23.10.19

Οι τρις Ρίζες του Θυμού ( Μέρος 1)


Οι τρις Ρίζες του Θυμού ( Μέρος 1)



Κάθε φορά που νιώθουμε ενόχληση, αναστάτωση ή θυμό μέσα μας, αν κοιτάξουμε προσεκτικά θα δούμε ότι  εκείνη την στιγμή κάνουμε έναν πόλεμο μέσα στην συνειδητότητα μας με τρία πράγματα: είτε με κάποιο άλλο άτομο ή με το παρελθόν ή με τον εαυτό μας.  
Όταν ο πόλεμος με το παρελθόν, πάντα έχει να κάνει με κάτι που ήδη έχει συμβεί κι εμείς αντιδράμε  συναισθηματικά προσπαθώντας να το αλλάξουμεat, πράγμα αδύνατον. Οποιαδήποτε σκηνή συνέβη ένα χρόνο πριν, ένα μήνα πριν ή ακόμη και ένα δευτερόλεπτο πριν δεν μπορεί να αλλάξει. Μπορεί να είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι και να πιστεύουμε ότι μπορούμε .επειδή κρατάμε αυτήν την πίστη υποσυνείδητα. Κάπου κάποτε στο παρελθόν, δημιουργήσαμε την πεποίθηση ότι ο κόσμος και οι καταστάσεις του θα πρέπει να είναι ακριβώς όπως εμείς θέλουμε.  


Όταν η επιθυμία μας σε μια συγκεκριμένη κατάσταση δεν εκπληρώνεται ή όταν με άλλα λόγια συμβαίνει κάτι αντίθετο με αυτήν την πεποίθηση, η άμεση αντίδραση μας είναι θυμός , στις διάφορες μορφές του, κι εμείς προσπαθούμε να αλλάξουμε το ατύχημα που συνέβη αυτό που συνέβη πολύ πολύ καιρό πριν ή ήδη έχε συμβεί

Συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε ένα αναθεωρημένο ατύχημα, με τα λόγια και τις πράξεις που θα θέλαμε να πούμε ή να κάνουμε και ταιριάζουν με την δική μας άποψη και επίσης συνεχίζουμε να προσπαθούμε να εξουδετερώσουμε το περιστατικό ή συνεχίζουμε να μην το αποδεχόμαστε. Αυτό είναι σαν να πολεμάμε με το ατύχημα. Προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό μέσα στο νου μας, επανειλημμένα, ακόμη κι αν καταλαβαίνουμε κάπου βαθιά μέσα μας, ότι αυτό είναι αδύνατον.

(Αύριο η συνέχεια…)

No comments:

Post a Comment