1.9.21

Αρχίστε να ακούτε περισσότερο….. Ας είστε λιγότερο κριτικοί


 

Αρχίστε να ακούτε περισσότερο….. Ας είστε λιγότερο κριτικοί

 

Μπορεί όλοι να είμαστε δεινοί ομιλητές, αλλά είμαστε καλοί ακροατές; Καλή συνομιλία δεν σημαίνει απλά να μπορούμε να μιλάμε και να κάνουμε κάποιον να καταλαβαίνει τα λόγια μας. Είναι ακόμη πιο σημαντικό να ακούμε τους άλλους. Όταν ακούμε καλά, αναγνωρίζουμε τα κίνητρα των άλλων, λύνουμε υποθέσεις και χτίζουμε δυνατές σχέσεις. Διαπιστώνετε συχνά να μιλάτε περισσότερο ή να ακούτε τους άλλους περισσότερο; Μήπως νοητικά ετοιμάζετε την απάντηση σας καθώς το άλλο άτομο ακόμη μιλάει;  Εκείνη την ώρα μήπως διακόπτετε τον άλλον αν έχετε διαφορετική άποψη; Έχουμε δυο αυτιά και ένα στόμα, θα πρέπει να ακούμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο αυτή είναι η κοινή λογική.

Αλλά καθώς η ηλικία μας μεγαλώνει, η θέση μας , ο ρόλος και η υπευθυνότητα μας , χάνουμε την τέχνη να ακούμε. Μπορεί να ακούμε λίγα λόγια, αλλά ο νους τους ανθρώπους μέσα μας κρίνει τις λέξεις και αρχίζει να προετοιμάζει μια απάντηση. Από την στιγμή που ο νους μας μιλάει, εμείς δεν ακούμε, ήδη εκπέμπουμε κραδασμούς απόρριψης. Ακούμε, σημαίνει ο νους μας μένει σιωπηλός, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε διαφορετική άποψη, αποστασιοποιούμαστε από την αντίληψη μας, σεβόμαστε την άποψη τους και αποδεχόμαστε τα λόγια τους. Δεν υπάρχει σύγχυση ούτε εξωτερικά ούτε μέσα στον νου μας. Σεβόμαστε την άποψη τους και μετά εκφράζουμε την δική μας. Ακούτε  τους ανθρώπους με ανοικτό μυαλό, κρατάτε στην άκρη την δική σας οπτική, ακόμη κι αν αυτοί φαίνεται ότι είναι λάθος.  

 


 

 

Για να έχετε όμορφες σχέσεις με τους ανθρώπους που ζείτε και εργάζεστε μαζί, κατακτήστε την τέχνη της καλής επικοινωνίας. Όταν κάποιος μιλάει , δίνετε προσοχή, βάζετε στην άκρη τις παρεμβολές και έχετε οπτική επαφή. Μην επικεντρώνεστε στην εμφάνιση τους, την προφορά ή την γλώσσα τους και ακούτε κάθε τους λέξη. Νιώθετε τους κραδασμούς τους, κατανοείτε τους όπως είναι μην τους διακόπτετε, περιμένετε την σειρά σας. Επίσης, ακούτε ήρεμα και υπομονετικά, να βεβαιώνεστε ότι οι άνθρωποι νιώθουν άνετα που σας μιλάν. Η ικανότητα σας να ακούτε θα σας βοηθάει να καταλαβαίνετε τι λένε, ποιες είναι οι προθέσεις τους, τι θέλουν, περιμένετε για λίγο ακόμη κι αν έχετε κάποιες ερωτήσεις κάντε τις με ευγένεια. Έτσι θα κρατήσετε μια αρμονική επικοινωνία, διάφανη και ήρεμη και κάθε επικοινωνία θα γίνει ευχάριστη για σας και τους άλλους ανθρώπους. 

No comments:

Post a Comment