28.11.21

Η Δύναμη να επιλέγω τις σωστές σκέψεις

 




Η Δύναμη να επιλέγω τις σωστές σκέψεις

 

Οι καταστάσεις υπάρχουν εκεί έξω από εμάς αλλά γίνονται μέρος της συνειδητότητας μας και αρχίζουν να επηρεάζουν την συμπεριφορά μας όταν σκεφτόμαστε γι’ αυτές ξανά και ξανά. Στην διάρκεια της ημέρας συναντάμε πολλούς ανθρώπους. Αν θέλουμε μπορούμε να βρίσκουμε κάτι για να κριτικάρουμε αυτούς τους ανθρώπους. Σε τελική ανάλυση κανείς δεν είναι τέλειος. Αλλά αν κάνουμε στον νου μας, κριτικά σχόλια για τους άλλους, τέτοια όπως, « αυτός είναι έτσι», « αυτή ποτέ δεν θα προοδέψει», «έτσι γεννήθηκε» μέσα μας θα νιώθουμε αρνητικότητα. Πιστεύουμε ότι είναι σωστό να σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο- Αυτοί είναι έτσι, άρα γιατί να σκέφτομαι;».

Εδώ είναι που χρειάζεται η πνευματικότητα. Η πνευματικότητα μας διδάσκει ότι οτιδήποτε σκεπτόμαστε γίνεται μέρος του εαυτού μας. Κάθε σκέψη δημιουργεί έναν κραδασμό, ο οποίος επηρεάζει την κατάσταση του νου μας. Αν κολλάμε στα ελαττώματα των άλλων , δεν θα είναι πια «δικά τους» - θα γίνουν μέρος του εαυτού μας. Αν επανειλημμένα σκεφτόμαστε για κάποιο άτομο , « αυτή είναι τόσο ενοχλητική», εγώ στα αλήθεια δημιουργώ την συνήθεια να ενοχλούμαι.




Μπορούμε να αποφασίσουμε να εστιαζόμαστε στις καλές ιδιότητες του καθένα που συναντάμε.- Μπορεί να είναι η ταπεινότητα, η ηρεμία, η σκληρή δουλειά ή συνέπεια. Αν σκεφτόμαστε σχετικά μ αυτές τις ιδιότητες, αυτές δημιουργούν μιας θετικής ποιότητας κραδασμούς και η κατάσταση του νου μας βελτιώνεται. Όσο πιο καλή είναι η ποιότητα των σκέψεων μας, τόσο πιο δυνατός ο νους μας γίνεται.

Αλλά κρατάμε οδυνηρές δυσάρεστες μνήμες, γεμίζουμε τον νου μας μ αυτές και μετά αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο κόσμος δεν είναι ωραίος- οι άνθρωποι δεν είναι καλοί με μας…. Μετά σχετιζόμαστε με τους ανθρώπους μ αυτές τις πεποιθήσεις. Αυτό είναι το αποτέλεσμα όλων αυτών που επιλέξαμε να αποθηκεύσουμε στον νου μας. Ίσως κάποιος να είναι αγενής μαζί μου, μπορώ να συνεχίσω να σκέφτομαι πόσο κακός ήταν μαζί μου, πως με κατηγόρησε … ή  μπορώ να πω στον εαυτό μου ότι ίσως δεν ήταν στην καλύτερη του φάση ή να ήταν αναστατωμένος με κάτι και γι’ αυτό συμπεριφέρθηκε έτσι.  Μετά θα μπορώ να ελευθερώνω τον νου μου από όλη την κατάσταση και θα συνεχίζω την ζωή μου. Αλλά αν συνεχίσω να προβληματίζομαι αν θα το κάνω  αυτό, μέσα στην διάνοια μου θα το μεγεθύνω καθώς θα το επαναλαμβάνω ξανά και ξανά .Θα γίνομαι όμηρος των αρνητικών αισθημάτων του μίσους, του θυμού και της λύπης που εγώ θα δημιουργώ.

 


Η τακτική εξάσκηση στον διαλογισμό μας δίνει την δύναμη να επιλέγουμε την σωστή σκέψη σε κάθε κατάσταση. Όταν χρησιμοποιούμε αυτήν την δύναμη , μπορούμε να είμαστε σταθεροί και ευτυχισμένοι πάντα.

 

Η πνευματικότητα μας διδάσκει ότι οτιδήποτε σκεφτόμαστε σταδιακά γίνεται μέρος μας. Κάθε σκέψη δημιουργεί έναν κραδασμό, ο οποίος επηρεάζει τον νου μας. Αν κολλάμε στα ελαττώματα των άλλων, τα ελαττώματα δεν θα είναι πια «δικά τους»- θα γίνουν ένα δικό μας κομμάτι.

No comments:

Post a Comment