιά ενός παιδιού του οποίου τα κόκκαλα δεν έχουν ακόμη σκληρύνει, που το σώμα του δεν έχει αρχίσει να συσσωρεύει τις επιδράσεις, τις εντάσεις της ζωής. Αντίθετα, είναι μαλακό, έχει ταχύτητα, χαρά. 



Ευελιξία σε έναν ενήλικο δεν είναι ευκαμψία του σώματος αλλά αιθεριότητα της σκέψης, τέτοια εγρήγορση ώστε δεν υπάρχει εναποθήκευση ή υπόκρυψη του πόνου. Είναι ο πόνος που δημιουργεί μπλοκαρίσματα, σταματά την εύκολη ανταπόκριση και θανατώνει την ευτυχία. Είναι σπάνιο να βρούμε έναν ευέλικτο ενήλικο, κάποιον που δεν έχει γίνει μια ‘συνήθεια που περπατάει’ αλλά που ακόμα αντιδρά  με φρεσκάδα, χωρίς όρους, χωρίς φόβο. Πως είναι αυτό δυνατό;

Ένα μυστικό είναι η ανανέωση. Εάν υπάρχει σταθερή ροή νέων αισθημάτων, αυτό είναι σαν ένα ντους που ξεπλένει τα κομμάτια και τα 'ψίχουλα' των ανέκφραστων αντιδράσεων, τα οποία αν μείνουν συσσωρεύονται και σχηματίζουν φόβους ή προκαταλήψεις. Για να βρεις νέα αισθήματα, να επανα-τροφοδοτηθείς, δεν χρειάζεται να πας πουθενά αλλού, εκτός από μέσα σου, μακριά από το εμφανές.  Το να πας μακριά από το εμφανές είναι 'πνευματικές διακοπές', και ένα άτομο είναι πάντα πιο ανάλαφρο όταν έχει πάει μακριά.

Το πρόβλημα με τις κανονικές διακοπές είναι ότι δεν μπορείς να φέρεις τη λιακάδα του ήλιου πίσω μαζί σου. Για να είσαι ευέλικτος πρέπει να φύγεις μακριά, να αποσυρθείς νοητικά, αλλά επίσης πρέπει να επιστρέψεις κρατώντας κάτι βαθύ και γνήσιο από μέσα, κάτι για να χρησιμοποιήσεις, διαφορετικά το σοκ του να προσκρούεις στη ζωή ξανά θα σε κάνει να αρχίζεις να σκληραίνεις.

Το να αποσύρεσαι είναι μια συνήθεια, αυτή θα πρέπει να διατηρηθεί με ιερότητα όπως πρέπει να σηκώνεσαι το πρωί ή να τρως με γαλήνη. Αυτές είναι οι πόρτες στις οποίες μπορείς να σκοντάψεις εάν αντιμετωπίζεις δυσκολίες και να βρεις ξανά την ηρεμία. Έτσι ενώ η παιδικότητα, η απαλότητα είναι η ομορφιά του να είσαι ευέλικτος, η πειθαρχία είναι η βάση της.

Μπορεί όμως να γίνεις πολύ αυστηρός. Όταν οι συνήθειες έχουν υιοθετηθεί ως συστήματα και δεν μπορείς να απαλλαγείς  από αυτές, όταν δεν έχουν εσωτερικοποιηθεί και δεν έχουν γίνει βαθιά αποδεκτές μετά η ζωή είναι άκαμπτη και ανιαρή. Όπου υπάρχει ευελιξία, μπορείς να αφήσεις κάθε τι ορατό γιατί η πειθαρχία είναι μέρος 'των οστών' σου.

Σε έναν τέλειο κόσμο η ευελιξία θα μπορούσε απλά να είναι η έκφραση της χαράς, μια φυσική τούμπα στον αέρα, η ευκαμψία του νου και του σώματος μαζί. Ένας χορός. 


Εν τω μεταξύ ευελιξία είναι να κινείσαι σύμφωνα με το χρόνο, να γλιστράς μέσα από τη ζωή όσο πιο απαλά και δυνατά γίνεται. Και πάνω από όλα να κάνεις τα προβλήματα δασκάλους.


                                                      Μετάφραση από: Church Anthea (1994). Inner Beauty. Australia: Εternity Ink.




No comments:

Post a Comment