9.8.14

Στοχασμοί




  'ΑΡΓΗ' ΛΥΣΗ   

Δυστυχώς, ζούμε σε έναν κόσμο με γρήγορες λύσεις: γρήγορα τυποποιημένα γεύματα με τη βοήθεια των μικροκυμάτων, γρήγορες καθορισμένες δίαιτες με τη βοήθεια των καψουλών, γρήγορη απώλεια βάρους με τη βοήθεια των εγχειρήσεων, γρήγορη αθανασία με ενέσεις Botox, γρήγορη επιδιόρθωση των μυών με τη βοήθεια των στεροειδών, και ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Το να ψάχνεις για γρήγορα αποτελέσματα δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά όταν απειλείται η ασφάλεια της ζωής σας και επίσης σας στερεί από τις πολύ αξιόλογες και όμορφες εμπειρίες της ζωής, τότε είναι καλύτερα να σκεφτείτε δύο φορές πριν πάρετε τον σύντομο δρόμο. Ωστόσο, πολύ συχνά, αν υπάρχει ένας τεμπέλικος τρόπος ψάχνουμε για αυτόν.


Ενώ μπορεί να υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη λύση θεμάτων που αφορούν στη γήρανση και τις ασθένειες του σώματος, δεν υπάρχει καμία απολύτως άμεση απάντηση για τη λύση θεμάτων που αφορούν στην ψυχή. Στο ταξίδι προς έναν καλύτερο εαυτό και μια καλύτερη ζωή δεν υπάρχουν συντομεύσεις και επιλογές του τύπου ‘απλά να καλύψω επιφανειακά τις ρωγμές’ ή ‘να σκουπίσω βάζοντας τα σκουπίδια κάτω από το χαλί’. Οι προσωρινές λύσεις αποδίδουν μόνο προσωρινά αποτελέσματα και η «εσωτερική εργασία» δεν μπορεί να παραλειφθεί, να αγοραστεί, να πλαστογραφηθεί ή να χασομερήσει.

Το να πάρουμε το μακρύ δρόμο μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται να ανεχτούμε, να αποδεχτούμε, να εξασκηθούμε στην υπομονή να ‘σπάσουμε’ το εγώ για να φτάσουμε στον προορισμό μας της γαλήνης του νου. Κάποιος πρέπει να κάνει προσπάθεια με ζήλο, να αντιμετωπίσει τα πράγματα, να απαρνηθεί μερικά πράγματα, να επαναπροσδιορίσει και να συνεχίσει να προχωρά μπροστά. Και αν όλα αυτά φαίνονται σαν σκληρή δουλειά, αυτό είναι! Αλλά απλά να θυμάστε, ένα μεγάλο έργο τέχνης, ένα αντικείμενο μόνιμης ομορφιάς, δεν χρειάζεται δέκα λεπτά για να γίνει. Ένα αντικείμενο πραγματικής αξίας χρειάζεται χρόνο για να δημιουργηθεί: το διαμάντι περνά μέσα από μακρά και επίπονη διαδικασία πριν αστράψει και λάμψει για να το θαυμάζουν όλοι.


Ακριβώς όπως η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα, ούτε και ένας χαρακτήρας. Σε έναν κόσμο που τρέχει με 100 χιλιόμετρα την ώρα, φαίνεται ότι απλά δεν έχουμε το χρόνο να πάρουμε το μακρύ δρόμο, αλλά αυτό είναι που χρειάζεται για να κάνουμε πραγματική και μόνιμη αλλαγή στη ζωή μας. Θέλουμε την εσωτερική γαλήνη, θέλουμε την ευτυχία, θέλουμε να βιώσουμε την αγάπη στη ζωή μας, και τα θέλουμε όλα ΤΩΡΑ. Έτσι παίρνουμε τα ηρεμιστικά, καταπίνουμε ένα χάπι, αρπάζουμε ένα νέο σύντροφο, μόνο για να διαπιστώσουμε ότι η επίδραση εξασθενεί σχεδόν τόσο γρήγορα όσο ήρθε.

Στο δρόμο προς την τέλεια γαλήνη, ένας αληθινός γιόγκι είναι αυτός που έχει κάνει έντονη, ουσιαστική και ειλικρινή προσπάθεια για τον εαυτό του, προσπάθεια που έχει αντέξει στην πάροδο του χρόνου, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει. Είναι αυτή η ενέργεια που προέρχεται από τον ίδιο που έχει τη δύναμη να κάνει και τους άλλους γαλήνιους. Αυτό το είδος των κραδασμών δεν μπορεί να πλαστογραφηθεί ή να επινοηθεί. Αν κοροϊδεύεις κάποιον, κοροϊδεύεις μόνο τον εαυτό σου.

Το να κάνεις απλά διαλογισμό, να φοράς λευκά ρούχα, να παραιτηθείς από λίγες ανέσεις, να ξυρίζεις ή να μεγαλώνεις τα μαλλιά για αυτό το λόγο, δεν θα σε κάνουν γιόγκι. Πρέπει να αλλάξεις από βαθιά μέσα, αλλιώς η προσπάθεια είναι μάταιη. Εάν δεν υπάρχει η μεταμόρφωση στον πυρήνα, τότε είναι πολύ εύκολο να πέσεις θύμα του εγώ, της απληστίας ή του θυμού. Αυτό εξηγεί γιατί υπάρχουν πολλοί σοφοί που, ενώ «ζουν απλά», κατάφεραν να γίνουν εκατομμυριούχοι!

Η αυταπάτη είναι ένα τέχνασμα που το μυαλό παίζει σε μας για να μας κάνει να πιστέψουμε ότι τα πάμε καλά. Αλλά για όσο αποφεύγουμε ή καταστρατηγούμε διάφορα ζητήματα μας, αυτά θα αποκτούν ακόμη βαθύτερη ρίζα. Αν δεν δούμε βαθιά μέσα στον καθρέφτη της καρδιάς μας για να δούμε τι πραγματικά υπάρχει εκεί και τι πρέπει να αλλάξει, τότε στο τέλος μόνο θα εξαπατηθούμε. Ως εκ τούτου, είναι πολύ καλύτερα να πάρουμε το χρόνο που χρειάζεται και να έχουμε την επιμονή για αλλαγή. Στη συνέχεια, μπορούμε να ζήσουμε μια πλήρη και πλούσια ζωή και να βιώσουμε την ατέλειωτη χαρά της γαλήνης, της αγάπης και της αλήθειας που βρίσκεται μέσα σε κάθε έναν από εμάς. Θα φτάσουμε σε αυτόν τον προορισμό της εσωτερικής γαλήνης, της εσωτερικής δύναμης, της σταθερότητας και διαρκούς ικανοποίησης.


Ήρθε η ώρα .... να απαλλαγείτε από τις «γρήγορες λύσεις» και να κάνετε το πραγματικό έργο της αυτο-μεταμόρφωσης. Μπορεί να μην είναι ο πιο εύκολος δρόμος, αλλά είναι σίγουρα ο πιο ανταποδοτικός.


Μετάφραση από: http://arunaladva.org/2014/07/14/slow-fix/


No comments:

Post a Comment