1.2.14

Eσωτερική ομορφιά





.................................................................................
ΑΡΕΤΕΣ
.....................................................................................................

ΑΓΝΟΤΗΤΑ

Όπως η λέξη αρετή, η αγνότητα είναι μια λέξη, σίγουρα στη Δύση, η οποία είναι συνδεδεμένη με θρησκευτικές κινήσεις που υποστηρίζουν την πλήρη αποχή από την ευχαρίστηση. Συχνά αντιμετωπίζεται με κάποιον αστεϊσμό, ακόμα και με περιφρόνηση, κι όμως στην πραγματικότητα είναι η βάση για το μεγαλύτερο ανθρώπινο επίτευγμα. Είναι η βάση της αρετής. Πως;

Φανταστείτε ένα πραγματικά όμορφο δωμάτιο, τέλεια, αν και απλά επιπλωμένο, πλημμυρισμένο με φυσικό φως, τοίχους βαμένους σε απαλά παστέλ χρώματα, παχιά χαλιά, διακοσμητικά αντικείμενα τοποθετημένα με ακρίβεια αλλά ανάλαφρα. Κάποιος μπαίνει μέσα, κάθεται κάτω, σηκώνει κάτι, το βάζει σε μια διαφορετική θέση- σηκώνεται να φύγει, αφήνει τα μαξιλάρια πατημένα και τσαλακωμένα. Ένα δεύτερο άτομο μπαίνει, βάζει μουσική, αρχίζει μια συζήτηση. Μετά ένα τρίτο, ένα τέταρτο, ένα πέμπτο άτομο. Η ένταση του ήχου αυξάνεται. Ένας καβγάς αρχίζει. Μοιάζει να είναι ένα πάρτι, μετά ξαφνικά κάτι σπάζει. Κάτι ιδιαίτερα πολύτιμο. Με τη φασαρία η οικοδέσποινα ανήσυχη, κουρασμένη αλλά με μια αίσθηση ποιότητας, μπαίνει μέσα αλλά είναι πολύ αργά. Η έλλειψη της επαγρύπνησης έχει οδηγήσει στην πληρωμή του τιμήματος.

Αυτή είναι η ιστορία της αγνότητας. Όλα τα ανθρώπινα όντα έχουν ένα χώρο εσωτερικά που είναι γεμάτος με αρετή, αγαθά και θησαυρούς. Για κάποιους ο χώρος μπορεί να είναι μικρός, για άλλους υπάρχει ένα απεριποίητο παλάτι κάπου μέσα στην ψυχή τους. Όταν μια ψυχή ξεκινάει τη ζωή της, εκείνος ο χώρος είναι πλήρως απείραχτος, γεμάτος με φως. Αλλά όταν το πρώτο άτομο μπαίνει μέσα, όταν ένα άτομο επιτρέπει εκείνο το ιερό να δεχτεί εισβολή, κάτι χάνεται. Μπορεί να είναι απλά μια πτώση στην ακεραιότητα τους, αλλά κάτι έχει φύγει. Έχουν απλώσει τα χέρια τους, ίσως αρχικά σαν μια χειρονομία φιλίας, αλλά μαζί με αυτό έχει έρθει η δύναμη της εξωτερικής επιρροής και η επιδρομή στην αυτοεκτίμηση.

Ένα άτομο έχει μπει, μετά ένα δεύτερο, ένα τρίτο, ένα τέταρτο. Ένα πάρτι. Κάθε επισκέπτης φέρνει μαζί του μια ιδέα και ο θόρυβος της διαφωνίας αρχίζει. Η ανθρωπότητα είναι τώρα γεμάτη με εσωτερικά εριστικά πάρτι. Μετά έρχεται το σπάσιμο. Αυτό έρχεται για όλους μας, καθώς εάν ο θόρυβος είναι αρκετά δυνατός, μπορεί εμείς να μην παρατηρήσουμε καν τη στιγμή που το πιο προσωπικό και πολύτιμο κομμάτι της ύπαρξης μας σπάζει. Το χειρότερο σημείο είναι όταν τα ταλέντα μας-οποιαδήποτε μπορεί να είναι-καταστρέφονται.

Σε αυτό το σημείο εμείς απλά χρειάζεται να σταματήσουμε και να κάνουμε διαλογισμό, να βάλουμε ένα τέλος στο πάρτι ολοκληρωτικά. Κάθε οικοδέσποινα γνωρίζει ότι θέλει πάρα πολύ δύναμη να σταματήσεις και να καθαρίσεις μετά από ένα πάρτι. Είναι πολύ πιο εύκολο να πας να κοιμηθείς και να το κάνεις αργότερα. Τι χρειάζεται; Εσωτερικά, μια πρόσκληση σε μια υπέρτατη δύναμη για να έρθει και να αποκαταστήσει το φως και την τάξη. Στον Θεό. Συναντήστε μια αληθινά αγνή ψυχή και αυτή μπορεί να περπατήσει μαζί σας χωρίς να αφήσει κανένα σημάδι μέσα σας,  απλά μια αίσθηση φωτός και αισιοδοξίας. Καθώς σας αφήνει, αισθάνεστε ότι είστε πραγματικά μόνος ξανά, μόνος να εκτιμήσετε την ιδιαίτερη αρετή μέσα σας που η παρουσία της έχει τόσο ευγενικά τονίσει.

Όταν ο Θεός περπατάει στη ζωή σας, είναι σαν μια ακτίνα λέιζερ να διαπερνά την ύπαρξη σας.  Η ακαταστασία είναι φρικτά ορατή. Και όμως καθώς το φως εισέρχεται, η αρχική του τάση είναι να αποκαταστήσει την ομορφιά και την αξία. Ο διαλογισμός είναι μια πρόσκληση στο φως. Έτσι τι λέει ο Θεός σχετικά με την αγνότητα; Ο Θεός δεν λέει μείνε μόνος, κρύψου από τον κόσμο, να είσαι σαν μια απαιτητική νοικοκυρά που ταράζεται όταν κάτι το αγγίζουν. Ο Θεός απολαμβάνει ένα πάρτι, αλλά διδάσκει σεβασμό, τον σεβασμό που απολαμβάνει τη συντροφιά, τη συζήτηση, το γέλιο αλλά που δεν επιτρέπει να δημιουργούνται μόνιμες καταγραφές στον ψυχικό κόσμο κάποιου.



                                                          Μετάφραση από: Church Anthea (1994). Inner Beauty. Australia: Εternity Ink





No comments:

Post a Comment