10.8.13

Στοχασμοί

ΝΗΣΤΕΙΑ


Για εκατομμύρια ανθρώπους, η νηστεία είναι μια υποχρεωτική πρακτική κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού. Το Ραμαζάνι είναι ένα ετήσιο πνευματικό γεγονός που αγκαλιάζει εντυπωσιακά ολόκληρη τη μουσουλμανική οικογένεια ως ένα. Αλλά δεν είναι μόνο το Ισλάμ, που τάσσεται υπέρ της νηστείας ως μέσο για την πνευματική εξύψωση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των λατρευτικών παραδόσεων: Χριστιανισμός, Μπαχάι, Βουδισμός, Ιουδαϊσμός, Ινδουισμός, Ζαϊνισμός, Μορμονισμός, Ταοϊσμός, και άλλες υποστηρίζουν μια περίοδο αποχής, είτε από όλα τα τρόφιμα και τα ποτά ορισμένων τύπων, κυρίως κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως επίσης και το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και άλλες τοξικές ουσίες.

Ο σκοπός της νηστείας (για θρησκευτικούς λόγους) δεν είναι να υποφέρουμε αλλά να προφυλαχθούμε από τη λαιμαργία, καθώς κι από τα ψέματα, την εξαπάτηση, τα ξεσπάσματα, τις ανεξέλεγκτες επιθυμίες, τις ακάθαρτες και απρεπείς σκέψεις, λόγια και πράξεις. Η νηστεία προωθεί επίσης την ταπεινότητα καθώς κάποιος βιώνει μια ζωή που άλλοι που είναι λιγότερο τυχεροί πρέπει να την υπομείνουν σε καθημερινή βάση. Μερικές θρησκείες ενθαρρύνουν τα χρήματα που εξοικονομούνται από τη νηστεία, να προσφέρονται σε κάποια μορφή φιλανθρωπίας, γιατί το να φτάσει η αγάπη στους άλλους είναι αναπόσπαστο μέρος της αληθινής νηστείας.

Τα φυσικά οφέλη από μια περίοδο νηστείας πιστεύεται ότι είναι πολλά: κυρίως λέγεται ότι αποτοξινώνει τον οργανισμό και βελτιώνει τη συνολική υγεία. Όμως, μια βαθύτερη και πιο σημαντική πτυχή είναι το πνευματικό επίτευγμα.

Υπάρχουν νηστείες διαφόρων ειδών. Στο Βουδισμό, μοναχοί και μοναχές ακολουθούν κάποιους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους συνήθως δεν τρώνε κάθε μέρα μετά το μεσημεριανό γεύμα. Αυτό δεν θεωρείται μια νηστεία, αλλά μάλλον μια πειθαρχημένη θεραπευτική αγωγή που βοηθά το διαλογισμό και την καλή υγεία. Το ίδιο μπορεί να εφαρμοστεί στο μυαλό. Η δημιουργία ενός συστήματος σε καθημερινή βάση για νηστεία από τις υπερβολικές και τις αρνητικές σκέψεις θα ενισχύσει σίγουρα την εμπειρία του διαλογισμού σας.

 Για ένα μουσουλμάνο, η νηστεία είναι τόσο μια υποχρέωση όσο και μια πράξη αγάπης για τον Αλλάχ, μέσα από την οποία αυτός/ή κερδίζει taqwaa, τον καθαρισμό και την κάθαρση της καρδιάς και της ψυχής. Προκαλεί τον αυτοέλεγχο και την πειθαρχία, και μια αίσθηση ενότητας. Σίγουρα η επιδίωξη της νηστείας είναι κάτι περισσότερο από την αποχή, αναγνωρίζεται ως μια πορεία προς μια υψηλότερη συνειδητότητα​​.

Η Αγία Γραφή ορίζει μια ολόκληρη ημέρα το χρόνο για νηστεία: η Ημέρα του Εξιλασμού. "Ο καθένας πρέπει να μείνει χωρίς φαγητό από το βράδυ της ένατης μέχρι το βράδυ της δέκατης ημέρας τον έβδομο μήνα, που είναι η Ημέρα του Εξιλασμού."

Για όλους τους Καθολικούς η νηστεία είναι μια σημαντική πνευματική πειθαρχία. Τονίζει τη συνεργασία μεταξύ του σώματος και της ψυχής.
Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν βλέπουν μια διχοτομία μεταξύ της ψυχής και του σώματος, αλλά περισσότερο τα θεωρούν ως ένα ενιαίο σύνολο και πιστεύουν ό, τι συμβαίνει στο ένα επηρεάζει το άλλο - ψυχοσωματική ένωση. Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς υποστήριξε ότι το σώμα του ανθρώπου δεν είναι εχθρός, αλλά σύντροφος και συνεργάτης της ψυχής.

Η νηστεία είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της ινδουιστικής θρησκείας. Κάποιος μπορεί να νηστεύσει για σχεδόν οποιοδήποτε λόγο - μια γέννηση, ένα θάνατο, να βρει έναν καλό γαμπρό, για την ευημερία, για να τιμήσει μια συγκεκριμένη θεότητα, για να γιορτάσει την πανσέληνο. Η νηστεία κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορτών είναι επίσης πολύ συχνή. Είναι ενδιαφέρον ότι οι Ινδουιστές νηστεύουν για έναν ολόκληρο μήνα κατά τη διάρκεια του Shraavan mas, του ινδουιστικού ιερού μήνα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η νηστεία, δεν είναι απλά μόνο για λίγα λεπτά ή ώρες, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις για εβδομάδες ή ακόμα και ένα μήνα ή περισσότερο. Ίσως είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεται χρόνος για να συνειδητοποιήσουμε, να εκτιμήσουμε και να διατηρήσουμε τις αλλαγές σε ένα βαθιά ριζωμένο επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε νηστείας, σε κάθε πίστη, η πρόθεση πίσω από κάθε πράξη πρέπει να είναι θετική. Η πρόθεση είναι εξίσου σημαντική με την πράξη. Ο έλεγχος της πρόθεσης προϋποθέτει τον έλεγχο της καρδιάς. Είναι η καρδιά μου αγνή και αρκετά καθαρή για να γεμίσει με την παρουσία του Θείου; Όταν είμαι γενναιόδωρος και ευγενικός υπάρχει μια λεπτή προσδοκία ανταμοιβής και αναγνώρισης, που θα μετριάσει αυτή την καλή πράξη, αυτό τον σπόρο;

Διερχόμαστε μια περίοδο μεγάλης αναταραχής και οι εκρήξεις των ελαττωμάτων γίνονται ανεξέλεγκτες προκαλώντας χάος εσωτερικά και εκρήξεις βομβών εξωτερικά! Αυτή είναι η καθοριστική περίοδος, κατά την οποία η ανθρωπότητα πρέπει να νηστεύσει από τα ελαττώματα και να προσθέσει μερικές σταγόνες ειρήνης και ηρεμίας σε ολόκληρο το παγκόσμιο σενάριο. Ο μόνος τρόπος για την εξάλειψη των ελαττωμάτων είναι να μην τα δώσεις δύναμη με το να μην τα χρησιμοποιείς.

Καθώς νηστεύουμε, αυτές οι ήσυχες περίοδοι ειρήνης και αρμονίας μας επιτρέπουν να προβληματιστούμε σχετικά με τη γενικότερη ποιότητα της ζωής μας: Ζω πραγματικά το σκοπό και το νόημα μου; 
Είναι μια ευοίωνη και κατάλληλη στιγμή για να ελέγξω την πυξίδα μου και να επιβεβαιώσω τη δική μου κατεύθυνση. Αλλά το πιο σημαντικό, είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε το ταξίδι και την οικογένειά μας, αυτούς με τους οποίους ταξιδεύουμε στο μονοπάτι της ζωής. 
Χωρίς περιόδους «νηστείας», δεν θα είμαστε πραγματικά σε θέση να δυναμώσουμε το νου και το σώμα ή να πάρουμε μια ανάσα για να εκτιμήσουμε όλη την καλωσύνη από την οποία είμαστε περικυκλωμένοι.

Η νηστεία δεν είναι τιμωρία, αλλά ένας δοκιμασμένος και αποδεδειγμένος τρόπος για να μας διδάξει ότι τίποτα στη ζωή δεν έρχεται εύκολα, αλλά ότι με προσπάθεια και θυσίες μπορούμε να γίνουμε κυρίαρχοι του εαυτού μας.

Ήρθε η ώρα ... να κάνουμε ένα βήμα πίσω από τον ουρανίσκο και να δώσουμε στα όργανα ένα  διάλειμμα. Χρησιμοποιείστε το χρόνο που εξοικονομείτε από το μαγείρεμα και την καθαριότητα για να στοχαστείτε σχετικά με εσωτερική πυξίδα της ζωής σας - είστε στο σωστό δρόμο; Ελέγξτε τις προθέσεις πίσω από τις πράξεις σας - είναι καθαρές και γενναιόδωρες; Και όταν είναι η ώρα να «διακόψετε τη νηστεία", κάντε το προσεκτικά έχοντας την επίγνωση ότι για θρέψετε το μυαλό όπως και το σώμα είναι καλό να επαναλάβετε μια δίαιτα  με θετικές, γαλήνιες, και ευεργετικές σκέψεις, λόγια και πράξεις.



 Μετάφραση από: ‘It’s Time…’ by Aruna Ladva   http://arunaladva.org/2013/08/04/fasting-2/






No comments:

Post a Comment