8.11.14

Στοχασμοί

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ 


Έχετε σταματήσει ποτέ να αναρωτηθείτε ποιος είναι ο σκοπός της ζωής; Για κάποιους αυτό το ερώτημα παρέχει ένα εφαλτήριο για την αποκάλυψη της βαθύτερης σημασίας και του νοήματος στη ζωή. Άλλοι μπορεί να αγωνίζονται σκληρά για να «βρουν τον σκοπό τους» - κάτι που μπορεί να μοιάζει σαν να κυνηγάς ένα ουράνιο τόξο. Και όμως πολλοί άνθρωποι που βιώνουν τη ζωή σαν μια ατέλειωτη ροή προβλημάτων θα μπορούσαν να θέσουν το ερώτημα «Ποιο είναι το νόημα ούτως ή άλλως;»

To να θέτουμε αυτό το ερώτημα είναι σαν να ρωτάμε «Γιατί να δω μια ταινία όταν ξέρω ότι πρόκειται να τελειώσει» ή «Γιατί να κοιμηθώ όταν ξέρω ότι θα πρέπει να ξυπνήσω και πάλι;» ή «Γιατί να φάω ένα γεύμα, όταν γνωρίζω ότι σύντομα θα τελειώσει (και η πείνα τελικά θα ξεκινήσει και πάλι);» Το ερώτημα φαίνεται να υποθέτει ότι τίποτα δεν έχει σημασία καθώς αυτό τελικά θα τελειώσει. Αλλά γνωρίζουμε ότι αυτή η υπόθεση δεν είναι αλήθεια και εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά τα πράγματα δεδομένου ότι εξυπηρετούν ένα σκοπό απόλαυσης, άνεσης, πληρότητας και ικανοποίησης.

Μόλις αρχίσουμε να βλέπουμε τη ζωή σαν ένα ταξίδι και όχι σαν ένα προορισμό η απάντηση γίνεται σαφής. Η ζωή είναι σαν ένα ποτάμι. Η βροχή συγκεντρώνεται για να δώσει τη γέννηση σε ένα ρεύμα, το ρεύμα μεγαλώνει για να γίνει ένα ποτάμι, το ποτάμι περνά μέσα από πολλά στάδια - πράγματα προστίθενται  σε αυτό και αφαιρούνται από αυτό. Συναντά εμπόδια και ακόμα συνεχίζει να ρέει. Το ταξίδι είναι ο σκοπός του ποταμού ... της ζωής.


Όπως και στο ποτάμι, το να βρεις το νόημα και τον σκοπό δεν σημαίνει να φτάσεις στον προορισμό ... είναι η χαρά και η περιπέτεια του ταξιδιού – το να υπάρχεις και όχι απλά να γίνεσαι. Σε ένα πνευματικό πλαίσιο αυτό σημαίνει απλά να ΕΙΣΑΙ και να απολαμβάνεις τη στιγμή με πλήρη επίγνωση. Με ένα αφυπνισμένο πνεύμα μπορούμε να αρχίσουμε να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία σε κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας. Κάθε στιγμή είναι ανεκτίμητη, πολύτιμη, σημαντική και γεμάτη νόημα, καθώς αυτή η στιγμή θα γεννήσει την επόμενη και την επόμενη και την επόμενη ...


Οι εποχές επίσης μας διδάσκουν πολλά μαθήματα. Από τη μια μεριά μας δείχνουν ότι σίγουρα θα περάσουμε μέσα από αυτό που υπομένουμε αυτή τη στιγμή. Κατά τους χειμερινούς μήνες, τα δέντρα είναι τόσο ξηρά και γυμνά που φαίνεται απίθανο ότι θα φέρουν κάποιον καρπό. Ωστόσο, καθώς ανεχόμαστε τις σκληρές, θυελλώδεις καιρικές συνθήκες, καταλαβαίνουμε ότι ο χειμώνας θα περάσει πράγματι, η άνοιξη θα έρθει και όταν το κλίμα είναι κατάλληλο, το πρώτο πράσινο βλαστάρι θα ξεπροβάλλει. Με κάθε τέλος υπάρχει μια νέα αρχή - δεν μπορούμε να αντιστεκόμαστε στις αλλαγές.

Μπορούμε να δούμε αυτούς τους κύκλους ως μέρος της αναγκαίας τάξης των πραγμάτων. Κάθε τι έχει το χρόνο του για να ανθίσει και υπάρχει η ώρα για να ξεκουραστεί και να ανανεωθεί. Η «ζωή» με την ευρύτερη έννοια έχει να κάνει τελικά με την ισορροπία. Η παλιά ενέργεια χρειάζεται να αλλάξει σε νέα ενέργεια. Τα πάντα θα υποβαθμιστούν, θα εκφυλιστούν, θα επιδεινωθούν, θα καταρρεύσουν ... αλλά μόνο έτσι η ανανέωση, η αναζωογόνηση, η «αναγέννηση», η επιδιόρθωση και η αποκατάσταση μπορούν να πραγματοποιηθούν. Η κινεζική αρχή του Ying και Yang εξηγεί αυτές τις δυνάμεις και μας λέει ότι υπάρχουν δύο πλευρές σε όλα, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει απόλυτη ισορροπία.

Κατά τον ίδιο τρόπο, αν περνάω κάποια προσωπική κρίση και αναταραχή, αν και αυτό μπορεί να είναι αποσταθεροποιητικό και να συνεπάγεται την απώλεια του γνώριμου, παρ' όλα αυτά, ας κρατήσω την πίστη ότι σίγουρα θα περάσει και ας κρατήσω τον εαυτό μου έτοιμο για την επόμενη ευκαιρία. Να είστε σαν τον surfer ο οποίος, αν και έχασε το τελευταίο κύμα, δεν χάνει το χρόνο του με το να μελαγχολεί, να περπατάει μακριά από την παραλία ... είναι πρόθυμος να πιάσει το επόμενο κύμα που έρχεται κάθε στιγμή!
Η ζωή αποκτά νόημα, διότι τα πράγματα είναι προσωρινά και αλλάζουν. Η ζωή έχει αξία επειδή πάντα βιώνουμε κάτι καινούριο. Αν ήταν μόνιμα, όπως τα πλαστικά λουλούδια, εμείς δεν θα μαθαίναμε, δεν θα αναπτυσσόμασταν, δεν θα απολαμβάναμε και δεν θα είχαμε περιπέτεια. Θα ήταν σαν μια στάσιμη λίμνη.

Στην πραγματικότητα υπάρχει νόημα και σκοπός στο κάθε τι. Απλά κοιτάξτε γύρω σας για μια στιγμή, δεν υπάρχει τίποτα που δεν έχει σκοπό: το ρολόι, η πολυθρόνα, η λάμπα, το βιβλίο, το τραπέζι κλπ.  Το κάθε τι δημιουργήθηκε για ένα σκοπό και  «ζει» το σκοπό του. Με τον ίδιο τρόπο η ανθρώπινη ζωή έχει σκοπό να εκφράσει και να βιώσει: το να εκφράσει κάποιος τις έμφυτες ιδιότητες του και να βιώσει τα οφέλη από αυτές τις εκφράσεις του (με τη μορφή της ευτυχίας).

Εμείς απλά πρέπει να εντυπωθούμε τις αρετές και τις δυνάμεις: για παράδειγμα, όταν είμαστε ειρηνικοί, ανεκτικοί, ευγενικοί, νοιαζόμαστε για τους άλλους και έχουμε υπομονή, είμαστε ο σκοπός μας. Έτσι, κάθε δευτερόλεπτο, κάθε στιγμή, όντως εκπληρώνουμε το σκοπό μας! Δεν υπάρχει προορισμός για να βρούμε ή κάπου που χρειάζεται να πάμε, είναι εδώ, τώρα, αυτήν τη στιγμή!

Υπάρχει ένα ρητό του Βούδα: «Μην απλά κάνεις κάτι - στάσου εκεί». Αυτή η απλή φράση μπορεί να μας διδάξει μερικά από τα βαθύτερα μυστικά της ζωής. Μπορεί να προσπαθούμε επίμονα για ένα «τελικό αποτέλεσμα» χάνοντας έτσι κάθε πολύτιμη στιγμή με την υπόσχεση για κάτι καλύτερο στο μέλλον ή μπορεί να εισπνέουμε τη στιγμή, ακριβώς τώρα!


Ήρθε η ώρα ... να σταματήσουμε να αντιστεκόμαστε στη ροή, να επικεντρωθούμε στο να απολαμβάνουμε τη στιγμή για αυτό που είναι και να εκπληρώσουμε τον πραγματικό σκοπό της ύπαρξης μας, να εκφράσουμε και να μοιραστούμε τα έμφυτα δώρα και τις αρετές που μας έχουν δοθεί από το Θεό. Αυτό είναι που δημιουργεί τον χαρακτήρα μας, καλλιεργεί την ψυχή μας, εμπλουτίζει τις σχέσεις μας και δημιουργεί μια ζωή αξίας, σκοπού και νοήματος. Απλά να ΕΙΜΑΣΤΕ.

Mετάφραση από: http://arunaladva.org/2014/10/05/meaning-and-purpose-2/

No comments:

Post a Comment