1.10.14

Στοχασμοί






«Να κοιτάτε τη δική σας δουλειά!»


Ο όρος ‘δουλειά’ εδώ δεν είναι μια αναφορά στη διαχείριση των καταστημάτων μας, αλλά μάλλον στη διαχείριση των δικών μας γεγονότων στη ζωή. Το να μας νοιάζει η δική μας δουλειά σημαίνει να κρατάμε τα μάτια, το μυαλό και την προσοχή μας στη δική μας ζωή, αντί να σκαλίζουμε κάποιου άλλου. Η περιέργεια για τη ζωή των άλλων δεν μας εξυπηρετεί στο ελάχιστο.

Όταν ο νους μας είναι αποσπασμένος από το δικό μας στόχο και σκοπό, τότε ποτέ δεν θα φτάσει εκεί που θέλουμε να είναι στη ζωή μας. Όταν έχουμε επικεντρωθεί στο τι κάνουν οι άλλοι, τότε δεν καταφέρνουμε κάτι, απλά συνεχίζουμε να διαμαρτυρόμαστε!

Μερικές φορές είναι πιο εύκολο να δούμε τους άλλους και να δείχνουμε με το δάχτυλο ή να προσφέρουμε «καλοπροαίρετες» συμβουλές, απλά επειδή η δική μας ζωή δεν πηγαίνει και τόσο καλά.

Ενεργούμε ως εμπειρογνώμονες για τη ζωή των άλλων προσφέροντας συμβουλές για κάθε είδους πράγματα που πραγματικά δεν είναι δική μας δουλειά. Και αυτό που συχνά αποτυγχάνουμε να δούμε ... είναι ότι αυτό που προσπαθούμε να διορθώσουμε στη ζωή  των άλλων ανθρώπων ... είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα που θα πρέπει να διορθώσουμε στη δική μας!

Πόσο συχνά κοιτάζουμε (και ίσως σχολιάζουμε) τα ελαττώματα των άλλων, όταν θα πρέπει να εξετάζουμε τις δικές μας αδυναμίες; Μιλάμε για τους άλλους και τι κάνουν, όταν θα πρέπει να αξιολογούμε το δικό μας μονοπάτι της ζωής. Συμβουλεύουμε τους άλλους για οτιδήποτε, από το χρώμα των μαλλιών τους μέχρι την ερωτική τους ζωή και όλα τα υπόλοιπα εντωμεταξύ, χωρίς να σκεφτούμε ούτε μια στιγμή για το αν πραγματικά εκτιμούν, χρειάζονται ή ακόμα κι αν θέλουν τη συμβουλή μας.

Οι συμβουλές που δεν τις έχουν ζητήσει συνήθως δεν είναι εύκολα αποδεκτές, και αυτός που τις λαμβάνει μπορεί να αισθανθεί ενόχληση, εκνευρισμό ή ακόμα και εκφοβισμό, και όμως εμείς επιμένουμε στην ψευδαίσθηση ότι γνωρίζουμε καλύτερα.

Και δεν είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο ότι συχνά βρίσκουμε τις ιστορίες των άλλων ανθρώπων πιο συναρπαστικές από τη δική μας; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας σειράς σαπουνόπερας στην τηλεόραση από το να ακολουθείς τις ζωές της οικογένειας σου και των φίλων σου στην πραγματική ζωή; Η απάντηση είναι μάλλον ότι η διαφορά είναι πολύ μικρή.

Ίσως δεν είμαστε σε θέση να βρούμε ικανοποίηση και ευχαρίστηση στη δική μας ζωή και αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να την κάνουμε πιο ‘πικάντικη’ κλέβοντας ενθουσιασμό από τους άλλους.

Παρεμβαίνοντας στη ‘δουλειά’ των άλλων ανθρώπων, μπορεί να κάνουμε περισσότερη ζημιά παρά καλό. Καθώς παρεμβαίνουμε στον δικό τους ρόλο γινόμαστε σκηνοθέτες των ρόλων τους. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε κανέναν, ούτε να αναγκάσουμε τους άλλους να κάνουν τίποτα. Θα ήταν μάταιο ακόμη και να προσπαθήσουμε. Καθώς προσπαθούμε να τους αλλάξουμε μπορεί να εμποδίσουμε την πνευματική και ψυχολογική τους ανάπτυξη, όπως επίσης αρνούμαστε στον εαυτό μας να δει  την πραγματική τους αξία στη ζωή μας. Αυτό δεν είναι μια σοφή κίνηση!

Αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στη ζωή τους, τότε θα πρέπει να μάθουμε να τους εμπνέουμε και να τους υποστηρίζουμε, να μην ιδρώνουμε για να επιβληθούμε σε αυτούς!

Το να μάθουμε να μένουμε σιωπηλοί, να μένουμε συναισθηματικά αποστασιοποιημένοι και να παρατηρούμε χωρίς να κριτικάρουμε είναι μερικές από τις πρακτικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε, αν θέλουμε να απολαύσουμε τη ζωή, να κερδίσουμε φίλους και το πιο σημαντικό από όλα να ενθαρρύνουμε τους άλλους με έναν ειλικρινή και επωφελή τρόπο.

Καθώς επικεντρωνόμαστε και φροντίζουμε τις δικές μας εσωτερικές υποθέσεις, καθώς φροντίζουμε ‘τα του οίκου μας’, θα αισθανόμαστε  λιγότερο διατεθειμένοι να κοιτάξουμε γύρω μας για να δούμε τι κάνουν οι άλλοι.

Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι κι εμείς δεν είμαστε τέλειοι και κάνουμε λάθη, τότε θα αρχίσουμε να αποδεχόμαστε πιο εύκολα, να συγχωρούμε, να συμπονούμε και να κατανοούμε.

Ήρθε η ώρα ... να κοιτάξουμε τη δική μας ‘δουλειά’ πρώτα. Όταν κερδίζουμε σοφία από την εμπειρία της ζωής και τον αυτο-στοχασμό, όταν έχουμε βάλει τα του οίκου μας σε τάξη, τότε δεν θα αισθανόμαστε την ανάγκη να δώσουμε συμβουλές σε άλλους. Εκείνοι θα είναι τόσο εμπνευσμένοι που θα μας πλησιάσουν!



Mετάφραση από:http://arunaladva.org/2014/08/18/mind-your-own-business/



No comments:

Post a Comment