3.3.15

Στοχασμοί

ΣΤΑΣΗ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ




Πρόσφατα είχα την εμπειρία του να βυθίζομαι ξαφνικά στο σκοτάδι για λίγες ώρες, για να ανακαλύψω αργότερα ότι ένα κομμένο καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος είχε διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή. Ήταν ένα χειμωνιάτικο απόγευμα γι' αυτό ήταν σημαντικό να έχουμε κάποιο φως και ζέστη. Επίσης, θα ήταν ωραίο να μπορούσα να έχω ένα φλιτζάνι τσάι, να μαγειρέψω το δείπνο και να κάνω κάποια εργασία στο διαδίκτυο, αλλά όλα αυτά ήταν αδύνατον να γίνουν! Κάποια άλλη φορά, όταν επέστρεψα σπίτι περιμένοντας  όλα να είναι «κανονικά», ανακάλυψα ότι δεν είχαμε τρεχούμενο νερό, επειδή η αντλία είχε σπάσει και η δεξαμενή δεν είχε γεμίσει. Ήταν ένα διπλό μάθημα από το «δράμα της ζωής», για να μου θυμίσει πόσο λίγο εκτιμούμε κάτι - έως ότου δεν υπάρχει!

Ένα άλλο ενδιαφέρον πράγμα ήταν ... ότι, ακόμα κι αν ήξερα ότι δεν υπήρχε νερό ή φως, εγώ ακόμα, από συνήθεια,  πήγα να ανάψω τα φώτα και ανοίξω τις βρύσες! Είναι σαν το μυαλό να αρνούνταν να αποδεχθεί την πραγματικότητα της κατάστασης. Αυτό δείχνει πόσο πολύ  θεωρούμε δεδομένο ότι τα πράγματα θα είναι πάντα εκεί στη διάθεσή μας.

Αυτά τα περιστατικά με έκαναν να αναρωτηθώ: "Είμαι ευγνώμων για άλλα πράγματα στη ζωή μου;" Το να έχουμε ζεστό τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα είναι σημαντικό στην προνομιακή σύγχρονη καθημερινή ζωή μας, αλλά τι γίνεται με την ικανότητα να περπατούμε και να κινούμαστε ελεύθερα χωρίς πόνους και δυσκολία; Ή το να μπορούμε να δούμε τον κόσμο με την εκπληκτική όρασή μας; Ή το να μπορούμε να ακούσουμε τον κόσμο έξω από το παράθυρό μας;




Όλα αυτά τα πράγματα είναι τόσο φυσικά για εμάς  που δεν τα σκεφτόμαστε έως ότου δεν υπάρχουν. Μόνο τότε θρηνούμε.

Όταν αρχίσουμε να εκτιμούμε την ομορφιά και τον πλούτο των θησαυρών μπροστά και γύρω μας, τότε θα προσλάβει ένα νέο και βαθύτερο νόημα η ζωή μας. Υπάρχουν τόσες πολλές πτυχές της φύσης για να εκτιμήσουμε. Εάν μπορείτε να δείτε λίγο πράσινο χορτάρι και μερικά πουλιά να πετούν και να κελαηδούν, είστε τυχεροί – δεν έχει ο καθένας αυτό το προνόμιο. Το να ακούς ένα ποτάμι που τρέχει είναι επίσης ένα προνόμιο. Ακόμα καλύτερα, αν μπορείτε να βάλετε τα πόδια σας μέσα σε αυτό!

Με το να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας αλλάζουμε κι εμείς, αλλάζει και ο κόσμο μας! Όλα ξεκινούν με το να εκτιμούμε τα μικρά πράγματα στη ζωή.

Υπάρχει ένα άτομο που τηλεφωνεί στο κέντρο διαλογισμού μας κάθε μέρα από τη φυλακή. Υπήρξε τρόφιμος για δύο χρόνια και δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα που δεν τηλεφώνησε για λίγη συζήτηση και μερικές θετικές σκέψεις. Όταν τύχαινε να απαντήσω στην κλήση του ένιωθα τόση εκτίμηση για την ελευθερία κινήσεων που έχω. Θαυμάζω τόσο πολύ που μένει ευτυχισμένος και θετικός. Μοιράζεται αυτές τις θετικές σκέψεις με τους άλλους στη φυλακή και δημιουργεί ένα φόρουμ συζήτησης που τους κινητοποιεί όλους! Είναι καταπληκτικός! Έχει μετατρέψει μια αρνητική κατάσταση σε θετική με το να είναι απλά ευγνώμων για ό, τι έχει.




Μπορούμε, επίσης, να είμαστε ευγνώμονες για όλους τους χαρακτήρες στη ζωή μας, τον καλό, τον κακό και τον άσχημο. Ο καθένας μας διδάσκει κάτι. Δεν είναι ένα θέμα του να ευχαριστήσω κάθε άτομο ή κάθε πράγμα ... απλά είναι αρκετό να μπορώ να καλλιεργήσω μια συνειδητότητα ευγνωμοσύνης. Είναι μια κατάσταση του νου, ένας τρόπος ύπαρξης, ένας τρόπος σκέψης. Για παράδειγμα, ακόμα κι αν καθυστερείτε επειδή περιμένετε σε μια ουρά, μπορείτε να είστε ευγνώμων για την ευκαιρία να απολαύσετε μερικές στιγμές ηρεμίας.

Ο γκουρού των επιχειρήσεων Steven Covey δήλωσε, «Βλέπουμε τον κόσμο, όχι όπως είναι, αλλά όπως εμείς είμαστε ...»


Με τόσο προφανώς αντίθετους τρόπους εργασίας στον κόσμο μας και τόση αρνητικότητα στις ειδήσεις, θα πρέπει πραγματικά να κάνουμε μια λίστα με όλα τα καλά πράγματα που έχουμε στη ζωή μας, αν θέλουμε να παραμείνουμε υγιείς και ευτυχισμένοι. Από τη στιγμή που γινόμαστε θετικοί, αρχίζουμε να στέλνουμε θετική ενέργεια έξω στον κόσμο, η οποία στη συνέχεια γυρνάει σαν μπούμερανγκ πίσω. Το σύμπαν ανταποκρίνεται λέγοντας: «Δώσε αυτό σε αυτόν/αυτήν, Θα το εκτιμήσουν!


Ήρθε η ώρα ... να καλλιεργήσουμε μια στάση ευγνωμοσύνης ... και να παρακολουθούμε τι το δράμα του σύμπαντος ξεδιπλώνει!




Μετάφραση από: http://arunaladva.org/2015/03/02/attitude-of-gratitude/



No comments:

Post a Comment