15.1.20




Πως λειτουργεί ο Νους;



Μπορούμε να συγκρίνουμε τον νου με μια οθόνηόπου προβάλλονται σταθερά οι σκέψεις, οι εικόνες και  τα αισθήματα  που εμφανίζονται. Οι σκέψεις στον νου λειτουργούν όπως μια ταινία που προβάλλεται στην οθόνη του κινηματογράφου.  

Ο νους συχνά εκλαμβάνει τις αρνήσεις σαν επιβεβαιώσεις. Γι αυτό όταν του λέμε να μην σκέφτεται κάτι, είναι σαν να του λέμε " Σκέψου το "και αυτή η σκέψη δημιουργείται μέσα στον νου με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη.  Γι αυτό η μεταμόρφωση των  αρνητικών συνηθειών γίνεται μια μάχη . Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προσπάθειας είναι να αγνοούμε τις σκέψεις που δεν θέλουμε, αλλά αμέσως να συγκεντρώνουμε το νου μας σε μια άλλη κατεύθυνση , σκεπτόμενοι θετικά. Έτσι οι άχρηστες ή οι αρνητικές σκέψεις δεν θα έχουν χώρο να αναπτυχθούν μέσα στο νου μας. Το να σκεπτόμαστε  θετικά  δεν είναι μια μάχη ενάντια στην αρνητικότητα αλλά με το να εντυπωνόμαστε πνευματική γνώση , μεταμορφώνουμε την αρνητικότητα σε θετικότητα.  

Μπορούμε να συγκρίνουμε τον νου με ένα άτακτο παιδί που παίζει με ένα επικίνδυνο αντικείμενο : αν προσπαθήσετε να του το πάρετε θα κλαίει μέχρι να του το ξαναδώσετε. Ίσως πιο αποτελεσματική μέθοδος θα μπορούσε να είναι να του προσφέρουμε κάτι που να του ενδιαφέρει περισσότερο και μ αυτόν τον τρόπο, έχοντας ένα άκακο παιχνίδι στα χέρια του, να αφήσει το επικίνδυνο  παιχνίδι στην άκρη. 

No comments:

Post a Comment